Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Kimmo Kiljunen vastaa nyt Demarinuorille: ”Olen varma, että näkökulmaerosta huolimatta jaamme saman arvopohjan”

Istock

Kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) on vastannut Demarinuorten hänelle lähettämään avoimeen kirjeeseen omallaan.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Eläkekeskustelu on käynyt kiivaana viime päivinä sen jälkeen, kun kaikkiaan 23 demarikansanedustajaa jätti jätti viime viikolla kirjallisen kysymyksen pienempien työeläkkeiden nostamisesta. Kiljunen oli kirjallisen kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja.

Demarinuoret totesi omassa avoimessa kirjeessään, että työeläkkeiden nostaminen nuorten kustannuksella ei ole oikeudenmukaista.

– Vetoamme edustaja Kiljuseen, että päätöksentekijänä hän edistäisi faktoihin pohjautuvaa keskustelua. Tutkimukset osoittavat, että nuoret aikuiset eivät luota eläkejärjestelmään. Julkisuudessa harjoitettu eläkepopulismi horjuttaa tätä uskoa entisestään, järjestö kirjoittaa.

Demokraatti julkaisee Kimmo Kiljusen avoimen kirjeen Demarinuorille kokonaisuudessaan:

”Kiitos kirjeestä, joka arvioi aloitteellisuuttani yhdessä muiden demarikansanedustajien kanssa nostaaksemme keskusteluun hallitusohjelman kirjauksen pieniin työeläkeisiin tarvittavasta tasokorotuksesta. Arvostan sitä, että demarinuoret tuovat kantansa esiin ja tarvittaessa kritisoivat meitä vanhempia poliitikkoja.

Demarinuorten tehtävä on nostaa esiin nuorten näkökulmasta myös eläkkeisiin liittyviä haasteita. On arvokasta, että tunnistatte eläkeläisköyhyyden vakavuuden ja esitätte siihen ratkaisuja esimerkiksi kansaneläkkeen ja verotuksen keinoin. Olemme näistä asioista samaa mieltä. Erityisesti on pidettävä huolta eläkejärjestelmän kestävyydestä nyt ja tulevaisuudessa, kuten aivan oikein kirjeessä todetaan.

Toteatte, että työeläkkeiden nostaminen nuorten kustannuksella ei ole oikeudenmukaista. Näin on. Telan tilasto kertoo, että laskennallisesti eläkevaroistamme 65 % on nykyeläkeläisten ja juuri eläkkeelle siirtyvien kumuloituneita säästöjä. Tulkintani on, että hienoinen tinkiminen rahastojen kasvusta ei vaaranna järjestelmää, vaan päinvastoin. Pienten työeläkkeiden nosto kasvattaisi kotimaista kulutuskysyntää. Nuoret pääsevät töihin kartuttamaan omaa eläketurvaansa.

Vetoatte, että päätöksentekijöinä edistäisimme faktoihin pohjautuvaa keskustelua. Akateemisena tutkijana ja parikin kirjaa Suomen eläkejärjestelmästä kirjoittaneena en muuta kaipaa.

Usein olen todennut, että mennyt kehitys on faktaa, tulevaisuuden arviointi olettamuksia. Siksi omissa arvioinneissani käytän sitä parasta julkista tietoaineistoa, mitä on saatavilla. Suomen eläkejärjestelmän hienous on siinä, että meillä on kootusti ja avoimesti sekä Eläketurvakeskuksen että Telan tilastot käytettävissä. Näin ei usein ole muualla maailmassa.

Kirjeessänne oli monia muitakin tärkeitä huomioita ja ehkä jokunen väärinkäsitys. Ehdotan että tapaamme ja järjestämme tarvittaessa julkisen keskustelun ja etsimme yhteisymmärrystä. Olen varma, että näkökulmaerosta huolimatta jaamme saman arvopohjan. Meille on yhdessä tärkeää turvata sekä nuorille että iäkkäille ihmisille hyvän elämän edellytykset.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE