Politiikka

Kirja: Kekkonen kaiken takana: Suomen ja Neuvostoliiton salaisista sotilasneuvotteluista uutta tietoa

Seppo Saves
Seppo Saves
Seppo Saves

Vuoden 1972 Suomen ja Neuvostoliiton sotilasyhteistyötä koskeneista salaisista neuvotteluista on saatu uusia tietoja. Valtiotieteen tohtori, suurlähettiläs Alpo Rusi kertoo kirjassaan Yhdessä vai erikseen (Docendo), että aloite näihin keskusteluihin olisi tullut presidentti Urho Kekkoselta.

Rusi kertoo saaneensa tiedon siitä, että Ruotsin turvallisuuspoliisin (Säpo) arkistossa on tietoja tästä.

Näiden tietojen mukaan Kekkonen olisi lähettänyt Puolustusvoimien silloisen komentajan Kaarlo Leinosen viemään Neuvostoliiton sotilasasiamiehelle V.A. Andrushkevitshille tiedon, että tämä voisi ehdottaa neuvotteluja Puolustusvoimien yleisesikuntapäällikölle Paavo Junttilalle. Andrushkevitsh esitti neuvotteluja tammikuun alussa 1972.

Neuvostoliiton esityksen tavoitteena oli puolustusvastuun siirtäminen Pohjois-Suomessa Suomelta Neuvostoliitolle.

Rusin mukaan Kekkosella ei ollut perustuslaillisia oikeuksia lähteä neuvottelemaan valtioiden välisestä yhteistyöstä ilman, että ne ovat läpäisseet hallituksen ulkoasiainvaliokunnan.
Vuoden 1972 tapahtuma osoittaa Rusin mielestä, että Suomi oli luopumassa puolueettomuuspolitiikasta ja että Neuvostoliiton uhka analysoitiin suureksi.

Kekkonen pyrki hänen mukaansa neuvotteluilla etukäteen sopimaan ennen YYA-sopimuksen konsultaatiomekanismin käynnistymistä, mitä sotilasyhteistyö käytännössä tarkoitti tällaisen yhteisesti havaitun sodan uhkan tilanteessa.

Ilmeisesti Kekkonen pelkäsi, että Euroopassa syttyisi sodan vaara, jos Länsi-Saksa ei ratifioisi Neuvostoliiton ja Puolan kanssa rajoja koskevia sopimuksia. Rusin mielestä Kekkosen pelko oli ylimitoitettu.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat