Nyheter

Kim Berg: Strategin för psykisk hälsa skapar en stark grund för att hantera psykiska problem

Istock
Psykisk ohälsa är ett stort problem i Finland. Kim Berg (SDP), riksdagsledamot från Vasa valkrets, tror att den nya nationella strategin skapar en stark grund för att behandla problemen.

Den nya nationella strategin för psykisk hälsa skapar en stark grund för att behandla psykiska problem i ett så tidigt skede som möjligt, vid rätt tidpunkt och på ett högklassigt sätt. Det säger Kim Berg (SDP), riksdagsledamot och medlem av riksdagens mentalhälsopolitiska delegation

ABL

 

Enligt Berg är det särskilt viktigt att primärvårdens ställning stärks genom en ökad tillgång på psykosociala åtgärder redan på basnivå.

 

– Dessutom är det viktigt att samarbetet mellan primärvården och specialsjukvården stärks så att psykiska problem identifieras i tid och så att också stödet eller vården kan inledas enligt människans behov, skriver Berg i ett pressmeddelande.

 

– Vi har inte råd att på varken ekonomiska eller mänskliga grunder förskjuta mentalvårdsproblemen. Antalet sjukpensioner som beviljas på mentalvårdsgrunder ska kunna bli färre.

 

 

Berg, som är medlem i stödgruppen för ungas psykiska hälsa, är nöjd över att i synnerhet det psykosociala stödet – med låg tröskel utan rädsla för stigmatisering – för unga vid läroanstalter och i vardagsmiljöer förbättras.

 

– Detta är mycket viktigt eftersom ungdomar i högre grad än tidigare utsätts för psykisk belastning, ångest och depression. Likaså har just de ungas hänvisning till specialiserad sjukvård ökat på grund av psykiska hälsoproblem. Nu är det hög tid att vända denna utveckling mot en bättre framtid, säger Berg.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE