Politiikka

”Kimalaisten bisnesmahdollisuudet ihmisten verorahoilla” – Antti Rinteeltä raju vyörytys – arvostelee jyrkästi Sipilän hallitusta

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan Sipilän hallitus on epäonnistunut sote-uudistuksessa. Rinteen mukaan hallitus on luopunut uudistuksen alkuperäisistä tavoitteista ja vaarantaa erikoistason palvelut.

– Hallituksen malli ei toteuta niitä tavoitteita, joita uudistukselle on asetettu, vaan vaarantaa hyväksi tunnustetun erikoistason palvelut. Siksi tälle mallille sekä kokoomuksen ja keskustan lehmänkaupalle on sanottava ei. Sote-uudistukselle SDP sanoo kyllä, ja siihen meillä on oma malli.

Rinteen mielestä hallituksen sote-malli on osa kokoomuksen tavoitetta ajaa alas hyvinvointivaltiota.

– Se johtaa siihen, että palvelut eivät enää kuuluisi kaikille ja kustannukset kasvavat. Tämä on täysin vastoin sote-uudistuksen alkuperäisiä tavoitteita ja siksi hallituksen on luovuttava markkinamallistaan, Rinne vaati puoluevaltuustossa Turussa.

Rinteen mukaan sote-uudistuksella pitää parantaa erityisesti perustason palveluiden saatavuutta koko maassa.

– Lisäksi uudistuksella pitää kaventaa terveyseroja ihmisten ja alueiden välillä, turvata hoitoketjut ja palveluiden integraatio, parantaa sosiaalipalveluita ja ikäihmisten palveluita sekä turvata rahoitus. Näistä alkuperäisistä tavoitteista SDP haluaa edelleen pitää kiinni, vaikka Sipilän hallitus ne onkin hylännyt.

– SDP:lle sote-uudistuksen keskiössä on ihminen ja ihmisen palvelut eikä maakuntien valtahanke tai kimalaisten bisnesmahdollisuudet ihmisten verorahoilla.

Rinne toistaa edelleen, että palvelut pitää toteuttaa niin, että julkinen sektori järjestää ja on päätuottaja, yksityinen ja kolmas sektori täydentää.

– Palveluiden on oltava saatavilla riippumatta varallisuudesta ja tuloista koko maassa. Palvelut pitää toteuttaa kustannustehokkaasti ja vaikuttavasti, jotta niihin kohdistuva verotus on maksajien hyväksyttävissä.

Rinne otti voimakkaasti kantaa esimerkiksi Länsi-Pohjan keskussairaalan tilanteeseen. Meri-Lapin kunnat ovat pystyttämässä yhteistä terveysyritystä Mehiläisen kanssa.

Tiukimman (22–21) äänestyksen käyneessä Kemissä keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset äänestivät yhteisyrityksen puolesta, vasemmistoliitto ja vihreät vastaan. Demariryhmässä enemmistö (8–5) halusi perustaa yhteisyrityksen, mutta osa ei.

Rinteen mukaan asiasta ei pidä tehdä riitaa demarien sisälle.

– Koko soppa on hallituksen syytä, tämä on Sipilän hallituksen vika, Rinne sanoi.

SDP:n puheenjohtaja sanoo, että puolueen pitää ajaa omaa malliaan.

Lisätty tarkennus Kemissä käydystä äänestyksestä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat