Nyheter

Kim Berg: Vårdarnas rättigheter ska tryggas vid arbetsplikt

Riksdagsledamot Kim Berg (SDP) påminner om att ställningen och rättigheterna för dem som förordnats till arbetsplikt ska tillgodoses noggrant i undantagsförhållanden. Han betonar att förordningens delar gällande arbetsplikt måste vara så tydligt definierade som möjligt för att undvika tolkningsproblem.

ABL

 

Regeringen kan med stöd av förordningen förpliktiga personer med utbildning inom social- och hälsovården till fyra veckors arbete. Även lärare i branschen, studerande som fyllt 18 år samt pensionerade vårdare kan bli tvungna att utföra ”arbetsplikt-arbete”. Arbetsgivaren kan också avbryta en vårdares eller läkares semester och därtill förordna övertidsarbete utan arbetstagarens samtycke.

 

Berg anser det vara absolut nödvändigt att i det nuvarande epidemiläget föreskriva om arbetsskyldighet. Samtidigt betonar han, ur ett arbetsskyddsperspektiv, nödvändigheten av att ge de arbetspliktiga en grundlig introduktion.

 

– Att verkställa arbetsplikten är absolut det sista sättet att säkerställa en tillräcklig arbetskraft. Man måste också komma överens om saken tillsammans mellan arbetsgivaren och arbetstagaren innan man börjar tillämpa de möjligheter som lagen medför, säger Berg.

 

 

“Gäller det till exempel en yrkesutbildad person inom social- och hälsovården som för tillfället arbetar inom något annat område och med andra uppgifter inom social- och hälsovården (…)”

 

Enligt Berg ska det i förordningen som möjliggör ”arbetsplikt-arbete” tydligt anges vilka målgrupper skyldigheten att arbeta gäller.

 

– Gäller det till exempel en yrkesutbildad person inom social- och hälsovården som för tillfället arbetar inom något annat område och med andra uppgifter inom social- och hälsovården, till exempel i organisationer eller till exempel som riksdagsledamot? Vi har många yrkesutbildade inom social- och hälsovården som nu är riksdagsledamöter, påpekar Berg som själv har bakgrund inom social- och hälsovården.

 

Han vill också få klarhet i vad som avses med ”kort frånvaro från branschen” som omnämnts; handlar det om ett, tre eller fem år?

 

– Pensionärerna då? Om man till exempel har gått i pension för fem år sedan, gäller detta också dessa pensionärer?

 

Berg efterlyser också preciseringar till exempel i fråga om arbetsresor och övernattningsmöjligheter för de som förpliktats att arbeta på annan ort.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE