Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kirjallisuus

Kirja-arvio: Raatokärpäset, torakat, muurahaiset, nuo ihmisen parhaat ystävät

Uskokaa tai älkää, mutta torakankin voi kouluttaa ihmisen pikku apuriksi

Hyönteiset jos jotkin kuuluvat eläinkunnan sorrettuihin ja syrjäytettyihin – ainakin ihmisen maailmassa. Toki mehiläisten ja muiden pölyttäjien merkitys myönnetään, mutta  etenkin hyttysiin, kärpäsiin, matoihin, luteisiin ja torakoihin suhtaudutaan suurella inholla.

Pekka Wahlstedt

Hyönteisiä rakkaudesta tutkivalta Anne Sverdrup-Thygesonilta on myös tiedusteltu, mitä virkaa ylipäänsä  on hyttysten, torakoiden ja raatokärpästen kaltaisilla vastenmielisiksi koetuilla otuksilla. Hän vastasi, että esimerkiksi hyttysen kaltaiset hyönteiset ovat tärkeitä, koska niillä on korvaamaton paikkansa ravintoketjussa, esimerkiksi lintujen ja kalojen saaliina.

Myös ihmisille hyönteisistä voi olla apua.  Raatokärpäsiä voi käyttää haavojen puhdistamiseen ja onpa jopa torakoita koulutettu viemään lääkkeitä romahtaneeseen taloon loukkuun joutuneille.  Globaalin muovijätteen lisääntymisen estämisessä auttavat jauhokärpästen toukat, joille muovi on käypää ravintoa.

KIRJAT
Anne Sverdrup-Thygeson:
Jos hyönteiset katoavat…
Minerva 2019

Hyönteisiä väheksytään myös  sen takia, että niitä pidetään tyhminä lisääntymisautomaatteina, jotka eivät pysty oppimaan uusia asioita. Tämänkin myytin kirja murtaa uusimman tutkimustiedon avulla. Etenkin sosiaaliset hyönteiset, kuten muurahaiset, opettavat ja jakavat tehtäviä toisilleen, ja mehiläiset jopa oppivat aritmetiikkaa numero neljään asti.

Uhkia riittää

Yksin New Yorkista on löydetty yli jo 40 muurahaislajia. Hyönteiset siis ympäröivät muodossa tai toisessa ihmisiä kaikkialla jelly beans -karkeista entisajan gramofonilevyihin, joissa ne toimittavat raaka-aineen tehtävää.

Hyönteiset hallitsevat maailmaa – mutta toisin kuin kauhukirjallisuudessa ja -elokuvissa, ne pitävät maailmaa pystyssä.

Kirjassa myös tartutaan hyönteisiä uhkaaviin seikkoihin. Edes ihminen ei pysty tuhoamaan kaikkia hyönteisiä, mutta ihminen pystyy kyllä hävittämään huomattavissa määrin niiden populaatioita. Kirjassa esitellään kolme uhkatekijää. Suurin on maankäyttö, joka raivaa kukkaniityt ja ikihonkaiset metsät tehotuotannon tieltä. Monet hyönteiset ovat lisäksi niin erikoistuneita, että niille kelpaa vain jokin tietty kasvi. Seuraavaksi tulee ilmastonmuutos ja vieraslajit, jotka kyllä ovat ongelmia kaikille muillekin.

Kaikki maapallon asukkaat kivistä ja kasveista ihmisiin ovat yhteydessä toisiinsa.  Hyönteisten lukumäärä ja tehtävien kirjo on  suurempi kuin muiden yhteensä – siksi näiden pienten suurten eläinten suojelu on elinehto kaikille.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE