Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kirjallisuus

Kirja-arvio: Kiinnostavaa tietoa venäläisten sotavankien kohtalosta Suomessa

Venäläisiä sotavankeja menossa ruokailuun Viipurin vankileiri kesällä 1942.

Venäläisten sotavankien suuri kuolleisuus jatkosodan aikana on maamme sotahistorian synkimpiä lukuja. Suomalaiset saivat talvisodan aikana vangiksi lähes 6000 neuvostosotilasta. He selvisivät sodan lyhyestä kestosta johtuen vankeudesta suhteellisen hyvin. Sen sijaan jatkosodan aikana vangiksi jääneestä 64 000 neuvostosotilaasta yli neljäsosa ei palannut elossa kotiin. Moni kuoli sairauteen heikon ravinnon puutteessa, mutta myös ammuttujen määrä oli huomattava.

Ville Jalovaara

Atso Haapanen on sotahistoriaan erikoistunut porvoolainen tietokirjailija, jonka uusin teos kertoo venäläisistä sotavangeista ja heidän kohtaloistaan suomalaisilla sotavankileireillä. Haapanen on aiemmin kirjoittanut tietokirjan muun muassa Suomen varautumisesta kaasusotaan sekä viime vuonna ilmestyneen teoksen Sisällissodan 1918 unohdetut taistelut.

KIRJAT
Atso Haapanen:
Suomen sotavankileirit 1939-1944
Minerva 2019,  313 s.

Teoksessa käydään läpi sekä talvisodan että jatkosodan aikaiset sotavankileirit. Leirejä sijaitsivat eripuolilla maata ja upseereille ja karkaamista yrittäneille oli omansa. Monetkaan suomalaiset eivät tänä päivänä tiedä kotipaikkakunnallaan toimineesta sotavankileiristä. Teoksessa kerrotaan Raahen lähellä olleesta leiristä, josta alueen asukkaat eivät ole kirjoittajan mukaan halunneet puhua tai jonka olemassa olosta he eivät tienneet. Teoksesta ilmenee, että vankileireiltä oli varsin runsaasti karkaamisia, jotka useimmiten päättyivät niitä yrittäneiden kannalta huonosti. Kirjassa kerrotaan myös vankien vaihdosta saksalaisten kanssa, joka on synkkä luku Suomen sotahistoriassa.

Suomensukuiset vangit väliinputoajina 

Neuvostoliittolaisten vankeja työskenteli paljon suomalaisilla maatiloilla. Sodasta huolimatta vankien ja väestön välille syntyi ystävyyssuhteita ja ajoittain läheisempiäkin suhteita. Jatkosodan aikana noin tuhat suomensukuista neuvostosotavankia lähti niin sanotun heimopataljoonan riveissä taistelemaan sodassa Suomen puolella. Pataljoonan lähteville luvattiin vapaus ja lopulta tiedossa piti olla Suomen kansalaisuus. Vaikka jonkin verran loikkauksia vastapuolelle tapahtui erityisesti kesän 1944 suurtaistelujen aikana, suurin osa pataljoonasta taisteli Suomen puolesta sodan päättymiseen saakka.

Välirauhan jälkeen syksyllä 1944 Neuvostoliitto vaati kaikkia kansalaisiaan palautettavaksi. Sodan hävinnyt Suomi ei nähnyt muuta mahdollisuutta kuin taipua. Kuljetukset itärajalle näyttävät teoksen mukaan olleen niin heikosti vartioituja, että karkaamisiin tarjoutui runsaasti tilaisuuksia. Vaikka karkaamaan olisi päässytkin, moni jäi myöhemmin kiinni ”paperittomana” ja luovutettiin Neuvostoliittoon.

Stalinin johtamassa maassa heimopataljoonaan kuuluneet saivat maanpetturuudesta pitkät vankeusrangaistukset ja moni menehtyi vankileirien ankariin olosuhteisiin. Puna-armeijassa vangiksi jäämistä ei katsottu muutenkaan hyvällä ja moni entinen sotavanki joutui uudestaan leirille sodan päättymisen jälkeen.

Suomen sotavankileirit 1939-1944 sisältää runsaasti kiintoisaa tietoa teemasta. Kyseessä on puhtaasti tietokirja, ei siis lähdeviitteistä huolimatta niinkään tieteellinen historiantutkimus, jossa olisi selkeä tutkimuskysymys, johon teos pyrkii vastaamaan. Erityisesti kirjan loppuun jää kaipaamaan jonkinlaista yhteenvetolukua, josta saisi lyhyesti kokonaiskuva venäläisten sotavankien asemasta Suomessa toisen maailmansodan aikana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE