Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Kirjavisa: Lappajärven raikulipoeetta tunsi novellinkin salat

Kuva: Petri Puromies
Arto Melleri vuonna 1990, vuotta ennen Finlandia-palikintoa.

Hiukka hitaanpuoleisesti lähtee visakone käyntiin, mutta syy on sytytyksessä, visaukon omassa: hän ei nääs muistanut lähettää lomaresidenssistään pyyntöä laittaa syksyn avaustehtävä myös verkkosivuille, joten osalliseksi tästä ilosta pääsivät alkuun vain printtilehden lukijat. Vastedes sitaatit ja niiden auonnat julkaistaan toki myös tässä Demokraatti.fi:n kulttuuriosassa.

Tamperelainen Antti Parkkonen ehti ensimmäisenä syysapajille.

”On niin selvä syksyn merkki: puut ikkunan alla saavat väriä ja Kirjavisa on ratkaistavana.

Oli muuten vanhusystävällisesti ’helppo visa’, riittävästi, ehkä liikaakin vihjeitä. Vaimo ehti jo ensituntumalta kipittämään kirjastoon ja sieltähän Metsosta se kirja löytyi. Oli jo ehditty varastoon kärrätä, mutta haettiin nopeasti.

Visakirjailija on runoilijana paremmin tunnettu Arto Melleri, joka syntyi Lappajärvellä 7.9.1956 ja kuoli melko nuorena 13.5.2005 Helsingissä. Palkintojakin hän ehti saada , Kalevi Jäntin palkinto 1979 ja valtion kirjallisuuspalkinto 1986. Finlandia-palkinto vuonna 1991 runokokoelmasta ’Elävien kirjoissa’ taisi olla eräänlainen kompromissi, näin ainakin asiaa paremmin tuntevat väittävät. Elävien kirjoissa oleminen oli päättyä 1998, kun hän loukkasi pahoin päänsä auto-onnettomuudessa. Kuntoutuminen kesti eikä ollut kovin tuloksekas, tilannetta pahensi vielä kaatuminen, joka johti uudelleen sairaalaan.

Mellerin elämästä valmistui vuonna 2003 dokumenttielokuva ’Yksinäisen tähden harhailija’, sen ohjasi Tahvo Hirvonen.

Ai niin, sitaatti, se on Mellerin ainoasta proosateoksesta ’Rubiinisilmäinen pääkallosormus’, joka ilmestyi Otavan kustantamana vuonna 1985.”

Sen verran tuota pitää tarkentaa, että Melleriltä ilmestyi novellien perään vuonna 1987 romaani ”Tuomiopäivän sävärit”, jonka kestävin perintö jälkipolville oli sen pitkähkön sisäkertomuksen pohjalta filmattu elokuva ”Räpsy ja Dolly” (ohjaus Matti Ijäs).

Espoolainen Pertti Vuorela pääsi nopeasti jäljille yhdestä tienviitasta.

”Arto Mellerin proosateosten koosteesta Pääkallolipun alla löytyi novellikokoelma Rubiinisilmäinen pääkallosormus ja siitä novelli Tukanleikkuu. Luin novellin ja mieleeni nousivat omat parturoinnit 1950-luvulla pienessä yläsatakuntalaisessa pitäjässä. Naapurin monitaitoinen isäntä Vilho tapasi leikata kahden oman pojan tukat ja minunkin siinä sivussa. Nurmikolle vietiin tuoli, pyyhe heitettiin hartioille ja käsikäyttöisellä koneella klipattiin. Yleensä tähän leikkuuseen ryhdyttiin, kun vanhemmat eivät sietäneet enää katsella meitä pitkätukkaisena. Ihan niin muliksi ei ajettu kuin Arton novellissa. Nykyisin näkee varsinkin urheilijoilla sellaisia leikkauksia, jossa päälaella on vain pieni tuppo hiuksia. Sellaisiksi meidätkin klipattiin.

Luin muutamia muitakin novelleja ja totesin, että Arto oli myös mainio proosan kirjoittaja. Hän oli kuitenkin ensi sijassa runoilija suurin kirjaimin. Finlandia-palkinto lohkesi 1991 teoksella Elävien kirjoissa. Kirjailijana Arto debytoi jo vuonna 1970 pienoisromaanilla ’Meno-paluu’.”

* * *

Helsinkiläinen vanha pesäveikko Veli-Pekka Salminen on ihastunut paitsi sitaatista myös sen hurmoituneesta kuvituksesta, jonka visatoimituksen graafinen osasto oli starttisivulle läjäyttänyt seremoniamestarinne vielä lomaillessa .

”Upealla suomuisella kuvalla pistettiin visasyksy liikkeelle! Suomuhan on yksi vastauksista siihen, mistä Suomen nimi juontuu. Ei tosin kobran…

Käärmeennahkatakista tekee numeroa itse Marlon Brando Tennessee Williams -filmatisoinnissa ’The Fugitive Kind’ (1959, suom. ’Käärmeennahkatakki’). Höökin Vennun käärmekengät ovat vähän toisenlainen tapaus Arto Mellerin rennosti nostalgisoivassa novellissa ’Tukanleikkuu’. Kulttuurinmurrosta pohjalaisnaapurustossa 50 vuotta sitten: The Renegades on kiertueella mutta koulupojan Suosikki viskataan uuninsytykkeeksi ja beatlestukka kynitään. Kertomuksessa välittyvät kuitenkin hienovaraisesti sukupolvien erilaiset kokemukset.

Visaisännänkin urheilu-uraa sivuavaa pesäpallolinkkiä ei voi jättää huomiotta, näin kauden päätteeksi. Arto Mellerin veli Aimo oli aikanaan pelaajana Puna-Mustien kantavia voimia. Nyttemmin hän toimii Meilahdessa otteluiden mainiona kenttäkuuluttajana.”

Terveisiä Amille myös visaympyrästä, Artonveli teki tyylitellyine kopinottoineen 1970-luvun lopussa pesiksestä silkkaa runoutta!

Eero Reijonen muistaa myös hyvin niin Amin kuin Artonkin.

”Runoja olen tältä visahemmolta lukenut ja alkutuotannosta pitänytkin, ei nyt ihan ensimmäisistä, koska lappajärveläinen julkaisi esikoisensa jo samanikäisenä nöösipoikana kuin Eino Leino aikoinaan. Valehtelemisen sietämätön keveys on tuttua, mutta tunnustettakoon tässä, että visanovellikokoelmaa nautiskelin vasta nyt…..sääli on, ettei runoilija saanut puserrettua useampaa….

Duunia ja vilausta nämäkin ovat vaatineet. Mutta niin kuin aina ammattimiehillä, puurtaminen näkyy huipputuloksena, nämä sivumäärältään snadit stoorit ovat novellitaiteen terävintä kärkeä. Kaukana Erno Paasilinnasta ja Antti Tuurista – tyylillisesti. Tasoltaan samaa luokkaa. – – –

Kotiseudun,sen ihmisten kuvaajana runollinen proosa on vaikea laji, monet ovat yrittäneet , harvat onnistuneet. Lappajärven Ammesmäen poika, stadin boheemina vuosikaudet esiintynyt renttu runoilija onnistuu: Muutamalla säkeellä on kerrottu kaikki oleellinen. Kipeääkin on ottanut, elämänkertureiden mukaan itäkyläläiset loukkaantuivat verisesti kotiseudun novellistin tavasta käsitellä henkilöitään, nämä on erityisen helppoa tunnistaa, eikä pohjalaasten, vähäväkistenkään, ole kivaa huomata heistä löytyvän Mellerin suosikin Hannu Salaman kuvaamia retaleita ja Putkinotkon avuttomia tyyppejä. – – –

Raadollisen herkullisiahan nämä tyypit ovat: isäntä Topi, poikaviikareiden julmasti kiusaama, joka vakaasti uskoo, että läheiset antoivat hänestä tietoja joiden perusteella Ilkan ja Vaasa-lehden sarjakuvat piirrettiin. Kuvittajaksi se epäili kylän opettajaa. Novellissa ’Talo metsän laidalla’ Kärmeslammin Alvi, Nummisuutarien Eskoakin säälittävämpi sulhasmies ja Herastuomariksi sanotun, hankeen paleltuneen miehen poika ja hänen äitimuorinsa itkettävät ja naurattavat lukijaa parilla kymmenellä sivulla. Ja kaiken tämän taustana mestari Arto Melleri kuvaa kotiseudun luonnon kiertokulusta ja sen ihmisten tavoista ja nuoren miehen elämästä kaiken olennaisen.”

Raila Rinne haistoi pohjalaisen poljennon.

”Hauskaa että Kirjavisa taas alkoi ja vieläpä sopivan kutittavalla tehtävällä. Sen teksti juoksee kuin Antti Tuurilla, mutta on jonkun toisen kynästä, sillä Tuurilla on novellikokoelmia useita. Nimi Sahipakka vie mielikuvan kyllä vahvasti Pohjanmaalle. Siispä pohjalaisia Finlandia-kirjailijoita räknäämään.

Heitäpä piisaa: on Hyryä, Tuuria, Ågrenia, Väisästä, Melleriä ja …. Hetkinen, onko lukuisilla hippoksilla hulmunnut runoratsu Melleri julkaissut joskus novelleja? On, on se, vakuuttaa koottujen Runojen punainen kansipaperi.

Ei auta kuin kipaista kirjastoon, jonka varastosta ystävällinen henkilö noutaa ohuehkon kirjan nimeltä Rubiinisilmäinen pääkallosormus.”

Veikko Huuska muistelee mennyttä aikaa.

”Tein siihen aikaan kolmea työtä, ja rakensin ok-taloa, kotia, olin mennyt talvella naimisiin, ja tammikuussa aloittanut kaupunginvaltuustossa, lisäksi löin kasaan autotalli-liiterin. Ei siinä paljon hallusinaatiolyriikkaa viittinyt vetää, mutta Melleriä en jättänyt. Ilokseni sen vuotinen ulostulo, Rubiinisilmäinen pääkallosormus, oli aivan ehtaa tavaraa, melkoinen assosiaatiotekniikka, mielikuvien liike, kerronnan oikukas kulku. Mellerin taitoa. Aineksia mihin vain, jotain aivan ehdottomia jaksoja, hieman pelkkiä perustoja, joista saattoi kuvitella isoja, mutta jokin kuihtui nopeasti.”

Myös Mauri Panhelainen joutui vähän hakemaan

”Kirjavisan vihjeet rajasivat päähenkilön ja hänen novelliteoksensa Finlandia-voittajien joukkoon. ’Tämä on Hotakaista’, ryöpytti ensimmäinen assosiaatiosykäys aivoissa. Tai ehkäpä tyylistä päätellen etsitty onkin Jari Tervo – mutta häneltähän tuo himoittu palkinto vielä puuttuu. Vai viittaisiko Anteron nimi vihjeeksi annetussa proosan pätkässä sittenkin Hannu Väisäseen, hänen teostensa samannimiseen päähenkilöön.

Väisäseltä löytyi kuin löytyikin novellikokoelma, mutta sen päähenkilöt seikkailevat Ranskassa ja muualla, kaukana Suomesta. Uusi silmäys Finlandia-voittajien listaan: Rosa Liksom? Vai Arto Melleri ?!

Bingo! – – –

Visa palautti mieleen Martti Anhavan  kirjoittaman elämäkertateoksen alle viisikymppisenä kuolleesta Arto Melleristä nimeltään ’Romua rakkauden valtatiellä’. Kustannustoimittaja Anhava tunsi Mellerin yli kolme vuosikymmentä ja sai elämänkerturina käyttöönsä hänen runsaat päiväkirjamerkintänsä. Nimeään myöten (lainattu Mellerin runosta) vuonna 2011 ilmestynyt biografia on laatutavaraa.”

Ikivisalainen Sirpa Taskinenkin ehti logistisista ongelmista (= postin jakeluhäiriöt) huolimatta heittämään lisäajalla oikean vastauksen, Irma Lehdolta se jäi niin sanotusti piippuun liian monien ehdokkaiden hämmentämänä. Mato eli palkinto varhaisimmalle linnulle, siis Antti Parkkoselle. (rb)

Viikon 40 sitaatti *

Erikoistehtävä jälleen, siis kotimaista kärkeä vuosikymmenten varrelta. Isomman teoskokonaisuuden osa, kolmas, mutta ensimmäinen. Tämän matemaattisen kryptogrammin lisäksi todettakoon, että kirjailija, joka esiintyi visassa ensi kerran 20 ensimmäisen joukossa ja jonka ura on jatkunut jo 56 vuotta, on vahvasti kategoriaa still going strong.

Kuka tuottelias, kiitelty ja kiistelty, mikä teos? Vastaukset viimeistään 11.10. mennessä osoitteella Demokraatti/Kirjavisa, PL 338, 00531 Helsinki tai sähköpostilla kirjavisa@demokraatti.fi. Yhdelle palkinto.

”Hän haki eteisestä Hesarin. Kansan Uutisten ja Tiedonantajan tilauksen hän oli antanut raueta, samoin Demarin: aikomus sosdempuolueeseen liittymisestä oli alkanut näyttää yhtä turhalta kuin SKP:n jäsenyys sitä ennen: perustuslakiuudistus, Matti Väärinmajan ja kokonaisen juristisukupolven ja vähän edellisenkin merkittävin yritelmä, oli jäänyt jumiin ja haudottaisiin komiteatasolla olemattomiin niin kokonais- kuin osauudistuksineen. Sen jälkeen, kun eduskuntaenemmistö näytti pitkästä aikaa hetkahtaneen oikealle, se oli pantu jäihin niin Kekkosen, oikeiston kuin vasemmistonkin toimesta. Kokonaisuudistusta eivät kannattaneet demarit, kommunistit taas kieltäytyivät osauudistuksista, ja kokonaisuudessaan asia jäi poliittiseksi silmäänsohimiseksi.”

 

 

 

 

 

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kirjavisassa kiehtovien ihmissuhdeverkkojen kutoja

Kuva: Kari Hulkko
Markku Pääskynen Finlandia-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa vuonna 2015. Hän kisasi tuolloin palkinnosta romaanillaan Sielut.

Influenssa-aalto vyöryi kuin tsunami yli Ympyrän, jossa visaisäntäkin pyörii kuin… no, pyörii. Ei säästänyt kulkutauti siis tätä kirjallista leikkikenttääkään, mikä näkyi yhden visaviikon väliin jäämisenä.

Nyt visaukko on taas jotakuinkin elävien kirjoissa, ja peli jatkuu.

Ilpo Pietilä nykäisee rattaat liikkeeseen.

”Tämän viikon kirjailija on nyt sentään hiukan edes elämänvaiheiltaan maantieteellisesti tuttu ja olen jopa hänen isänsä yhteen koulutukseen aikoinaan osallistunut Mikkelin suunnalla. Itse kirjailija on iältään omien lasteni ikäluokkaa.

Näillä taustoituksilla sitten vaan vastaamaan: visakirjailija on Hartolassa syntynyt Markku Pääskynen. Kirja on hänen esikoisteoksensa (Etanat) jälkeen ilmestynyt kirja nimeltään ’Ellington’. Se on nykyaikaan kytketty tarina psyykkisesti sairaasta muurrosikäisestä koulupojasta ja murhaajasta.”

Mauri Panhelaista jäi lukukokemuksesta askarruttamaan moni asia.
”Viikon kirjailijalla on kaunis ja ilmava sukunimi, mutta hänen romaaninsa ovat paikoin karmivaa luettavaa. Markku Pääskysen kirjan nimi on ’Ellington’, mutta miksi? Luin Pääskysen kirjan nopeasti, enkä huomannut tai keksinyt selitystä siihen, miten moniongelmaisen päähenkilön synkin sivupersoona on nimetty tunnetun 1950- ja 60-luvun jazz-muusikon Duke Ellingtonin mukaan.

Jotain poikkeuksellisen kiehtovaa ja omaperäistä on Markku Pääskysen tavassa rakentaa labyrinttimaisia ihmissuhdeverkkoja. Toisaalta kun kirjailija tarinan polveillessa vihjaa ja ehdottaa, mikä ja kuka on syyllinen kenenkin onnettomaan kohtaloon tai järjettömiin väkivaltatekoihin, vanhempien ja muidenkin läheisten syyllistäminen tuntuu melkein vastenmieliseltä. – – –

En löytänyt tietoa siitä, miksi Pääskynen tuntee niin hyvin Ruotsin Taalainmaan ja sitä halkovan suuren Daljoen sekä Avestan ja Falunin kaupungit, jonne Ellington-romaani sijoittuu. Jo vuosien takaa tutut paikat kiinnostivat kirjaa lukiessa. Viime kesän sukulaisvierailulla kävimme jälleen tyhjäksi jääneen Avestan tehtaaseen sijoitetussa upeassa taidenäyttelyssä kuin myös kirjassa kuvatuissa suurissa metsissä kanttarelleja ja karljohanneita eli herkkutatteja poimimassa. (Ruotsalaiset itse ovat huonoa sienikansaa.)

Oli elokuu, rapukestien parasta aikaa, ja nostimme ja söimme Daljoesta rapuja melkein rajattomasti. Ikimuistoinen viikko, joka palasi kirjan ansiosta elävänä mieleen, sillä vierailimme myös Falunissa Andres Zornin, Ruotsin Gallen-Kallelan ateljeessa, mutta Pääskysen kirjan keskeinen näyttämö Söderbergin mielisairaala Falunissa jäi käymättä.”

Sirpa Taskinenkin innostui lukemaan visakirjan.

”Olen aikaisemmin lukenut Markku Pääskyseltä vain kirjan ’Sielut’, jossa pikkutytön katoaminen onneksi päättyi onnellisesti. Samaa ei voi sanoa visakirja Ellingtonista (2003). Mieleltään häiriintynyt Sture Stenvall vaihtaa nimensä Tomas Fastiksi, ja hänellä on lisäksi sivupersoona Ellington, joka tekee kaikenlaisia hirmutekoja. Tai ainakin Sture/Tomas uskottelee niin; hänen kertomuksensa ovat usein totuuden tuolla puolen. Sekä psykiatrit että media kiinnostuvat monimutkaisesta persoonasta, ja kirjassakin kuvitelmien ja ’oikeiden’ tapahtumien raja jää avoimeksi.

Markku Pääskynen (s. 1973) on filosofian maisteri, kirjailija ja kääntäjä, aikaisemmin myös kustannustoimittaja. Hän on suomentanut sekä kreikkalaisia nykyrunoilijoita että antiikin runoutta.”

* * *

Eero Reijonen avaa tuota Pääskysen ja vihjeessä mainitun nobelistin suhdetta.

”Visataiteilija oli kääntäjän ominaisuudessa paikalla vuoden 1979 kirjallisuuden Nobel-palkinnon -voittaja Odysséas Elytis -seminaarin ainoana ei-kreikkalaisena osanottajana. En tiedä ovatko sukulaissieluja, mutta joka tapauksessa perusteellisia äijiä niin runoilija kuin hänen kääntäjänsä ovat. Tästä on olemassa ns. täysi näyttö. Odysséas Elytis teki runokokokokoelmaansa 14 vuotta ja visataiteilija käänsi hänen tätä loisto-teosta aivan yhtä pitkään… No hyvä siitä epäilemättä tuli, visakisailija ainakin piti säkeistä kovin ja luuli ymmärtävänsäkin riittävästi.

Vähän syrjäänvetäytyvä mies tämä konferenssivieras oli, suomalaiseksiko muka omituinen? No, kääntäjä-prosaisti ja tuleva visakirjailija jatkoi samaan syssyyn Ateenaan toiseen saman kirjailijan käsittelysessioon… ja sujuvammin se hänen omasta mielestään meni kuin Korfulla. Ateenassa visataiteilija tapasi – tietämättään – Odysséas Elytiksen muusan, Maria Nefelin, esikuvan. Visakirjailija kirjoitti tästä Elytiksen Maria Nefilistä vuonna 2013 loistavia runokäännöksiä: ne ovat esillä mm. runolehti Janon numerossa 4, johon visataiteilija on kirjoittanut myös mainion johdannon.”

Pertti Vuorela kertoo vastauksen ohessa tositarinan, joka on silkkaa Siunattua hullutta.

”Minulta ovat Markku Pääskysen kirjat jääneet lukematta, joten nyt oli syytä paikata tämä puute. Luin Ellingtonin olympialaisten lomassa. – – –
Kirja ei päästä helpolla. Lukijan on yritettävä päätellä, mikä on totta ja mikä ei. Ja silti jää monia arvoituksia. Missä kulkee hulluuden ja normaalin välinen raja kuten mm. Michel Foucalt on kysynyt.

Ellingtonia lukiessa mieleeni nousi omakohtainen tapaus saattokeikasta Pitkäniemen mielisairaalaan Nokialle. Tuurasin 1950-luvun lopulla kesällä teinipoikana erään yläsatakuntalaisen vanhainkodin talonmiestä. Sain johtajattarelta tehtävän viedä Hullu-Kalle Pitkäniemeen. Popedalla mentiin ja matka sujui rauhallisesti. Perillä meidät ohjattiin ”miesten levottomalle suljetulle” -osastolle. Sisään päästiin lukkojen kalistessa. Lähtiessä vilkaisin päiväsaliin. Näky jäi ikuisesti mieleeni. Pulipäisiä, pakkoliikkeisiä miehiä sairaalavaatteissa ankeassa, harmaassa salissa. Pyysin hoitajaa päästään minut ulos.

– Mennäänpä tänne päiväsalin puolelle, hoitaja vastasi tiukasti.
– En ole hullu, älähdin.
– Niin ne kaikki väittää, mennäänpä nyt vain salin puolelle, valkotakkinen mieshoitaja sanoi.

Pitkän selittelyn ja papereiden katsomisen jälkeen pääsin vihdoin ulos.”

Vuorelan kuvailemasta elävän elämän episodista on fiktiossa monia muitakin muunnelmia, yksi varsin mehukas löytyy Jari Tervon romaanista ”Tuulikaappimaa”.

Pääskysen bongasivat myös Matti Kärkkäinen ja Kyösti Suonoja. Palkinto Pertti Vuorelalle. (rb)

Viikon 11 sitaatti

Tämä komeasti palkittu runokokoelma täyttää tänä vuosina tasavuosia ja vuosi sitten moinen merkkipäivä oli itse kirjailijallakin. Palkintoja hänelle on muutenkin satanut eikä vain kotimaassaan.

Kenestä on kyse, mikä teos? Vastaukset viimeistään 21.3. mennessä osoitteella Demokraatti/Kirjavisa, PL 338, 00531 Helsinki tai sähköpostilla kirjavisa@demokraatti.fi. Yhdelle palkinto.

”Hevosten parissa vietetyn
yön jälkeen muistan miten

tuoksui raikkaasti ammoniakilta
ja lumisulalta, vihreä kuu

vihreän hangen yllä, rotta kirskui
rehuhuoneessa, miten aamua kohden palelin

haalareissani villamyssy päässä,
ja miten levollisina hevoset nukkuivat.”

Keskustelua aiheesta

Vuoden tiedekirja -palkinto on myönnetty

Vuoden tiedekirja -palkinto on myönnetty Aki Suokolle ja Rauli Partaselle teoksesta Energian aika. Avain talouskasvuun, hyvinvointiin ja ilmastonmuutokseen (WSOY).

Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa.

Kunniamaininnan (2 500 euroa) sai Raija Julkunen verkkokirjasta Muuttuvat hyvinvointivaltiot. Eurooppalaiset hyvinvointivaltiot reformoitavina (SoPhi).

Vuoden tiedekirja -palkinnon tarkoituksena on nostaa esille ansiokasta tutkimuskirjallisuutta. Palkinnolla halutaan kannustaa tutkijoita julkaisemaan korkeatasoisia tiedeteoksia suomeksi tai ruotsiksi.

Vuosittain jaettavan palkinnon myöntävät Tieteellisten seurain valtuuskunta ja Suomen tiedekustantajien liitto, joka rahoittaa palkinnon.

Vuoden tiedekirja -palkinto myönnetään edellisenä vuonna ilmestyneelle suomalaiselle tiedekirjalle. Palkintoa on jaettu vuodesta 1989 alkaen.

Palkintoraati perehtyi noin kuuteenkymmeneen vuonna 2017 ilmestyneeseen tieteelliseen teokseen.

Keskustelua aiheesta

Fab Four piirsi syvän jäljen myös suomalaiseen kulttuurihistoriaan

Mikko Vienosen ja Juha Niemen yhteisen opuksen koko nimi antaa vähän harhaanjohtavan kuvan – ikään kuin Beatles olisi joskus käynyt Suomessa. Itse kirjassa ei tälläistä toki väitetäkään, vaan tekijät ovat pyrkineet kartoittamaan maailman kuuluisimman yhtyeen vaikutusta Suomen kulttuuriin ja populaarikulttuuriin, musiikkiin, muotiin, ja asenteisiin ja ajattelutapoihin yleisemminkin.

Kirjasta käy heti ilmi, että valtavasta vaikutuksestaan ja tärkeydestään huolimatta Beatles oli vain yksi tekijä niissä muutoksissa, jotka 1960-luvulla haastoivat ja mullistivat vallitsevan kulttuurin ja yhteiskunnan.

Yksi tärkeimpiä näistä tekijöistä olivat nuorisolle suunnatut lehdet. Vuonna 1955 perustettu Ajan sävel oli jo vanhanaikainen, ja pian sen korvasivat vauhdikkaammat Iskelmä, Stump, Intro, ja ennen kaikkea Suosikki, jonka Jyrki Hämäläinen nosti – faktat usein vetävillä tarinoilla korvaamalla – 60-luvulla maan johtavaksi nuortenlehdeksi.

Valtalehti ensin ehti

Hieman paradoksaalisesti ensimmäisen varsinaisen lehtijutun Beatlesista julkaisi meillä kuitenkin valtalehti Helsingin Sanomat, asialla oli nuoren polven ennakkoluuloton toimittaja Maarit Niiniluoto. Suosikkia piti asemissaan Isto Lysmä, joka hallitsi juorut ja liioittelun, mutta jolle uusi pitkätukkaisten nuorten rautalankamusiikki oli vierasta ja vastenmielistä.

Se varsinainen Beatlesin vihamies Suomessa oli muuten  jazzia harrastanut Jaakko Jahnukainen, jonka monet muistavat MTV:n Levyraadin ensimmäisenä juontajana.

KIRJAT

Mikko Vienonen – Juha Niemi:
Yeah! Yeah! Tässä me tulemme – Beatles Suomessa
Teos 2017

Paradoksi on myös se, että yhtyeen läpimurron Suomessa aiheutti vuonna 1963 julkaistu räjähtävän energinen ”Twist And Shout”, joka ei ollut Beatlesin oma sävellys. Tosin kaikkien aikojen Suomessa menestynein Beatles-laulu on samana vuonna ilmestynyt Lennonin-McCartney-kaksikon ikivihreä ”All My Loving”.

Lieveilmiönä yhtyeen varjolla alettiin meilläkin myydä kaikenlaista krääsää Beatles-purukumista lähtien. Fan club tietysti perustettiin ja sitä veti itsekin laulajana myöhemmin tunnettu Irina Milan.

Vuoden 1967 hipit ja psykedeeliset huumeet ja Paul McCartneyn positiiviset kommentit LSD:stä eivät miellyttäneet suomalaisiakaan faneja, ja Beatlesin kaikkialla maailmassa kanonisoitu albumi ”Sgt. Pepper`s Lonely Hearts Club Band” kolahti monille vasta useamman kuuntelun jälkeen. Sitä vastoin -68 julkaistu niin sanottu ”White Album” ja 69 ilmestynyt ”Abbey Road”, joissa yhtye palasi maanläheisimmille juurilleen, pamahtivat suoraan listojen ykkössijoille.

Kilpailijoita, kopioijia, seuraajia

Beatlesien tähti alkoi himmetä vuosikymmenen loppua lähestyessä. Yksi tärkeä tekijä oli se, että psykedeelisen vallankumouksen myötä uusia yhtyeitä alkoi ilmestyä haastamaan ja horjuttamaan Fab Fourin asemaa: Jimi Hendrix, Cream, Doors, Procol Harum, CCR sekä tietysti oman tyylinsä löytänyt Rolling Stones nousivat listoilla raketin tavoin. Myös suomalainen iskelmä Dannyn, Kirkan, Tapani Kansan ja Fredin johdolla alkoi viedä tilaa Beatlesilta – tosin aika monet näiden esittämistä lauluista olivat Lennon-McCartney-käännöksiä.

Beatlesien laulut menestyvätkin meillä hyvin muiden, sekä ulkomaisten että suomalaisten, artistien ja yhtyeiden tulkintoina. Esimerkiksi ”Ob-La-Di, Ob-La-da” ei noussut Beatlesin versiona listaojen kärkeen, siitä tehdyistä muiden versioista peräti neljä pääsi top-kymppiin. Ja vaikka esimerkiksi Beatlesin myöhäisimmän tuotannon iso hitti ”Get Back” nousi Suomen listalla korkeimmillaan vain neljänneksi, Mary Hopkinin esittämä Lennon-McCartney-sävellys ”Goodbye” nousi ykköseksi.

Kirjassa noteerataan myös Suomen rock-taivaalle noussut varhainen tähdenlento, vuonna 1967 perustettu ja seuraavana vuonna hajonnut yhtye Blues Section, jota on joskus jopa Suomen Beatlesiksi kutsuttu. Sen johtohahmon Jim Pembroken sävellyksistä monet vetävät melodisuudessa vertoja Beatlesin parhaille hengentuotteille. Blues Sectionia seurannut Wigwam meni vieläkin pitemmälle, ja innokkaimmat täkäläiset pilvilinnojen rakentelijat kaavailivat yhtyeestä uutta Beatlesia yhtyeen yrittäessä avata ovia myös brittimarkkinoilla.

Aikalaiset äänessä

Parhaita puolia Yeah! Yeah! -kirjassa on, että ääneen haastatteluissa pääsevät aikalaiset, erityisesti muusikot Pepe Willbergistä Hasse Walliin. He kuvailevat varsin elävästi sitä, mitä heidän tajuntansa muuttui tai räjähti, kun he kohtasivat Beatlesin musiikin ensimmäistä kertaa tai yhtyeen jonkin uuden vaiheen, kuten Kersantti Pippurin.

Kirjan sujuvaa tarinointia täydentä faktaosaston tarkkuus ja perusteellisuus. Kirjan lopusta löytyy muun muassa tilastoliite, johon on koottu kaikki Beatlesin listasijoitukset ja suomennetut kappaleet esittäjineen.

Outoa sitä vastoin on, että Beatlesin suosiota ei verrata Rolling Stonesin vastaanottoon Suomessa; yhdessä kohdassa todetaan, että Rolling Stones pyydettiin esiintymään Porin Yyteriin vuonna 1965 vain, koska Beatlesiä ei saatu.

Pekka Wahlstedt

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kirjavisa: Vihjaus lentokoneen ”kyljestä” ei hämännyt vastaajia – palkinto napsahtaa tietäjälle, joka harhautui hetkeksi väärille teille

Taannoinen epämääräinen vihjaus lentokoneen ”kyljestä” ei hämännyt vastaajia, vaan pohjoismainen suurmies tunnistettiin hyvin. Toki myös suomalaista ja norjalaista kirjailijaa tarjottiin.

Ilpo Pietilä avaa pelin saivartelemalla, minkä hän itsekin myöntää.

”Taas on vihjeitten perässä luuhattu eri kanavia käyttäen. Penkojaisissani paljastui, että se kuva onkin ilmeisesti lentokoneen pyrstöosassa eikä vinkin mukaisesti koneen kyljessä. No, tämä menee jo saivarteluksi.

Kyseinen kirjoittaja on kuuluisa pohjoismainen filosofi ja kirjoittaja Sören Kierkegaard, joka puuhasi ahkerasti monenmoisten teemojen ympärillä laajassa kirjallisessa tuotannossaan.

Teokseksi päädyn ehdottamaan kirjaa Enten-eller, vuodelta 1843, kirjoitettu aliasnimellä Victor Eremita. Kun vihjeessä on kyse kuulemisesta, veikkaan, että teksti olisi teoksen ’Mozart-esseet’ -osiossa, suomennettu 2002. Jäljitykseen en nyt enää tämän pidemmälle ponnistele.”

Matti Kärkkäisen vastauksen perusteella voi todeta edellisen vastaajan ponnistelut vaivan arvoisiksi.

”Sitaatti on Søren Kierkegaardin teoksesta ’Enten-Eller. Et Livs-Fragment utgivet af Victor Eremita’. Sitaatti sisältyy esseeseen ’Välittömät eroottiset tasot tai musikaalis-eroottinen’, joka on suomennettu nimellä Mozart-esseet.

Teos on siis kirjoitettu salanimellä Victor Eremita. Osia teoksesta on suomennettu koko teokseen viittaavalla nimellä ’Joko-tahi: Katkelma elämästä’.

Aika paljon vaati työtä tämän tehtävän ratkaisu. Ensin oletin, että vihje sopisi tanskalaiseen Karen Blixeniin, joka on myös kirjoittanut salanimillä, esimerkiksi Seitsemän salaperäistä tarinaa nimellä Isak Dinesen, mutta ei sieltä sitaattia löytynyt eikä teos sopinut määritelmiin essee ja järkäle. Sitten etsin sitaattia Kierkegaardin teoksesta ’Päättävä epätieteellinen jälkikirjoitus’, joka on kirjoitettu nimellä Johannes Climacus. Vasta sen jälkeen löysin monien hakujen jälkeen tiedon, että Enten-Eller teos sisältää Mozartia ja musiikkia käsittelevän kirjoituksen, joka on myös suomennettu.”

Sirpa Taskinen etsii huumorin pilkettä kirjailijan teksteissä.

Torsti Lehtisen mukaan Kierkegaard on intohimon, ahdistuksen ja huumorin filosofi. En voi väittää juuri tuntevani Kierkegaardin tuotantoa mutta itse olen aina yhdistänyt hänet nimenomaan ahdistukseen.

Jos huumoria löytyy, niin lähinnä ironiaa ja sarkasmia – jotka usein kumpuavat ahdistuksesta. ’Kaikkien aikojen historia osoittaa, että naisen korkeat taipumukset on ainakin osittain tunnistettu. Tuskin oli ihminen luotu, kun jo löydämme Eevan kuuntelemasta käärmeen filosofian luentoja, ja huomaamme, että hän on omaksunut ne niin helposti, että hän heti osaa soveltaa oppimaansa kotioloissaan.’

Intohimo, no mikä ettei. Näissäkin visassa haetuissa Mozart-esseissä K. ihailee rajattomasti Mozartia ja erityisesti Don Juania (jollainen hän ehkä olisi halunnut olla? Viettelijän päiväkirja…) Kyseiset esseet muuten löytyvät myös erillisenä kirjasena Mozart-esseet (suom. 2002, Like).”

***

Fanfaarit soimaan, sillä nyt toivotetaan piiitkän tauon jälkeen tervetulleeksi takaisin visan pariin legendaarinen vastaajakollektiivi Lappilan kirjapiiri, jonka kirjurina on näemmä yhä Kirsti Luova.

”Oi ihana kirjavisa! Alati haasteellinen syväkulttuurisukellus.

Lappilan kirjapiirissä on uskaltauduttu pitkästä aikaa vastaamaan, sillä vihjeet viittasivat tiettyyn suuntaan ja vaikkei oikeaa teosta löydetty lähimpien kuntien kirjastoista, eikä siis päästy tarkistamaan sitaattia, päädyttiin googlaamalla arvaamaan vastaus.

Senhän on pakko olla Sören Kierkegaardin teos Joko – tai!

Tekstinäyte on hauska, tuo juhlava musiikin kieli ja korva – juttu, jota lyö korvalle irvaileva viite ’Karrikaturen des Heiligsten’ (Irvikuvia pyhimmästä?). Tai sellaiseksi sen kuvittelimme. Saksalainen filosofi ja teologi Henrik Steffens on tavalliselle tallaajalle tyystin tuntematon suuruus. Mutta tanskalainen filosofi Kierkegaard (1813–1855) joka on saanut kuvansa jumbon kylkeen? Moniko meistä on hänenkään teoksiaan lukenut – ainakaan vielä? ”

Kyösti Suonoja tekee vertailua kotimaiseen ajattelijaan.

”Kun vertaan Kierkegaardia Yrjö Kalliseen, niin kumpikin kritisoi valtionkirkkoa ja kumpikin löysi todellisuuden ihmisen sisimmästä. Kallinen totesi, ettei Jumalaan kurkoteta (hypätä) vaan pudotaan. Kallinen oli teosofi, lähestyi Zen-buddhalaisuutta, eikä hyväksynyt mitään -ismejä. Kumpikin kannusti löytämään oman uskonsa.”

Mauri Panhelaisen kiteytys nojaa nuoruusmuistoihin:

”Kierkegaard on yksi niistä filosofisista kirjailijoista, joiden teoksia moni lukee nuoruusvuosinaan. Niin luin minäkin, vaikken niistä paljonkaan ymmärtänyt. Synkkine sävyineen ne olivat siinä iässä jotenkin kiehtovan ehdottomia.”

Juhani Niemi toteaa Kierkegaardin fokusoineen tekemisensä ihailtavasti.

”Kierkegaard saattoi perimänsä varallisuuden turvin keskittyä toteuttamaan ainoaa intohimoaan. Hän ajatteli ja kirjoitti. Teoksissaan hän käytti epäsuoran tiedottamisen menetelmää, hän ei tartu lukijaa rinnuksista ainoan oikean mielipiteen tuputtamiseksi vaan esittelee salanimien suojista eri vaihtoehtoja, joista lukija saa itse tehdä omat johtopäätöksensä.

Vaikka Kierkegaard ei julkaissut mitään kaunokirjalliseksi tarkoitettua tekstiä, kaikissa kirjoitelmissa välähtelee kuitenkin tyylin ja kielen taituruus, kuten Viettelijän päiväkirjassa (sisältyy teokseen Joko-tai) sekä kirjasessa In vino veritas.”

***

Eero Reijonen lähetti taas melkoisen Mozart-Bach-Beethoven-Mahler-Sibelius-Tshaikovski-Brahms-ym. suursäveltäjät -esseen, josta tähän mahtuu siteerattavaksi vain muutama silpaisu.

”Aineellista puutetta tämä kautta aikain Köpiksen merkittävin mies ei tuntenut, päivääkään S. ei tehnyt palkkatyötä. Järkytyksestään huolimatta tuo entinen paimen eli isä-Michael oli ahertanut härskisti kauppahommissa ja tienannut kertomansa mukaan ’tynnyrillisen kultaa’, jonka vaihtoi sitten riihikuivaan arvopaperiin… -ı- –

Perheonnikin kukoisti ukko-Michaelin perheessä aluksi, elettiin Napoleonin aikoja, kunnes ”kirous” alkoi purra. Lapsia alkoi kuolla ja jo toinen vaimokin menehtyi. Äkkiä oli jäljellä vain isä Søren, ja vanhin veli. Lopulta vain kaksi veljestä.

Søren koki uskonnollisen herätyksen isänsä kuolinkeväänä v. 1838. Tästä seikasta tutkijat ovat jokseenkin yksimielisiä: Kierkegaardin eksistentiaalifilosofian voi täysin ymmärtää vain hänen uskonnollisten kokemustensa ja hartaan kristillisen uskonsa valossa.

No, pakko tähän on nainen ottaa mukaan, tähänkin. Vahvasti… Näköjään Soren osasi asettaa sanansa oikein myös riiatessa, jota nuori nero harrasti vielä isänsä kuoleman jälkeen ja vankassa uskossa ollessaan. Ainakin se charmi tehosi kauniiseen ja tavoiteltuun Regina Olseniin. Kihlaamistaan Søren jahkasi pitkään ja ympäristön asettamissa paineissa siihen lopulta suostui. Kolmetoista kuukautta sitä auvoa kesti. Kihlauksen purku tapahtui sitten heti Sørenin väitöstilaisuuden jälkeen – palvomansa Sokrateksen huumorista (lajiltaan ironia) nuori nero tietysti väitteli. – – –

Søren marssi väitöstilaisuudestaan suoraan ihanan Reginen kotiin ja palautti kihlasormuksen, hirmuisen tuskan vallassa tietysti. Valtava skandaali se tuon ajan Tanskanmaalla oli. Rakastunut ja nöyryytetty Regine ei millään tahtonut hyväksyä sulhon häipymistä. – – –

Kierkegaard itse oli tuolloin vielä narsistisen vakuuttunut siitä, että pystyi lumoamaan naisen kuin naisen. Mutta kukaan ulkopuolinen ei voinut ymmärtää ylkämiehen karkaamista.

Alan ihmiset pitävät nykyäänkin jokseenkin yksimielisesti tätä Regine Olsenia, valtioneuvoston jäsen Terkel Olsonin tytärtä, yhtenä maailmankirjallisuuden ja erityisesti eksistentialistisen filosofian tärkeimpänä muusana. – – –

Kierkegaard inhosi tyhjän saarnaajia eli hengettömiä leipäpappeja ja asemaansa tyytyväisiä kirkonmiehiä… Pakanuudessakin oli Sorenin mielestä jotain parempaa, suolan makua. Tosiuskovaista filosofia otti päähän pappi joka ”luo Jumalan omaksi kuvakseen, toisin sanoen tekee Jumalasta pikkusieluisen höppänän, jolle kuka tahansa toinen pappi voi lässyttää, mitä mieleen juolahtaa”. Kierkegaard piti jumalanpilkkana sitä, että Jumalasta tehdään Harmiton Taivaanisä, jotta hän kelpaisi mahdollisimman monille. Kirkko, tai oikeammin sen valtaa väärinkäyttävät eivät tykänneet, ei ollenkaan, tottamooses… ”

Oikein vastasivat myös Ragny Mutka ja Markku af Heurlin. Jämsäläinen Tuomo Alanen kokeilee vastaukseksi sen sijaan Selma Lagerlöfiä, joka kaiketi myös kuuluu Norwegianin pyrstögalleriaan.

Ainakin siellä on Henrik Ibsen, jota puolestaan veikkaa Raila Rinne.

Palkinto Matti Kärkkäiselle. (rb)

VISASITAATTI

Nyt heitetään sitaatissa vinkeä kytkös tällä viikolla purettuun tehtävään. Tosin eräs toinen kuuluisa filosofi liittyy tämän kulttuuripersoonan tekemisiin paljon näkyvämmin. Ja kuuluvammin. Proosakirjailijana hän ei liene niin tunnettu, mutta sitäkin hän on ehtinyt suoltaa kaikkien muiden touhujensa ohella. Siis kuka on tämä rakastettu, kummasteltu, inhottu, arvostettu ja paljon palkittu taiteilija, mikä teos?

Vastaukset viimeistään 10.3. mennessä osoitteella Demokraatti/Kirjavisa, PL 338, 00531 Helsinki tai sähköpostilla kirjavisa@demokraatti.fi. Yhdelle palkinto.

”Pidättäytyminen on suurta. Antautuminen sukupuoliselle vietille tuhoaa meidät. Tosin sillä keinoin ihmissuku jatkuu. Kuitenkin monet ihmiset, olivatpa millä henkisellä tasolla tahansa, mitään korkeampaa ajattelematta antautuvat vietin vietäviksi. Franz Schubert, jonka joistakin lauluista, erityisesti ’Serenadista’, pidän, ei tiettävästi voinut vastustaa sukupuolista kiusausta, koska kuoli kuppaan parhaassa iässä. Toisin menetteli Sören Kierkegaard, josta en myöskään tiedä paljonkaan. Hän purki kihlauksensa rakastamansa naisen kanssa voidakseen keskittyä olennaiseen.”

AVAINSANAT

Sisällissota kouraisi Espoossakin – tuore teos kuvaa läheltä kahtiajakoa Helsingin naapuripitäjässä

Kuva: Espoon kaupunginmuseo
Saksalaisia sotilaita Leppävaaran asemalla huhtikuussa 1918.

Espoon kaupunginmuseon juuri ilmestynyt kirja ”Sisällissodan aikaan Espoossa” tarkastelee ensi kertaa vuoden 1918 tapahtumia koko Espoon alueella. Artikkelikokoelma täydentää kuvaa Espoon historiasta 1900-luvun alussa ja antaa äänen elämänkohtaloille, joita sisällissota muutti pysyvästi. Kirja sisältää ennen julkaisemattomia kuvia sisällissodan ajasta Espoossa.

Sadan vuoden takaiset tunnelmat kahtiajakautumisesta, vihapuheesta ja toiveesta paremmasta elämästä ovat kuitenkin yllättävän ajankohtaisia nyky-yhteiskunnassa. Perinteisestä sotahistoriasta poiketen artikkelikokoelmassa katse kohdistuu ihmiskohtaloihin sodan kuohuissa. Tutkimuskohteeksi on nostettu yksilö, perhe ja paikallisyhteisö. Aikalaiskertomukset ja tarinat valottavat kokemuksia niin punaisten kuin valkoisten puolella ja niidenkin, jotka eivät mieltäneet itseään valkoisiksi tai punaisiksi.

Artikkeleissa käsitellään niin punakaartin riveissä Tampereelle lähteneiden veljesten tarinaa, espoolaisia jääkäreitä kuin lasten kohtaloita sodan jaloissa. Oma osuutensa on annettu ensimmäisen maailmansodan tarinoille, jotka linkittyvät osaksi Suomen sisällissotaa sekä Espoon maalaiskunnan historialle sata vuotta sitten.

– Kirja on antanut mahdollisuuden kertoa yksityiskohtaisesti espoolaisista sisällissodan kohtaloista ja tuoda valtakunnallisen sotahistorian rinnalle yksilöiden tarinat. Kirjaa kirjoittaessa merkityksellisimpiä kohtaamisia ovat olleet kohtaamiset kahden sisällissodasta kärsineen suvun kanssa, jotka ovat luovuttaneet museolle projektin myötä runsaat määrät sukunsa aineistoja, kertoo tutkija Leena Sipponen kirjan teosta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta