Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kirjallisuus

Kirja-arvio: Tutkijajoukko arvioi Ukrainan sodan taustoja ja vaikeasti ennustettavia vaikutuksia tiiviissä pokkarimitassa

LEHTIKUVA / AFP / ANATOLII STEPANOV

Tulevaisuus näyttäytyy nyt hyvin epävarmana kaikilla olemassaolon tasoilla. Niin epävarmana, että Gaudeamuksen julkaisema teos Epävarmuuksien aika ei sekään tulevaisuudesta kovin eksakteja asioita pysty ennustamaan.

Pekka Wahlstedt

Kirjan artikkelit on kirjoittanut 13 tutkijan joukko. Mukana ovat Tiina Airaksinen, Juhana Aunesluoma, Jari Eloranta, Tuomas Forsberg, Risto Marjomaa, Timo Miettinen, Katalin Miklóssy, Marko Palokangas, Mervi Pantti, Katri Pynnöniemi, Kaius Tuori, Veli-Pekka Tynkkynen ja Elina Vuola.

Näin Venäjän hyökkäyssodan todennäköisiä vaikutuksia lähitulevaisuudessa summaa kirjassa Helsingin yliopiston talous- ja sosiaalihistorian professori Jari Eloranta:

“Nykyisen konfliktin lähitulevaisuuden vaikutuksia on jo nyt mahdollista ennakoida jonkin verran. Näitä ovat Ukrainan jälleenrakentamisen suuret kustannukset, Venäjän talouden ja sotilaallisen vallan taantuminen, Kiinan taloudellinen ja poliittinen vahvistuminen, Euroopan integraation syvät ja hankalasti ratkaistavat ongelmat, uusi asevarustelun kierre sekä valtioiden keskittyminen omavaraisuuden vahvistamiseen. Rankkojen talouspakotteiden vaikutus Venäjään on ollut toistaiseksi vielä rajallinen, mutta pidemmällä aikavälillä ne aiheuttavat vahinkoa, kun teknologian ja pääoman virrat tyrehtyvät. Sotaa pakotteet eivät kuitenkaan lopeta, vaikka konfliktin alussa monet niin luulivat.”

PARASTA KIRJASSA on nyt käynnissä olevan sodan historiallisten taustojen avaaminen. Se tekee sen synnyn ymmärrettävämmäksi, vaikka ei tietenkään hyväksyttäväksi. On ajateltu että Ukrainan sota on ensimmäinen suuri sota 2000-luvulla, mutta kirjassa todetaan että se onkin 1900-luvun viimeinen täysimittainen sota. Venäjän hyökkäyksessä on siis paljolti kyse epätoivoisesta reaktiosta lähimenneisyyteen eli Neuvostoliiton hajoamiseen. Nyt yritetään palauttaa vanha suuri ja mahtava suurvalta traumatisoituneiden venäläisten identiteetin tueksi. Venäjähän sai maistaa markkinatalouden kaikkein myrkyllisimpiä hedelmiä, kun korruptiosta tuli arkipäivää samaan aikaan, kun ökyrikkaiden ja rutiköyhien välinen kuilu kasvoi. Edesmennyt Neuvostoliitto sentään jotenkuten takasi myös turvallisen elämän, vaikka kontrolloikin kansalaisiaan kaikessa

Syvälle katsoen voi nähdä Ukrainan sodassa myös vanhan railon idän ja lännen välillä. Toisella puolella on Eurooppa ja Nato Yhdysvaltain johtamana, Venäjää taas tukevat Kiina ja eräät muut itäiset maat. Kirjssa todetaankin, että suuri yleisö lännessä näkee sodan hyvän ja pahan kamppailuna, onhan itse Joe Biden käyttänyt jopa termiä “Harmageddon” – siirtomaavallan aikainen kristillinen moraali ja maailmankuva näyttää siis sekin olevan vielä hyvissä voimissa.

YLIOPISTONLEHTORI Risto Marjomaan kirjoittamassa kirjan artikkelissa perataan siirtomaavallan historiaa ja löydetään sen rippeitä nykyajastakin.

” Läntisten poliitikkojen vilpittömiksi tarkoitetut puheet länsimaisten arvojen, demokratian ja vapauden puolustamisesta kuulostavat tekopyhiltä ja halventavilta niiden korvissa, joille länsi on edustanut lähinnä väkivaltaista nöyryytystä ja taloudellista alistamista. Huolimatta kauniista puheista länsi ei ole imperialismin aikaa seuranneiden kuuden vuosikymmenen kuluessa tehnyt paljoakaan korvatakseen tekemiään vääryyksiä, joita se ei usein halua edes tunnustaa. Maailmantalous perustuu pitkälti yhä siirtomaa-ajalta periytyvään malliin, jossa rikkaiden maiden tuotanto hyötyy köyhien maiden halpatyöstä.”

Läntinen maailma Yhdysvaltain johdolla julistaa kuitenkin liberalismin nimissä vievänsä ja puolustavansa universaaleja ihmisoikeuksia kaikkialla maailmassa.

Marjomaa jatkaa:

“Ukrainan sota on nostanut jälleen esiin lännen ja sen entisten siirtomaiden välisen katkeruuden ja väärinymmärrysten verkon. Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden julisti heti sodan puhjettua ‘koko maailman’ tuomitsevan Venäjän hyökkäyksen vaivautumatta kysymään edes Kiinan ja Intian kaltaisten suurten ja vaikutusvaltaisten valtioiden mielipidettä. Tällaiset varomattomat ja ylimieliset lausunnot ovat jatkuneet sodan edetessä kasvattaen ärtymystä myös Afrikassa ja Lähi-idässä.”

Summa summarum: selvänäkijän kyvyt omaavakaan tuskin osaisi ennustaa tulevaisuutta tällaisissa oloissa, tulevaisuuden ennustaminen kun on kautta aikojen ollut tunnetusti erityisen vaikeaa tai ainakin melkoista arpapeliä. Esimerkiksi ensimmäisen maailmansodan järkyttävän tuhon jälkeen kukaan ei uskonut, että uutta globaalia sotaa enää koskaan tulee…

Nykyään, kun globalisaation myötä erilaiset arvot ja maailmankuvat törmäävät, taloudelliset voimasuhteet heittelevät, uudenlaiset asejärjestelmät kehittyvät vauhdilla, rajat virallisten ja epävirallisten toimijoiden välillä sekoittuvat ja ilmastonmuutos katastrofeineen kiihtyy, on varmaa vain se, että epävarmuus lisääntyy entisestään.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE