Ulkomaat

Kim Jong-un tapasi ensi kertaa Etelä-Korean viranomaisia – ”Toivotti lämpimästi tervetulleeksi”

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un sanoo keskustelleensa Etelä-Korean edustajien kanssa keinoista lieventää maiden välisiä jännitteitä, kertoo Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA.

Pohjois-Korean hallituksen äänitorvena toimivan KCNA:n mukaan Kim toivotti maanantaina delegaation lämpimästi tervetulleeksi ja isännöi illallisen. Uutistoimisto kertoo, että Kimillä oli avosydäminen keskustelu delegaation edustajien kanssa asioista, joilla voidaan parantaa Etelä-Korean ja Pohjois-Korean suhteita sekä taata rauha ja vakaus Korean niemimaalla.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-inin valtuuttama delegaatio matkasi maanantaina Pohjois-Koreaan. Presidentti lähetti pohjoisnaapuriin erityislähettiläänä Etelä-Korean tiedustelutoiminnan johtajan Suh Hoonin. Kymmenhenkiseen delegaatioon kuuluu myös korkea-arvoinen turvallisuusneuvonantaja Chung Eui-yong.

Etelä-Korean uutistoimisto Yonhapin mukaan kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Kim tapaa Etelä-Korean viranomaisia.

Tavoitteena myös usuttaa Pohjois-Korea keskustelemaan Yhdysvaltojen kanssa

Delegaation tarkoituksena on keskustella tavoista, joilla niemimaan jännitteitä voitaisiin lievittää ja usuttaa Pohjois-Korean johtoa keskustelemaan Yhdysvaltojen kanssa ydinaseista. Kymmenhenkinen delegaatio viipyy maassa tiistaihin asti. Sen jälkeen ryhmä matkustaa Washingtoniin kertomaan keskusteluiden tuloksista.

Koreoiden hyiset välit ovat lämmenneet olympiakisojen yhteydessä. Pohjois-Korean johtaja lähetti sisarensa erityislähettilääksi olympialaisiin. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun joku johtajaperheestä vieraili etelänaapurissa sitten Korean sodan loppumisen.

Pohjois-Korea teki viime vuonna ohjuskokeita, jotka tuomittiin maailmalla laajasti. Lisäksi Kim ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ovat uhkailleet toisiaan sodalla sekä lähettäneet toisilleen henkilökohtaisia loukkauksia.

Yhdysvallat on toistuvasti todennut, etteivät neuvottelut tai pakotteiden löysentäminen tule kysymykseen ennen kuin Pohjois-Korea sitoutuu ydinaseriisuntaan. Pohjois-Korealle neuvotteluehdot eivät kelpaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat