Kiristyvätkö USA:n aselait Las Vegasin teurastuksen jälkeen? – Valkoinen talo ilmoitti olevansa valmis keskustelemaan lisälaitteista

Kuva: Lehtikuva-AFP
Stephen Paddock käytti tiettävästi Las Vegasissa lisälaitteita (kuva), jotka lisäävät itselataavien aseiden tulinopeutta merkittävästi siten, että ne ampuvat lähes kuin sarjatuliaseet.

Kiristyvätkö Yhdysvaltain tunnetusti löyhät aselait Las Vegasin joukkomurhan jälkeen?

Moni on suhtautunut epäillen siihen, onko valtapuolue republikaanien edustajilla halua ja uskallusta kiristää lakeja, vaikka joukkomurhasta epäilty Stephen Paddock käytti hirvittävää asearsenaalia veriteossaan.

Taustalla kummittelee vaikutusvaltainen lobbarijärjestö Kansallinen kivääriyhdistys NRA, jonka tuki on monelle republikaanille elintärkeää.

Nyt NRA on poikkeuksellisesti taipumassa lisäsääntelyn kannalle. Paddock käytti tulittaessaan tiettävästi lisälaitteita, jotka lisäävät itselataavien aseiden tulinopeutta merkittävästi siten, että ne ampuvat lähes kuin sarjatuliaseet. Yhdysvalloissa laitetta kutsutaan nimellä ”bump stock” eli ”tönäisytukki”.

NRA vaati torstaina, että viranomaiset selvittävät välittömästi, ovatko nämä lisälaitteet lainmukaisia.

– NRA uskoo, että laitteet, joiden tarkoitus on saada puoliautomaattiset kiväärit toimimaan kuten täysautomaattiaseet, pitäisi saada tiukemman sääntelyn piiriin, järjestön johtajat Wayne LaPierre ja Chris Cox sanoivat lausunnossa.

Republikaanit: ”Asiaa pitää tutkia.”

Valkoinen talo ilmoitti olevansa valmis keskustelemaan bump stock -lisälaitteista.

– Molempien puolueiden edustajat ja monet järjestöt aikovat pohtia bump stockeja, sanoi tiedottaja Sarah Huckabee Sanders.

– Tämä on tervetullutta, ja haluamme olla mukana keskustelussa.

Myös republikaanipiireissä moni puhuu kyseisten lisälaitteiden kieltämisen puolesta. NRA:n torstainen lausunto voi rohkaista heitä myös toimiin.

Muun muassa edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan on sanonut, että asiaa pitää tutkia. Senaattori Lindsey Grahamin mielestä laitteiden salliminen on automaattiaseet kieltävän lainsäädännön hengen vastaista.

Vaikka NRA ilmoitti nyt puoltavansa näiden lisälaitteiden sääntelyä, se pitää tiukasti päätavoitteestaan, joka on puolustaa amerikkalaisten oikeutta kantaa aseita.

– Aseiden kieltäminen lainkuuliaisilta amerikkalaisilta sekopään rikollisten toimien takia ei estäisi tulevia hyökkäyksiä, NRA julisti.

Vaikka töytäisytukkien kielto etenisi, niitä päätyy kuluttajille kiihtyvää vauhtia Las Vegasin jälkimainingeissa. CNN:n haastattelemat asekauppiaat kertovat, että kysyntä on huipussaan.

– Kun joku on sanoo, että nämä pitäisi ehkä kieltää, ne katoavat varmasti hyllystä, sanoi asekauppias Michael Cargill Texasista.

Asekaupan omistaja Josh Dagnese New Hampshiren osavaltiosta kertoi CNN:lle, että hän on myynyt hyllynsä tyhjäksi ja lisälaitteita ei pysty tilaamaan lisää tuottajilta.

Britannian prinssi William Suomeen marraskuussa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Britannian prinssi William (kuvassa) vierailee Suomessa marraskuun lopussa, kertoo presidentin kanslia. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi vierailua.

Cambridgen herttua, prinssi William vierailee Suomessa marraskuun 29. ja 30. päivä. Presidentin kanslian mukaan vierailun tarkemmasta ohjelmasta tiedotetaan vasta lähempänä vierailua.

Prinssi William on Britannian kruununperimysjärjestyksessä toinen heti isänsä kruununprinssi Charlesin jälkeen.

Juttua on täydennetty klo 12:41.

Irakin hallitusjoukot valtaavat lisää alueita kurdeilta – välit kärjistyneet kansanäänestyksen jälkeen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Irakin hallitusjoukot ovat vallanneet lisää alueita kurditaistelijoilta. Hallitusjoukot ilmoittivat tänään vallanneensa jesidikaupunki Sinjarin kurditaisteilijoilta.

Liittovaltion poliisi ilmoitti saaneensa Kirkukin maakunnan kaksi suurinta öljykenttää hallintaansa. Valtaus merkitsee suurta taloudellista menetystä kurdien itsehallintoalueelle, koska kentiltä saatava öljy on tuonut merkittävän osan kurdihallinnon tuloista.

Yhteenotot hallitusjoukkojen ja kurdien välillä ovat kärjistyneet kurdien viime kuussa järjestämän itsenäisyyskansanäänestyksen jälkeen. Hallituksen joukot ovat viime päivinä vallanneet sotilastukikohtia Kirkukissa.

Kurdit valtasivat Sinjarin äärijärjestö Isisiltä vuonna 2015. Isis tappoi ja kidnappasi kaupungissa tuhansia jesidejä.

Jutun otsikkoa korjattu klo 13:03.

Sitkeät norjalaiset eivät anna periksi – yrittävät taas saada Mannen-vuorta romahtamaan

Kuva: AFP PHOTO / NTB scanpix / Tore Meek
Norjalaiset yrittävät saada Mannen-vuoren romahtamaan ties monettako kertaa.

Norjan Mannen-vuorta yritetään taas saada romahtamaan[Juttu] 17.10.2017, 11:10 551 merkkiä
Tulostusversio
Takaisin
Oslo 17.10. Ulkomaat, stt 073
///PIKA///

Länsi-Norjassa romahtamisvaarassa olevan Mannen-vuoren kivimassaa yritetään jälleen saada liikkeelle, ilmoittaa Norjan vesi- ja energiavirasto (NVE). Viranomaiset alkoivat viime yönä pumpata taas vettä saadakseen kivimassat liikkumaan.

Viraston päägeologi Lars Harald Blikra ilmoitti, että vuoren epävakain osa on viime viikon aikana liikkunut yli 70 senttiä eli enemmän kuin koko viime vuoden aikana.

Blikran mukaan tavoite on saada vuori romahtamaan ennen kuin se jää talven lumipeitteen alle.

 

(STT-NTB )

Talibanit kertoivat siepatulle, että Trump on presidentti: ”Luulin, etteivät he ole tosissaan”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Äskettäin sieppaajiltaan vapautunut kanadalaismies ei uskonut korviaan, kun Taliban-yhteyksiä omaavat sieppaavat kertoivat hänelle, että Donald Trump on valittu Yhdysvaltain presidentiksi.

Kanadalaismiehen hämmennyksen ymmärtää vielä paremmin, kun huomioi, että virui sieppaajien kynsissä peräti viisi vuotta.

Mies kertoo epäuskostaan The Toronto Star -lehdelle.

”Mielessäni ei käynyt, että hän oli tosissaan”, Joshua Boyle sanoo.

Boylen perhe kidpanapattiin Afganistanissa vuonna 2012. Hän sai vaimonsa kanssa kolme lasta vankeuden aikana. Perhe vapautui, kun Yhdysvaltain tiedustelu onnistui ohjaamaan pakistanilaiset joukot heidän jäljilleen.

Pelastamisoperaation yhteydessä kaikki sieppaajat saivat surmansa.

AVAINSANAT

CNN:n kysely: Trumpin tapa hoitaa Maria-hurrikaani ei vakuuttanut yhdysvaltalaisia

Donald Trump saa pyyhkeitä.

Yhä harvempi amerikkalainen hyväksyy presidentti Donald Trumpin tavan toimia hurrikaanin iskiessä, ilmenee uutiskanava CNN:n teettämästä kyselystä. Kyselyn mukaan vain 44 prosenttia hyväksyy sen, kuinka Trump liittovaltion kautta hoitaa hurrikaanitilanteet.

Kysely tehtiin sen jälkeen, kun Maria-hurrikaani oli runnonut Puerto Ricoa. Vielä syyskuun puolivälissä 64 prosenttia amerikkalaista sanoi hyväksyvänsä Trumpin tavan hoitaa hurrikaanit. Tuolloin liittovaltion hoidettavana oli muun muassa ollut Harvey- ja Irma-hurrikaanit.

SSRS:n toteuttamaan kyselyyn vastasi reilu 1 000 ihmistä 12.–15 lokakuuta. Virhemarginaali on 3,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

STT,  Atlanta