Kirjavisa: Lappajärven raikulipoeetta tunsi novellinkin salat

Kuva: Petri Puromies
Arto Melleri vuonna 1990, vuotta ennen Finlandia-palikintoa.

Hiukka hitaanpuoleisesti lähtee visakone käyntiin, mutta syy on sytytyksessä, visaukon omassa: hän ei nääs muistanut lähettää lomaresidenssistään pyyntöä laittaa syksyn avaustehtävä myös verkkosivuille, joten osalliseksi tästä ilosta pääsivät alkuun vain printtilehden lukijat. Vastedes sitaatit ja niiden auonnat julkaistaan toki myös tässä Demokraatti.fi:n kulttuuriosassa.

Tamperelainen Antti Parkkonen ehti ensimmäisenä syysapajille.

”On niin selvä syksyn merkki: puut ikkunan alla saavat väriä ja Kirjavisa on ratkaistavana.

Oli muuten vanhusystävällisesti ’helppo visa’, riittävästi, ehkä liikaakin vihjeitä. Vaimo ehti jo ensituntumalta kipittämään kirjastoon ja sieltähän Metsosta se kirja löytyi. Oli jo ehditty varastoon kärrätä, mutta haettiin nopeasti.

Visakirjailija on runoilijana paremmin tunnettu Arto Melleri, joka syntyi Lappajärvellä 7.9.1956 ja kuoli melko nuorena 13.5.2005 Helsingissä. Palkintojakin hän ehti saada , Kalevi Jäntin palkinto 1979 ja valtion kirjallisuuspalkinto 1986. Finlandia-palkinto vuonna 1991 runokokoelmasta ’Elävien kirjoissa’ taisi olla eräänlainen kompromissi, näin ainakin asiaa paremmin tuntevat väittävät. Elävien kirjoissa oleminen oli päättyä 1998, kun hän loukkasi pahoin päänsä auto-onnettomuudessa. Kuntoutuminen kesti eikä ollut kovin tuloksekas, tilannetta pahensi vielä kaatuminen, joka johti uudelleen sairaalaan.

Mellerin elämästä valmistui vuonna 2003 dokumenttielokuva ’Yksinäisen tähden harhailija’, sen ohjasi Tahvo Hirvonen.

Ai niin, sitaatti, se on Mellerin ainoasta proosateoksesta ’Rubiinisilmäinen pääkallosormus’, joka ilmestyi Otavan kustantamana vuonna 1985.”

Sen verran tuota pitää tarkentaa, että Melleriltä ilmestyi novellien perään vuonna 1987 romaani ”Tuomiopäivän sävärit”, jonka kestävin perintö jälkipolville oli sen pitkähkön sisäkertomuksen pohjalta filmattu elokuva ”Räpsy ja Dolly” (ohjaus Matti Ijäs).

Espoolainen Pertti Vuorela pääsi nopeasti jäljille yhdestä tienviitasta.

”Arto Mellerin proosateosten koosteesta Pääkallolipun alla löytyi novellikokoelma Rubiinisilmäinen pääkallosormus ja siitä novelli Tukanleikkuu. Luin novellin ja mieleeni nousivat omat parturoinnit 1950-luvulla pienessä yläsatakuntalaisessa pitäjässä. Naapurin monitaitoinen isäntä Vilho tapasi leikata kahden oman pojan tukat ja minunkin siinä sivussa. Nurmikolle vietiin tuoli, pyyhe heitettiin hartioille ja käsikäyttöisellä koneella klipattiin. Yleensä tähän leikkuuseen ryhdyttiin, kun vanhemmat eivät sietäneet enää katsella meitä pitkätukkaisena. Ihan niin muliksi ei ajettu kuin Arton novellissa. Nykyisin näkee varsinkin urheilijoilla sellaisia leikkauksia, jossa päälaella on vain pieni tuppo hiuksia. Sellaisiksi meidätkin klipattiin.

Luin muutamia muitakin novelleja ja totesin, että Arto oli myös mainio proosan kirjoittaja. Hän oli kuitenkin ensi sijassa runoilija suurin kirjaimin. Finlandia-palkinto lohkesi 1991 teoksella Elävien kirjoissa. Kirjailijana Arto debytoi jo vuonna 1970 pienoisromaanilla ’Meno-paluu’.”

* * *

Helsinkiläinen vanha pesäveikko Veli-Pekka Salminen on ihastunut paitsi sitaatista myös sen hurmoituneesta kuvituksesta, jonka visatoimituksen graafinen osasto oli starttisivulle läjäyttänyt seremoniamestarinne vielä lomaillessa .

”Upealla suomuisella kuvalla pistettiin visasyksy liikkeelle! Suomuhan on yksi vastauksista siihen, mistä Suomen nimi juontuu. Ei tosin kobran…

Käärmeennahkatakista tekee numeroa itse Marlon Brando Tennessee Williams -filmatisoinnissa ’The Fugitive Kind’ (1959, suom. ’Käärmeennahkatakki’). Höökin Vennun käärmekengät ovat vähän toisenlainen tapaus Arto Mellerin rennosti nostalgisoivassa novellissa ’Tukanleikkuu’. Kulttuurinmurrosta pohjalaisnaapurustossa 50 vuotta sitten: The Renegades on kiertueella mutta koulupojan Suosikki viskataan uuninsytykkeeksi ja beatlestukka kynitään. Kertomuksessa välittyvät kuitenkin hienovaraisesti sukupolvien erilaiset kokemukset.

Visaisännänkin urheilu-uraa sivuavaa pesäpallolinkkiä ei voi jättää huomiotta, näin kauden päätteeksi. Arto Mellerin veli Aimo oli aikanaan pelaajana Puna-Mustien kantavia voimia. Nyttemmin hän toimii Meilahdessa otteluiden mainiona kenttäkuuluttajana.”

Terveisiä Amille myös visaympyrästä, Artonveli teki tyylitellyine kopinottoineen 1970-luvun lopussa pesiksestä silkkaa runoutta!

Eero Reijonen muistaa myös hyvin niin Amin kuin Artonkin.

”Runoja olen tältä visahemmolta lukenut ja alkutuotannosta pitänytkin, ei nyt ihan ensimmäisistä, koska lappajärveläinen julkaisi esikoisensa jo samanikäisenä nöösipoikana kuin Eino Leino aikoinaan. Valehtelemisen sietämätön keveys on tuttua, mutta tunnustettakoon tässä, että visanovellikokoelmaa nautiskelin vasta nyt…..sääli on, ettei runoilija saanut puserrettua useampaa….

Duunia ja vilausta nämäkin ovat vaatineet. Mutta niin kuin aina ammattimiehillä, puurtaminen näkyy huipputuloksena, nämä sivumäärältään snadit stoorit ovat novellitaiteen terävintä kärkeä. Kaukana Erno Paasilinnasta ja Antti Tuurista – tyylillisesti. Tasoltaan samaa luokkaa. – – –

Kotiseudun,sen ihmisten kuvaajana runollinen proosa on vaikea laji, monet ovat yrittäneet , harvat onnistuneet. Lappajärven Ammesmäen poika, stadin boheemina vuosikaudet esiintynyt renttu runoilija onnistuu: Muutamalla säkeellä on kerrottu kaikki oleellinen. Kipeääkin on ottanut, elämänkertureiden mukaan itäkyläläiset loukkaantuivat verisesti kotiseudun novellistin tavasta käsitellä henkilöitään, nämä on erityisen helppoa tunnistaa, eikä pohjalaasten, vähäväkistenkään, ole kivaa huomata heistä löytyvän Mellerin suosikin Hannu Salaman kuvaamia retaleita ja Putkinotkon avuttomia tyyppejä. – – –

Raadollisen herkullisiahan nämä tyypit ovat: isäntä Topi, poikaviikareiden julmasti kiusaama, joka vakaasti uskoo, että läheiset antoivat hänestä tietoja joiden perusteella Ilkan ja Vaasa-lehden sarjakuvat piirrettiin. Kuvittajaksi se epäili kylän opettajaa. Novellissa ’Talo metsän laidalla’ Kärmeslammin Alvi, Nummisuutarien Eskoakin säälittävämpi sulhasmies ja Herastuomariksi sanotun, hankeen paleltuneen miehen poika ja hänen äitimuorinsa itkettävät ja naurattavat lukijaa parilla kymmenellä sivulla. Ja kaiken tämän taustana mestari Arto Melleri kuvaa kotiseudun luonnon kiertokulusta ja sen ihmisten tavoista ja nuoren miehen elämästä kaiken olennaisen.”

Raila Rinne haistoi pohjalaisen poljennon.

”Hauskaa että Kirjavisa taas alkoi ja vieläpä sopivan kutittavalla tehtävällä. Sen teksti juoksee kuin Antti Tuurilla, mutta on jonkun toisen kynästä, sillä Tuurilla on novellikokoelmia useita. Nimi Sahipakka vie mielikuvan kyllä vahvasti Pohjanmaalle. Siispä pohjalaisia Finlandia-kirjailijoita räknäämään.

Heitäpä piisaa: on Hyryä, Tuuria, Ågrenia, Väisästä, Melleriä ja …. Hetkinen, onko lukuisilla hippoksilla hulmunnut runoratsu Melleri julkaissut joskus novelleja? On, on se, vakuuttaa koottujen Runojen punainen kansipaperi.

Ei auta kuin kipaista kirjastoon, jonka varastosta ystävällinen henkilö noutaa ohuehkon kirjan nimeltä Rubiinisilmäinen pääkallosormus.”

Veikko Huuska muistelee mennyttä aikaa.

”Tein siihen aikaan kolmea työtä, ja rakensin ok-taloa, kotia, olin mennyt talvella naimisiin, ja tammikuussa aloittanut kaupunginvaltuustossa, lisäksi löin kasaan autotalli-liiterin. Ei siinä paljon hallusinaatiolyriikkaa viittinyt vetää, mutta Melleriä en jättänyt. Ilokseni sen vuotinen ulostulo, Rubiinisilmäinen pääkallosormus, oli aivan ehtaa tavaraa, melkoinen assosiaatiotekniikka, mielikuvien liike, kerronnan oikukas kulku. Mellerin taitoa. Aineksia mihin vain, jotain aivan ehdottomia jaksoja, hieman pelkkiä perustoja, joista saattoi kuvitella isoja, mutta jokin kuihtui nopeasti.”

Myös Mauri Panhelainen joutui vähän hakemaan

”Kirjavisan vihjeet rajasivat päähenkilön ja hänen novelliteoksensa Finlandia-voittajien joukkoon. ’Tämä on Hotakaista’, ryöpytti ensimmäinen assosiaatiosykäys aivoissa. Tai ehkäpä tyylistä päätellen etsitty onkin Jari Tervo – mutta häneltähän tuo himoittu palkinto vielä puuttuu. Vai viittaisiko Anteron nimi vihjeeksi annetussa proosan pätkässä sittenkin Hannu Väisäseen, hänen teostensa samannimiseen päähenkilöön.

Väisäseltä löytyi kuin löytyikin novellikokoelma, mutta sen päähenkilöt seikkailevat Ranskassa ja muualla, kaukana Suomesta. Uusi silmäys Finlandia-voittajien listaan: Rosa Liksom? Vai Arto Melleri ?!

Bingo! – – –

Visa palautti mieleen Martti Anhavan  kirjoittaman elämäkertateoksen alle viisikymppisenä kuolleesta Arto Melleristä nimeltään ’Romua rakkauden valtatiellä’. Kustannustoimittaja Anhava tunsi Mellerin yli kolme vuosikymmentä ja sai elämänkerturina käyttöönsä hänen runsaat päiväkirjamerkintänsä. Nimeään myöten (lainattu Mellerin runosta) vuonna 2011 ilmestynyt biografia on laatutavaraa.”

Ikivisalainen Sirpa Taskinenkin ehti logistisista ongelmista (= postin jakeluhäiriöt) huolimatta heittämään lisäajalla oikean vastauksen, Irma Lehdolta se jäi niin sanotusti piippuun liian monien ehdokkaiden hämmentämänä. Mato eli palkinto varhaisimmalle linnulle, siis Antti Parkkoselle. (rb)

Viikon 40 sitaatti *

Erikoistehtävä jälleen, siis kotimaista kärkeä vuosikymmenten varrelta. Isomman teoskokonaisuuden osa, kolmas, mutta ensimmäinen. Tämän matemaattisen kryptogrammin lisäksi todettakoon, että kirjailija, joka esiintyi visassa ensi kerran 20 ensimmäisen joukossa ja jonka ura on jatkunut jo 56 vuotta, on vahvasti kategoriaa still going strong.

Kuka tuottelias, kiitelty ja kiistelty, mikä teos? Vastaukset viimeistään 11.10. mennessä osoitteella Demokraatti/Kirjavisa, PL 338, 00531 Helsinki tai sähköpostilla kirjavisa@demokraatti.fi. Yhdelle palkinto.

”Hän haki eteisestä Hesarin. Kansan Uutisten ja Tiedonantajan tilauksen hän oli antanut raueta, samoin Demarin: aikomus sosdempuolueeseen liittymisestä oli alkanut näyttää yhtä turhalta kuin SKP:n jäsenyys sitä ennen: perustuslakiuudistus, Matti Väärinmajan ja kokonaisen juristisukupolven ja vähän edellisenkin merkittävin yritelmä, oli jäänyt jumiin ja haudottaisiin komiteatasolla olemattomiin niin kokonais- kuin osauudistuksineen. Sen jälkeen, kun eduskuntaenemmistö näytti pitkästä aikaa hetkahtaneen oikealle, se oli pantu jäihin niin Kekkosen, oikeiston kuin vasemmistonkin toimesta. Kokonaisuudistusta eivät kannattaneet demarit, kommunistit taas kieltäytyivät osauudistuksista, ja kokonaisuudessaan asia jäi poliittiseksi silmäänsohimiseksi.”

 

 

 

 

 

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kirjavisa: ”Tiina ei pelkää”

Kuva: Kari Hulkko
Tiina Lymi Kom-teatterin 35-vuotisjuhlakonsertissa 2006.

On armas mulle aaltoliikkeen tie, laulelee visaukko yhä postilaatikon kertymiä tarkastellessaan. Nyt käydään taas siellä alempana, vaikka ei sentään aallonpohjassa.

Ritva-Leena Viitapohja näyttää mallia kaikille empiville vastaajille: rohkeasti vain tulta päin. Hän tekee hyviä hakuja ja aika lailla oikean ikäpolven näyttelijöistä, lisäajalla se oikeakin olisi varmaan löytynyt.

”Vastaan nyt: Peter Franzen tai Reidar Palmgren! Ihan vain päästäkseni kirjoihin, on ollut mielenkiintoinen visasyksy. Tiedän, että nuo herrat ovat väärin, sen verran ehdin tutkia, mutta vaisto sanoo Mari Rantasila… tutkimukset ovat kesken. Oli miten oli, visaisännän vihjeillä pääsee tällaisiinkin tuloksiin, saadaan väärin vastanneiden kiintiötä kuntoon!”

Triviana kerrottakoon, että Rantasilan Mari on visakirjailijaa kahdeksan vuotta, ”Reitari” viisi vuotta ja Peter F. kaksi viikkoa vanhempi.

Siis kuka on tämä syyslapsi vuosimallia 1971? Ilpo Pietilä kertoo.

”Eipä ollut runsaasta vihjetarjonnasta huolimatta kovin helppo selvitettävä tehtävä tällä(kään) kertaa!. Aikani yritettyäni käännyin ”avustavan” perheenjäsenen puoleen, ja hän tuota pikaa löysikin ihan oikeille jäljille. Sitten tuo vastaus tähän visaan selvisi nopsaan lehdessä annettuihin vihjeisiin tukeutuen. Kyseessä on siis näyttelijä/ohjaaja-kirjailija Tiina Lymi. Kirja ilmestyi nimellä ’Susi sisällä’ vuonna 2010. Edellisenä vuotena oli Tampereen Työväen Teatterissa esitetty samanniminen kirjan näytelmäversio.”

Pertti Vuorelalla on aina faktat hallussa. Ja mielipiteitä:

”Monilahjakas Tiina Lymi murtautui suuren yleisön tietoisuuteen Anna-Leena Härkösen romaanin pohjalta tehdyssä elokuvassa ’Akvaariorakkaus’ vuonna 1993. Siitä tuli Saaran roolista parhaan naispääosan Jussi-palkinto. – – –

Tiina ura jatkunut menestyksellisesti Akvaariorakkauden jälkeen. Hän on näytellyt lukuisissa elokuvissa, televisiosarjoissa, teattereissa ja myös ohjannut. Pitkän kauden vv. 1995–2004 Tiina näytteli KOM-teatterissa, sitten kiinnityksiä on ollut Ryhmäteatteriin, Tampereen Työväen Teatteriin ja Uuteen Iloiseen Teatteriin. Muistan nähneeni Tiinan Tampereen Teatterin Kaasuvalossa 2005. Rooleja televisioelokuvissa on kertynyt parikymmentä. Melkein voisi kysyä, missä tämän ajan elokuvassa tai teatterissa hän ei ole mukana. Nyt kuvioon ovat tulleet myös elokuvien ohjaustyöt, josta olen nähnyt ainakin ’Napapiirin sankarit 3’. – – –

Pikaluin visakirjan. Susi sisällä kuvaa Tuulan ja Vesan avioliiton onnea ja hajoamista. Vesa on ulospäin kaikin puolin kunnollinen aviomies, jolle perhe on kaikki kaikessa. Tuula tekee käännöstöitä ja haaveilee omasta talosta omenapuineen Porvoossa. Yhtenä aamuna poika Petteri huikkaa isälleen, että olet Hesarin kuvassa. Kuvaan katutöistä Mannerheimintiellä on tullut myös Vesa, joka suutelee vaaleatukkaista naista. Sen jälkeen mikään ei ole enää ennallaan. – – –

Uskoisin, että Susi sisällä on näytelmänä parempi kuin kirjana. Juonessa on äkkikäänteitä kuin vekkihameessa ja parisuhteita vatvotaan perusteellisesti. Kirjassa ohuiksi jäävät henkilöt tuntuisivat elävän paremmin näyttämöllä.
Joka tapauksessa esikoisromaani on räväkkä alku proosan kirjoittamiselle.”

Näin on. Tämän jutun otsikoksi voisi siis sopia moni muukin Anni Polvan Tiina-sarjan kirjan nimi: ”Tiina ottaa vastuun”, ”Tiina toimii”, ”Tiinastako näyttelijä?” ”Tiina vauhdissa” ja sitä rataa.

* * *

Eero Reijonen jatkaa noista Lymin laatutöistä

”Pidän kovasti tämän visataiteilijan näyttelijän ammattitaidosta. Hän on esittänyt hienoja rooleja valtakunnan parhaissa teattereissa: KOM-teatterista muistan ’Tarpeettomia ihmisiä’ ja ’Suomen hevosen’ Ryhmiksestä ’Haapojan’ ja niin edelleen. – – –

Akvaariokkauden roolisuoritus oli epäilemättä Jussi-pystin arvoinen. Anna-Leena Härkösen luoman nuoren Saaran, villikkonaisen ja sukupuolisesti hyvin vitaalin roolin esittäjävalinta meni nappiin: ohjaaja Claes Olsson kehui nuorta tähteään: ’Koska Tiina Lymi tuntui tietävän kuka Saara on, katsojakin tietää’, kommentoi innostunut ohjaaja Hesarille.

Juoksuhaudantie oli leffanakin hyvä. Siviilissäkin yhdessä asunut kolmikko – Eero Aho, Tiina Lymi ja Ella Lymi – näytteli hienosti ihmisten särkymisen. – – –

Visakirja on selvästi kirjoitettu näytelmäksi. Stoorin alku toimii lukuromaaninakin, mutta jo reilusti ennen kääntöpaikkaa, teatteri nappaa niskalenkin. Ei tämä oikein näytelmätekstinäkään innostanut … Paitsi tietenkin pohtimaan, miksi teksti piti vielä rustata romaaniksi asti. Onhan näytelmistä kirjoitettu ihan kelvollistakin lukuproosaa, mutta ihan siihen tämä teos ei yllä.”

Sirpa Taskinen pohtii tyylilajia.
”Kirja ilmeisesti poikkeaa varsin paljon näytelmästä, jossa tuskin on voitu esittää esim. visatekstin mukaista laskuvarjohyppyä. Minun piti oikein miettiä, onko Susi sisällä arkirealismia vai ei, siksi karikatyyrisiä jotkut henkilöt ovat. Kieli ainakin on hyvin arkista ja meno raadollista. Lapsia kävi sääliksi, niin kuin eroriidoissa aina.”

Raila Rinne on jäljittänyt tietoja Lymi jr:sta.

”Tutulta tuntui teksti kiroilevan naisen laskuvarjohypystä. Eiköhän kyseessä ole palanen näyttelijä-ohjaaja Tiina Lymin romaanista Susi sisällä, joka ilmestyi vuonna 2010. – – –

Musisoiva tytär on Ella Lymi (s. 1997), joka lapsena esiintyi molempien vanhempiensa kanssa mainiossa Juoksuhaudantie-elokuvassa. Näyttelijäksi (kas kas) pyrkivä Ella on niin nuori, etten löytänyt hänestä juuri muuta tietoa kuin sen, että hän on tehnyt ainakin tunnuslaulun Tiina Lymin ohjaamaan elokuvaan ’Äkkilähtö’ ja levyttänyt sen ’Mulle käy’ -nimisenä singlenä.”

Lymin tunnisti myös Matti Kärkkäinen. Vuoden toiseksi viimeinen palkinto osoitetaan Pertti Vuorelalle.

Uutta sitaattia ei nyt tule, koska visatonttu alkaa jo päästellä porukkaa joulutauolle. Ensi viikolla on kuitenkin luvassa vielä jouluisen runotehtävän purku. (rb)

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Suurelle yleisölle tarkoitettu tieteellinen elämäkerta Kalevi Sorsasta ilmestyy syksyllä 2021

Kuva: Kalevi Keski-Korhonen

Otava julkaisee elämäkerran nelinkertaisesta pääministeristä ja SDP:n pitkäaikaisesta puheenjohtajasta Kalevi Sorsasta (1930–2004). Elämäkerran kirjoittaa Helsingin yliopiston historian professori Henrik Meinander ja kirja ilmestyy syksyllä 2021.

Meinanderin tavoitteena on kirjoittaa alkuperäislähteisiin perustava, suurelle yleisölle tarkoitettu tieteellinen elämäkerta Kalevi Sorsasta. Tällaista ei ole vielä tehty, vaikka Sorsan mittavaa poliittista elämäntyötä on kuvattu monista eri näkökulmista historiantutkimuksissa ja muistelmissa.

Elämäkerrassa Meinander kuvaa Sorsan toimintaa sosialidemokraattisen liikkeen kärkihahmona rakennemuutoksien Suomessa ja kansainvälisenä vaikuttajana kylmän sodan Euroopassa.

Toinen kirjan keskeinen teema on Sorsan avainasema Suomen presidenttikeskeisessä valtapolitiikassa. Meinander uskoo voivansa näin tarjota uutta tietoa myös Urho Kekkosen ja Mauno Koiviston toimintatavoista YYA-ajan Suomessa.

Meinander käsittelee lisäksi klassista kysymystä siitä, miten paljon yksilön tahto, persoonallisuus ja elämäkaari voivat muokata yhteisön kehitystä ja historiaa.

Otsikon vuosiluku korjattu klo 12.17.

Vuoden historiateos 2017 -palkinnon saajaksi ehdolla 12 teosta

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Ohto Mannisen, Kimmo Rentolan ja Timo Vihavaisen kirja Varjo Suomen yllä - Stalinin salaiset dokumentit on yksi ehdolla olevista teoksista.

Vuoden historiateos 2017 -palkintoehdokkaat julkistettiin lauantaina Historian ystäväin liiton vuosijuhlassa Helsingissä. Palkintoehdokkaiden listalla on kaksitoista teosta, jotka valittiin liitolle tulleista ehdotuksista.

Ehdolla olevien teosten aiheet vaihtelevat Suomen muinaishistoriasta sota- ja henkilöhistoriaan. Ehdokkaiden listalla ovat muun muassa Varjo Suomen yllä – Stalinin salaiset kansiot -kirja (Docendo), jonka ovat kirjoittaneet Timo Vihavainen, Ohto Manninen, Kimmo Rentola ja Sergei Zuravljov.

Ehdolla on myös Lasse Laaksosen kirja Viina, hermot ja rangaistukset – Sotilasylijohdon henkilökohtaiset ongelmat 1918-1945 (Docendo) sekä John Simonin Mahdoton sota.

Kun suomenjuutalaiset taistelivat Natsi-Saksan rinnalla (Siltala).
Perttu Immosen Suomen rahvaan historia (Atena) kertoo, miten tavalliset ihmiset, tässä tapauksessa kolme eri puolilla maata elänyttä sukua, koki nuijasodan, kirkon ankaran puhdasoppisuuden ja 1700-luvun isonvihan.

Ilari Aalto ja Elina Helkala tutustuttavat lukijan menneisiin aikoihin kirjallaan Matka muinaiseen Suomeen (Atena).

Nils Erik Villstrandin ja Petri Karosen toimittama Kulkemattomat polut.

Mahdollinen Suomen Historia (Gaudeamus) arvuuttelee, mitä Suomessa olisi tapahtunut, jos Suomi olisi menneinä vuosina valinnut käytettävissä olleista vaihtoehdoista jonkin toisen.

Palkinnonsaaja julkistetaan helmikuun alussa suomalaisten historiapäivien avajaisissa Lahdessa.

Palkinnonsaajan valitsee lautakunta, johon kuuluvat professorit Marjatta Hietala, Sirkka Ahonen ja Aura Korppi-Tommola, filosofian maisteri Veikko Löyttyniemi sekä lehtori Markku Liuskari.

Kirja-arvio: ”Kuvasarjaessee” Suomi sata vuotta ja risat – Paakkasen villi kansalliskatsaus

Heikki Paakkasen vimmaisia piirrosnäkemyksiä Leninistä Suomen itsenäisyyden takapiruna, F. E.Sillanpään kirjailijantaipaleesta ja Konsta Jylhän kansanmusiikiimme jättämästä jäljestä.

Suomen juhlavuosi on tuottanut monensorttista luettavaa, katsottavaa ja kuultavaa ja seurattavaa.

Sarjakuvapiirtäjä Heikki Paakkasen ideoima, kuvittama ja osin kirjoittama kirja on nimetty kuvasarjaesseeteokseksi. Se käsittelee Suomen historiaa asialliseen, persoonalliseen, hauskaan ja hillittömään sävyyn.

Paakkanen on tunnettu graafikko, joka tervehtii viikoittain iltapäivälehden sivulta sivaltelevin vinjetein. Artikkeleista suuren vastuun kantaa tutkija ja tohtori, sanataituri Timo J. Tuikka.

Kuvituksen tyyli on hiottua ja omaperäistä, kuin pieni tarina. Pistovärein korostettu mustavalkokuvitus ja lukujen anfangit ovat täyteläisen näyttäviä. Kuvissa vilahtaa usein vanha porkka.

Artikkeleita on puolisen sataa. Kieli on lennokasta ja rytmikästä, kielikuvat osuvia. Jotkut lauseet mutkailevat taitolennokkimaisesti.

KIRJAT

H. Paakkanen-Timo J. Tuikka:

Suomi sata vuotta ja risat

Zum Teufel 2017, 112 s.

Historia, politiikka ja tapahtumat, tutut ja oudot henkilöt, käännekohdat ja anekdootit täyttävät sivut.

Suomen sininen sävyttää kirjaa hienovireisesti. Tyylilaji on tervettä satiiria, ylilyöntiä, sarkasmia, salaviisasta opetusrunoutta, hulluttelua. Huumori on tikarinterävää.

Pyhää sotaa, hihhulismia ja homeopatiaa

Uskonto puskee esiin Suomen lähtiessä pyhään sotaan v. 1941 natsi-Saksan rinnalla. Ja uskoa ovat kaikki liki kolmesataa uskonnonomaista lahkoa. Tapoja, kaavoja ja rituaaleja, rangaistuksia, pelotteita ja palkintoja riittää.

Lisäksi ovat fundamentalistit, enkelinäkijät, kiviterapiaihmiset, laavalamput, uusšamanismi ja ateistikiihkoilijat, homeopatia ja vihreitä äänestävät. Eivätkä kaikki vieläkään kättele kynnyksen yli.

Kirja perkaa isosti vuoden 1917 tietämiä. Esillä ovat Mannerheimista, tsaari Nikolaista ja Leninistä Suomen presidentteihin Svinhufvud, Relander ja Ryti sekä muutkin, fake-kuningas, Kullervo Achilles Manner (Eduskunnan puhemies 1917, punaisen Suomen kansanvaltuuskunnan puheenjohtaja 1918, Kommunistisen puolueen puh.joht. 1920-35) ja Matti Klemettilä (Matti I, kuninkaaksi mielinyt monarkisti).

Taidetta, kyltyyriä

Kirjallisuus nostaa Eino Leinon ja nyt viitataan karaoke-perinteeseen. Urheilua edustaa Paavo Nurmi, ”hyväntuulisuudestaan tunnettu liikemies”.

Säveltäjistä mukana on pasifisti Unto Mononen, joka ampui itsensä. Toinen muusikko on Konsta Jylhä, perinnettä kyntänyt uudistaja.

Somerolta kirjassa on Monosen lisäksi Rauli ”Badding” Somerjoki ja hänen markkinoimansa ”Brynolf Poutasen sekatavarakauppa”.

Paljassääristen heimoista H.H. ”Bobi” Siven edustaa aikansa Elmoa, mikä viittaa AKS:n puheenjohtaja Elmo E. Kailaan. Hän tosin jää aikamme kansallissankari Elmolle kirkkaasti toiseksi.

Kirjassa mainitaan myös Vihtori Kosola, ”Mussolini” ja ”lapualaisten roolileikkipukeutumista” jatkanut Pekka Siitoin, jopa poliittinen juonittelija, pikkurikollinen, lapualaiskapteeni, Seura-lehden perustaja, seurapiirikiitäjä Minna Craucher.

Loviisalainen raatimies Axel Eugen Ringström tunnettiin Risto Rytin mahahaavan parantajana ja selvänäkijänä, joka ihaili rajatta maailmanpelastaja Hitleriä.

Missi Ester Toivonen on todistamassa, ettemme ole mongoleja. Toinen vitaliteetin edustaja on Touko Laaksonen. Nahkasaappaita koulupojasta asti ihaillut queer-mies palveli oikeistoa, mutta siirtyi välirauhan myötä heittäen puna-armeijan yhdysupseeriksi. Kohtaamiset tapahtuivat muun muassa ”Observatorion pisuaarilla”.

Kaksoiskansalainen Mannerheim ja irtolaisia

Poliittisen elämän ja sotataidon ohella Mannerheim muistetaan Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisuudesta, lisäksi viiksivahasta ja taitavasta lakin käännöstä sekä Viipurin valtauksesta ja puhdistuksesta, jota vähäteltiin ”pikku vahingoksi”.

Sota nosti arvoonsa ihmelääke Pervitinin. Ennätys lienee ollut jatkosodan pillerijuoksu Uralille ja takaisin. Inhimillisen jäljen hiihtivät sitten Benjamin Vanninen ja August Kiuru.

Suomi kohensi olojaan työlaitoksin ja lailla irtolaisvalvonnasta, mutta laki jätti porsaille reiän: viskiporras, maaherrat, ulkoasiainhallinto, kansanedustajat, ministerit, presidentit, Alkon pääjohtaja olivat sen ulkopuolella KMS-miehet, salaloosilaiset, palkkiovirkaihmiset perässään.

Polkukone ja kaupantekoa

On hyvä muistaa, että Suomessa kehitettiin maailman tehokkain yksilönpolkemiskoneisto. Ei pidä erottautua toisista, on kehitettävä rankaisumalleja luovuuteen taipuville ja kaikki poliittinen ajattelu on vaarallista. Muut on poljettava suohon. On kustannustehokkaampaa lytätä muiden ideat kuin keksiä omia.

Porin Areenan kaupparatsut kirja liittää vuoteen 832, jolloin tiirailtiin Gotlannin sijasta Novgorodiin. Perässä tulivat sitten sotakorvaukset, idän-, bilateraali- ja clearing-kauppa. Ensimmäisen vodkapullon murrettua jään toisella myytiin jäänsärkijä.

Kirjallisuudessa ja kuvataiteessa tyyli on panostuksen paikka. Tässä teoksessa tyyli on yhtenäinen.

Muutamat ylilyönnit osuvat tekstiin, kun lento käy korkeimmalla. Pääosin kuva ja teksti toimivat ja piirtyvät valloittavasti yhteen.

Itsenäisyyttä saa kuvata sekä juhlistaa näinkin itsenäisesti.

Matti Saurama

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kirjavisa: Epäsuoran dialogin mestari

Kuva: Kari Hulkko
Antti Tuurin teokset syntyvät tässä työhuoneessa Helsingin Kalliossa.

Vuoristoradassa kiidetään yhä, tai mikä lie Vekkula (R.I.P.) tai muu hurlumhei-härveli tämä onkaan. Tällä viikolla noustaan taas ylätasolle, mikä olikin odotettavissa erikoistehtävän ollessa kyseessä.

Avaussanat saa lausua paluumuuttaja, joita nämä asteriskitehtävät ovat ilahduttavasti tuoneet joukkoon läpi vuoden. Tulkaa myös jäädäksenne…

Mutta näin siis tuumailee Olli Wuori:

”Laitanpa lusikan soppaan ilmeisesti yli kymmenen vuoden tauon jälkeen. Näytteen tyylistä tulee mieleen Antti Tuuri, jonka siten vastaan kysytyksi kirjoittajaksi. Sitten mietitään teosta. Näytteessä varoitetaan nuorinta kuolemasta ennenaikaisesti. Minulle tulee mieleen teos nimeltä ’Pohjanmaa’, jonka vastaan kysytyksi teokseksi.”

Veikko Huuskasta ei voi puhua mihinkään suuntaan muuttajana, hän on ollut mukana jo kymmenen… kaksikymmentä… no täydet 25 vuotta.

”Tämänviikkoinen Kirjavisan teos on ilman muuta Antti Tuuria, eikä tarvi edes tuurilla arvailla, tyyli sen jo kertoo.
Mutta kummallisesti spontaani mielikuva liitti sen Pohjanmaahan, tilanteeseen, jossa pohjalainen veri kuohahtaa. Toisaalta, sanoisin, että olosuhteet (lue: Talvisodan syttymisen 78-vuotispäivän ja huom. Antinpäivän läheisyys) huomioon ottaen vaikuttaisi siltä, että visaherra ajaa tällä kertaa ’Talvisota’-rattailla…
Joten vastoin usein niin horjumattoman luotettavaa ensivaikutelmaa, vaihdan ja panostan kaiken (mahdollisen) arvovaltani vaihtoehtoon B, eli Talvisota. Kirjoittajastahan ei missään vaiheessa ole ollut epäselvyyttä.”

Teos varmistuu nyt, kun Sirpa Taskinen kertoo, että piti ”jälleen kaivaa esiin edesmenneen mieheni lempikirja”, josta hän toteaa, että ”onhan se edelleenkin hauska”.

Hän sanoo lähettävänsä saman vastauksen kuin vuonna 1997, jolloin Antti Tuurin teos oli edellisen kerran visassa purtavana. Ai pahus, toteaa visaäijä: ihan näin pitkälle tuplaustehtävissä ei ole ollut tarkoitus mennä. Muistissa oli, että joku muu Pohjanmaa-sarjan opus olisi ollut muinoin kysyttävänä, mutta että ihan sama…

Mutta Taskinen jatkakoon:

”Visaisännän huomio siitä, että kirjassa on vain yksi suora repliikki, on sinänsä mainio havainto – ja urhea hämäysyritys; onhan sen pohjalta tehdyssä Pohjanmaa-elokuvassa useitakin mieleenpainuvia puheenvuoroja (esim. että Pohjanmaalla kaikki viisaus on keskittynyt vanhoihin naisiin). No, Antti Tuuri tekikin siihen itse käsikirjoituksen, eli osaa hän kirjoittaa myös dialogia, vaikka epäsuora kerronta onkin hänen tavaramerkkinsä.”

* * *

Keravalainen Ari Kallio on nykyisin etäpohjalaisia.

”Omaperäinen lause ja epäsuora dialogi ovat tämän kirjailijan jäljittelemätön tapa vangita lukija. Lisämausteena on pohjalainen huumori, joka saa ainakin meidät eteläpohjalaiset nauramaan ääneen. Kyseessä on tietysti Antti Tuurin vuonna 1982 ilmestynyt kirja Pohjanmaa ja sen viimeinen luku. Tiesin heti kirjailijan ja kirjan, tovin kesti löytää oikea kohta. Ja siinä sivussa kirjan selailu muuttui kirjan lukemiseksi. Ja hauskaa taas oli!

Tuottelias kirjailija on saanut myös tyylinsä jäljittelijöitä, erityisesti hänen tapansa ujuttaa proosaan dialogia. Kyllähän Tuuri hallitsee erinomaisesti normaalin dialogin, kuten useissa kuunnelmissa ja näytelmissä on nähty, mutta hänen tapansa kirjoittaa proosaa niin, että se antaa vaikutelman dialogista on ainutkertaista.”

Juhani Niemikin omaa eteläpohjalaista verenperintöä (kuten myös visarötkäles), mikä velvoittaa:

”Tietenkin tämä on tiedettävä, kun isäkin oli kotoisin Etelä- Pohjanmaalta, Isojoelta, Herra nähköhön, mis halla panoo airaanseipähäkki. – – –

Hyvä kirja, jota pohjalainen huumori vie eteenpäin, ihan loppuun saakka. Kyllä sitä DI:kin saa ihan kunnon tekstiä aikaiseksi. Ja tietysti aiheesta on tehty ihan katsomisen arvoinen elokuvakin.”

Raila Rinne innostuu visaukon ranking-vihjeestä.

”Antti Tuuri on kirjoittanut itsensä minunkin mielisuosiooni. Jos oman kolmikkoni tässä paljastaisin, niin Olli Jalonen, Tuuri ja Hannu Raittila siellä seisovat. Likellä siinä Sirpa Kähkönen ovipieleen nojailee ja Raija Siekkisen sielu värjyy ilmassa sekin. Tulipa viisikko tästä helposti.”

Maijaliisa Mattila muistuttaa yhdestä Tuurin romaanin ydinajatuksesta.

”Sekin palaa mieleen, että Tuuri on sanonut, että Pohjanmaalla viisaus asuu vanhoissa naisissa. Heidän on pidettävä jöötä, kun isot miehet intoutuvat vaikka räiskimään soramontulla ja ryyppäämään – vanhan opettajansa kanssa.

Kysyin kerran Tuurilta, käyttääkö hän pohojalaasta kieltä teoksessaan, jota en ollut silloin vielä lukenut. Hän sanoi, että alkurepliikki riittää. Loppu saa olla kertojan suodattamaa.”

Visaukolle Tuuri taas kertoi ”Lakeuden kutsun” ilmestymisen aikoihin, ettei halua kirjoittaa murteellisia repliikkejä auki, koska sivulle präntättynä ne heikentäisivät murretta taitamattomille kirjan luettavuutta.

Pertti Vuorela kertaa vielä romaanin perusasetelmaa.

”Antti Tuurin oli alunperin tarkoitus kirjoittaa vain yksittäinen teos Pohjanmaa (1982), mutta se sai jatkokseen viisi muuta kirjaa. Näin syntyi Pohjanmaa-sarja, jonka useimmat osat löytyvät omasta kirjahyllystäni.
Pohjanmaa kuvaa pääasiassa Hakalan veljeksiä, jotka kokoontuvat jakamaan Amerikan ’perintöä’. Perintö on tosin vain vanha kaappikello. Kertoja ja kokija on nuorin veljeksiltä Erkki (s. 1950). Paavo (s.1935) pitää kotitilaa, Veikko (s. 1940) on konkurssin tehnyt kaunainen kutomoyrittäjä ja Seppo insinööri. – – –

Antin kuvaus heinäkuisesta sunnuntaista on kiehtovaa nykyproosaa. Epäsuora kerronta on tiivistä, yksityiskohtaista ja toteavaa. Romaanissa on tavoitettu erinomaisesti pohjanmaalaisuus: uhoa, viinan juontia, virkavallan vastustamista, miesten ja naisten juttuja, sotatarinoita, Lapuan liikettä ja hillittyä huumoria. Lukiessa mielikuvitus saa tilaa, ja kerronnan pinnan alla on rikasta syvyyttä. Tämä Pohjanmaa kuten koko sarja ovat minun nykyproosan mielilukemista ja kärkisijoilla.”

Edellä mainitussa haastattelussa Tuuri kertoi Lakeuden kutsusta, että hän kirjoitti vielä tuon romaanin, kun ei raaskinut jättää Hakalan Erkkiä Floridaan loppuelämäkseen talouskuprupakolaiseksi.

* * *

Eero Reijoselta tuli taas tekstiä pari sinuhellista. Tässä osia leikattuna ja tiivisteltynä.

”Visakirjailija on yksi ahkerimmista ( ja halutuimmista ) muistelijoista radion kirjallisuusohjelmissa. Pohjanmaan-sarjan osalta aineistoa on piisalti, sekä kirjoitettuna, että Ylen ääninauhoissa.

Itse kokosin automatkoja ja kävelyretkiä varten kasettikokoelman lähinnä ylen kulttuuri-ohjelmista. Nauhotteita on kertynyt yli kahdenkymmenen vuoden ajalta, ja ne ovat monesti paikanneet Ylen Elävän arkiston vajavaisuuksia. Antti

Tuuria on näinä parina vuosikymmenenä tullut kuunnelluksi hyvinkin sen ajan kuin visakalloa hiukan vetreämpi sauvakävelijä taivaltaisi Niipperistä Kauhavan Työväentalolle, jonka vaksina Vesa Mäkelän, Tuuri-filmien onnistujan, faija aikanaan pakersi.

Pohjanmaasta alkanut veteraanien haastattelu ja Amerikassa ja Kanadassa tavatut ihmiset ovat tulleet visakallollekin tutuiksi. Äänikirjoina useimmat. Pohjalainen en oikein ole miltään kulmalta katsottuna, mutta helkkarin kiinnostunut siitä ilmiöstä olen edelleen. Ja onhan” Pohjanmaa” uusiokäyttökirja jos mikään. Esimerkiksi jo pitkään vainaana maanneen Martti-isää käsittelevät, Lapuan liikkeen ja Mäntsälän kapinan sisäkertomukset, heittävät lukijan ulos heinäkuisen päivän aikavankilasta ja antavat perspektiiviä.

Meille, jotka ovat lukeneet Talvisodan ja nähneet leffassa Taneli Mäkelän todellisen taistelijahahmon ei yllätä pätkääkään isä-Martin jäätävän rauhallinen valmistautuminen kuolemaan traktorin puristuksissa kotipellolla. Kuoleva mies ehti kirjoittaa klubiaskin kanteen testamentin ja poikien ja talonhoito-ohjeet jämptiksi tietämälleen vaimolle. Se klubiaski kaivettiin esiin jos tiukka perintöriita oli tuloillaan. Ja niin vahva se asiakirja oli, että riita loppui oitis. Jossain muussa kontekstissa tällainen juttu kuulostaisi keksityltä, mutta Antti Tuurin taustoittamana asiaa voi pitää täytenä totena. – – –

Vanhaa visakalloa miellyttää se pedanttinen esitutkinta, jota Tuuri kirjoillensa suorittaa. Juristin mieleen ehdottomasti, sillä lautamies ja jopa vanha lautapoika tietävät, että juosten kustu esitutkinta on kehnojen päätösten ensisijainen siittäjä. – – –

Rehtiyden ja pohjalaisuuden perikuva emeritusproffa Heikki Ylikangas, jonka luentoja pähkinänrouskuttajakin sai kunnian aikanaan seurata, on lakeuksilla leimattu maakunnanpetturiksi… Ja kun lukee Antti Tuurin kirjojen arvosteluja pohjalaisista suurlehdistä, ei Kauhavan kirjailijakaan ole aina se suurin profeetta isiensä ja isoisiensä ja äitiensä mailla.”

Jouko Grönholm tarraa sitaatissa mainittuun erisnimeen:

”Äidin lukema Tuomas Kempiläisen teos ’Kristuksen seuraamisesta’ on mainittu Antti Tuurin Pohjanmaa-romaanin käännekohdassa. Aivan samoin kuin Hella Wuolijoen Niskavuori-näytelmissä, Tuurin koko Pohjanmaa-sarjan tapahtumien järjestys on eri kuin teosten ilmestymisjärjestys.

Pohjanmaa-romaani on kronologialtaan sarjan neljäs mutta ensimmäisenä ilmestynyt teos. Äidin lukema Kempiläinen on mainittu myös sarjan sekä ilmestymisjärjestyksessä että tapahtumien kronologiassa kuudennessa eli viimeisessä teoksessa Lakeuden kutsu. Mutta en pidä mahdottomana, etteikö Tuuri olisi maininnut Kempiläistä jossain muuallakin laajassa tuotannossaan. Paljon voi pohtia sitäkin, sopiiko myös ”Ikitie” nykyisin katsoa samaiseen Pohjanmaa-sarjaan kuuluvaksi romaaniksi.”

Tarkkaan ottaen Ikitie kuuluu toiseksi viimeisenä Pohjanmaa-sarjaa seuranneseen Äitini suku -sarjaan. Visaukon onkin pitänyt Tuuria tavatessaan kysyä, mitä sukua ”Taivaanraapijoissa”, ”Kylmien kyytimiehessä” ja Ikitiessä päähenkilönä esiintyvä Jussi Ketola on Pohjanmaa-romaanissa kurmootetulle Ketolalle. Mutta se kysymättä se vielä on…

Vielä kiitokset oikeista vastauksista Veli-Pekka Salminen, Unto Vesa, Ilpo Pietilä, Ossi Lehtiö, Vesa Kautto sekä Matti Kärkkäinen ja viikon palkinto-onnittelut Ari Kalliolle. Loppuun ajatelma Etelä-Pohjanmaalta, niitä kuuluisia ”paukahroksia”: ”Tulis jo talavi niin näkis mitä köyhät pukoo yllensä.” (rb)

Viikon sitaatti

Koska tämän viikon tehtävä puretaan Demokraatin joulunumerossa, on visaisännän tietysti pakko vetää esiin kuuluisa joulu-kortti. Tämänvuotinen jouluruno lienee niin tuttu, ettei se paljon vihjeitä kaipaa. Todetaan nyt sen verran, että tämä tuottelias lyyrikko debytoi 1930-luvulla samassa nuorten kirjailijoiden antologiassa, jossa esiintyivät muun muassa Helvi Hämäläinen, Oiva Paloheimo ja Unto Kupiainen. Oman runoilunsa ohella hän on myös suomentanut maailmanluokan runoklassikoita.

Kenestä on kyse, mikä kokoelma? Vastaukset viimeistään 13.12. mennessä osoitteella Demokraatti/Kirjavisa, PL 338, 00531 Helsinki tai sähköpostilla kirjavisa@demokraatti.fi. Yhdelle vielä palkinto ennen lyhyttä joulutaukoa.

JOULU

”Hämärtyy.
Soivat huoneessani hiljaisuus
ja yksinäisyys.
Ovea avaamatta astut sisään,
Puusepän Poika. Katsot:
lämpenee
huoneeni ilma. Sulaa. Valuu
hikeä noenmustaa kasvoiltani –
helpottuu.
Sytytät kynttilät.
Ovea avaamatta poistut.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta