Kiristyvätkö USA:n aselait Las Vegasin teurastuksen jälkeen? – Valkoinen talo ilmoitti olevansa valmis keskustelemaan lisälaitteista

Kuva: Lehtikuva-AFP
Stephen Paddock käytti tiettävästi Las Vegasissa lisälaitteita (kuva), jotka lisäävät itselataavien aseiden tulinopeutta merkittävästi siten, että ne ampuvat lähes kuin sarjatuliaseet.

Kiristyvätkö Yhdysvaltain tunnetusti löyhät aselait Las Vegasin joukkomurhan jälkeen?

Moni on suhtautunut epäillen siihen, onko valtapuolue republikaanien edustajilla halua ja uskallusta kiristää lakeja, vaikka joukkomurhasta epäilty Stephen Paddock käytti hirvittävää asearsenaalia veriteossaan.

Taustalla kummittelee vaikutusvaltainen lobbarijärjestö Kansallinen kivääriyhdistys NRA, jonka tuki on monelle republikaanille elintärkeää.

Nyt NRA on poikkeuksellisesti taipumassa lisäsääntelyn kannalle. Paddock käytti tulittaessaan tiettävästi lisälaitteita, jotka lisäävät itselataavien aseiden tulinopeutta merkittävästi siten, että ne ampuvat lähes kuin sarjatuliaseet. Yhdysvalloissa laitetta kutsutaan nimellä ”bump stock” eli ”tönäisytukki”.

NRA vaati torstaina, että viranomaiset selvittävät välittömästi, ovatko nämä lisälaitteet lainmukaisia.

– NRA uskoo, että laitteet, joiden tarkoitus on saada puoliautomaattiset kiväärit toimimaan kuten täysautomaattiaseet, pitäisi saada tiukemman sääntelyn piiriin, järjestön johtajat Wayne LaPierre ja Chris Cox sanoivat lausunnossa.

Republikaanit: ”Asiaa pitää tutkia.”

Valkoinen talo ilmoitti olevansa valmis keskustelemaan bump stock -lisälaitteista.

– Molempien puolueiden edustajat ja monet järjestöt aikovat pohtia bump stockeja, sanoi tiedottaja Sarah Huckabee Sanders.

– Tämä on tervetullutta, ja haluamme olla mukana keskustelussa.

Myös republikaanipiireissä moni puhuu kyseisten lisälaitteiden kieltämisen puolesta. NRA:n torstainen lausunto voi rohkaista heitä myös toimiin.

Muun muassa edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan on sanonut, että asiaa pitää tutkia. Senaattori Lindsey Grahamin mielestä laitteiden salliminen on automaattiaseet kieltävän lainsäädännön hengen vastaista.

Vaikka NRA ilmoitti nyt puoltavansa näiden lisälaitteiden sääntelyä, se pitää tiukasti päätavoitteestaan, joka on puolustaa amerikkalaisten oikeutta kantaa aseita.

– Aseiden kieltäminen lainkuuliaisilta amerikkalaisilta sekopään rikollisten toimien takia ei estäisi tulevia hyökkäyksiä, NRA julisti.

Vaikka töytäisytukkien kielto etenisi, niitä päätyy kuluttajille kiihtyvää vauhtia Las Vegasin jälkimainingeissa. CNN:n haastattelemat asekauppiaat kertovat, että kysyntä on huipussaan.

– Kun joku on sanoo, että nämä pitäisi ehkä kieltää, ne katoavat varmasti hyllystä, sanoi asekauppias Michael Cargill Texasista.

Asekaupan omistaja Josh Dagnese New Hampshiren osavaltiosta kertoi CNN:lle, että hän on myynyt hyllynsä tyhjäksi ja lisälaitteita ei pysty tilaamaan lisää tuottajilta.

Trooppisen myrskyn aiheuttamat maanvyöryt vaatineet ainakin 26 hengen Filippiineillä

Kuva: Lehtikuva

Filippiineillä kymmeniä ihmisiä on kuollut tai joutunut kateisiin trooppisen myrskyn aiheuttamissa maanvyöryissä. Viranomaiset kertoivat sunnuntaina 26 ihmisen kuolleen ja yli 20:n olevan kateissa.

Kai-Tak-myrsky moukaroi lauantaina Filippiinien itäosia. Se katkoi sähkölinjoja ja nostatti tulvia. Lauantaina myrsky laantui, mutta viranomaiset varoittivat uusien tulvien ja vyöryjen vaarasta.

Lauttaliikenne myrskyn piinaamalla alueella oli sunnuntaina yhä poikki, ja 15 000 ihmistä oli sen vuoksi jäänyt jumiin.

– Olen ollut jumissa kolme päivää ja nukkunut bussissa. Haluan vain päästä kotiin perheeni luo joulua viettämään, valitti 55-vuotias maanviljelijä AFP:lle.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Ruotsin pääministeri: Uudessa laissa lisättäisiin raiskaukseksi luettavia tekoja ja rangaistuksia kovennettaisiin

Ruotsin hallitus ehdottaa lakia, jonka mukaan seksi olisi kiellettyä henkilön kanssa, joka ei ole nimenomaisesti sanonut kyllä tai aktiivisesti osoittanut halukkuutta olla mukana.

Pääministeri Stefan Löfven perustelee lakihanketta sillä, että seksin pitää olla vapaaehtoista. Jos se ei ole vapaaehtoista, se on laitonta. Uudessa laissa lisättäisiin raiskaukseksi luettavia tekoja ja rangaistuksia kovennettaisiin.

Esityksen pohjalla on komiteaehdotus, josta vallitsee suuri yksimielisyys puolueiden kesken.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Veitsihyökkäys Gabonissa – kaksi tanskalaista haavoittui turistien suosimalla torilla

Kaksi tanskalaista on eilen haavoittunut veitsihyökkäyksessä Gabonissa Afrikan länsirannikolla. Toisen vammat ovat vakavia. Miehet ovat sairaalahoidossa.

Hyökkäys tapahtui turistien suosimalla torilla. Gabonin viranomaiset ovat pidättäneet teosta nigerialaisen miehen. Hänet otettiin kiinni tekopaikalla.

Gabonin viranomaisten mukaan mies kertoi halunneensa kostaa Yhdysvaltain muslimien vastaiset hyökkäykset ja Jerusalemin tunnustamisen Israelin pääkaupungiksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Salaperäinen ”ohjusmies” napattiin kiinni – toimi viranomaisten mukaan Pohjois-Korean puolesta

Australiassa on pidätetty mies, joka yritti poliisin mukaan myydä Pohjois-Korean hyväksi muun muassa ohjuksiin liittyvää teknologiaa. Poliisi sanoo miehen toimineen Pohjois-Korean taloudellisena agenttina.

Kaupat olisivat rikkoneet Pohjois-Korealle määrättyjä kansainvälisiä pakotteita.

Mies on ilmeisesti korealaistaustainen ja asunut poliisin mukaan Australiassa noin 30 vuotta.

Keskustelua aiheesta

”Olen tehnyt jotain mitä kukaan muu ei ole aiemmin tehnyt” – USA:ssa ufo-ohjelma: miljoonarahoitus piilotettiin

Yhdysvalloissa puolustusministeriö Pentagonilla on ollut vuosia ufo-ohjelma, kertoo New York Times.

Lehden mukaan tunnistamattomia lentäviä esineitä tutkiva ohjelma käynnistyi vuonna 2007 ja sai 22 miljoonan dollarin rahoituksen puolustusministeriölle varatusta budjetista. Rahoitus oli piilotettu 600 miljardin dollarin vuotuiseen budjettiin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Pentagon on myöntänyt ohjelman olemassaolon. Puolustusministeriö kertoo, että ohjelma lakkautettiin vuonna 2012, mutta New York Timesin lähteiden mukaan ohjelma on edelleen käynnissä.

Ohjelman laittoi alulle nykyisin eläkkeellä oleva demokraattisenaattori Harry Reid. Hän kertoo lehdelle, ettei häpeä tai ole pahoillaan siitä, että käynnisti ohjelman.

– Olen tehnyt jotain mitä kukaan muu ei ole aiemmin tehnyt, hän sanoi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta