Turva – Hymy

Kirkkoa käännytetään päiväkotien ovilta, kirkkohallituksen kansliapäällikkö kommentoi: Jos kehitys jatkuu, ”alkaa pohdinta kirkon päiväkodeista varmasti”

Kuva: Kari Hulkko

”Päiväkodit sulkevat oviaan kirkolta uusien linjausten myötä – Vantaalla järjestetään opetusta, jossa Jeesuksen ja Allahin on mahduttava samaan lauseeseen” otsikoi Helsingin Sanomat tänään hätkähdyttävästi.

Uutisen mukaan päiväkotien ja seurakuntien yhteistyö päättyi monessa kunnassa kuin seinään tänä syksynä, kun Opetushallituksen laatimat uudet varhaiskasvatussuunnitelman perusteet astuivat voimaan.

”Päiväkodit sulkivat kirkolta ovensa, koska päivitetty linjaus korostaa katsomuskasvatusta ja sitä, että kaikki uskonnot ovat uskonnottomuuden ohella tasaveroisen tutustumisen kohteena”, HS kirjoitti.

Kirkollisissa piireissä juttu herätti heti keskustelua. Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo kirjoitti Twitterissä, että ”tähän asti evankelis-luterilainen kirkko on ollut peruskoulun ja julkisen varhaiskasvatuksen vahva tukija mutta jos uskonnonopetus tai uskonnollista ainesta sisältävä katsomuskasvatus ajetaan käytännössä nurkkaan, alkaa pohdinta kirkon päiväkodeista varmasti”.

Uuden arkkipiispan vaalissa mukana oleva Espoon piispa Tapio Luoma kommentoi ajatusta kirkon päiväkodeista kiinnostavaksi.

”Kyllä tätä kannattaa minusta selvittää. Rohkeutta tarvitaan, mutta sitäkin tarvittaessa seurakunnista löytyy”, Luoma kirjoittaa Twitterissä.

Demokraatti tavoitti kansliapäällikkö Keskitalon maanantaina kommentoimaan twiittiään.

Kerroitte, että ”jos uskonnonopetus / uskonnollista ainesta sisältävä katsomuskasvatus ajetaan käytännössä nurkkaan, alkaa pohdinta kirkon päiväkodeista varmasti.” Mitä tämä pohdinta käytännössä tarkoittaisi ja sen konkretisoitumisesta seuraisi?

”Luterilainen kirkko on ollut kaikkia yhdistävän julkisen perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen vankimpia tukijoita. Sen taustalla on kansankirkkoajatus mutta myös se, että koulussa on ollut sijansa uskonnonopetuksella ja päivähoidossa uskontokasvatuksella. Pohdintani oli vielä periaatteellista ja liittyy siihen, että uutta varhaiskasvatussuunnitelmaa tulkitaan paikoin aika jyrkästi unohtaen positiivisen uskonnonvapauden periaate. Jos tällainen tulkintamalli leviää, kasvaa paine myös kristilliseltä pohjalta ponnistaville päiväkodeille. Niitäkin sitoo tietysti varhaiskasvatussuunnitelma, mutta kun on olemassa vaikkapa luontopainotteisia päiväkoteja, niin miksei kristillinen perinne voisi olla läpäisevänä teemana jossakin päiväkodissa. Sellaista voisi periaatteessa pyörittää kirkollinen järjestö, seurakunta tai seurakuntaa lähellä oleva yhdistys.”

Mikä merkitys asialla on kirkolle? Kuinka tärkeää kirkon näkyminen päiväkodeissa on kirkolle?

Kyse on isosta ja periaatteellisesta asiasta. Kyse ei kuitenkaan ole ”kirkon näkymisestä” vaan positiivisesta uskonnonvapaudesta (vapaus uskontoon). Nyt monessa julkisuuteen tulleessa käytännön sovelluksessa ajattelua ohjaa negatiivisen uskonnonvapauden periaate (vapaus uskonnosta).

Puhutte katsomuskasvatuksen nurkkaan ajamisesta. Mitä tarkoitatte tarkemmin ja miten se mielestänne voitaisiin välttää?

”Tarkoitan sellaista varhaiskasvatussuunnitelmien yksipuolista tulkintaa, jossa esimerkiksi päiväkodin kirkkokäynnit tehdään niin hankaliksi, että niistä aletaan vähitellen luopua. Toinen aika erikoinen esimerkki on ruokarukouksen korvaaminen ruokalorulla. Ymmärrän sen, että yhdessä lausuttua ruokarukousta ei enää ole, mutta ruokaloru ei kuitenkaan taida olla ratkaisu.”

Kuinka arvioitte, miten erilliset kirkon päiväkodit edistäisivät kirkon asiaa ja asemaa yleisemmin? Oletteko huolissanne mahdollisesta eriytymisestä?

”Olen huolissani mahdollisesta eriytymisestä. Olen ollut aina yhteiskunnan peruskoulun ja varhaiskasvatuksen vahva tukija. Pointti on vain siinä, että uskonnonopetuksen jatkuva vähentäminen ja aseman heikentäminen ja uskonnollispohjaisen aineksen putsaaminen varhaiskasvatuksen katsomusopetuksesta paradoksaalisesti vahvistaa pyrkimyksiä perustaa kristilliseltä taustalta ponnistavia päiväkoteja ja kouluja. Pidän siis kehitystä kokonaisuuden kannalta valitettavana, mutta analysoin tilannetta nyt niin, että kehitys näyttää väistämättömältä.”

Opetushallituksen mukaan kirkon ja päiväkotien yhteistyötä ei ole kielletty. Joissakin päiväkodeissa uutta ohjeistusta on kuitenkin tulkittu kategorisesti. Näettekö vielä ”sovinnon” mahdollisuutta?

”Opetushallituksen ohjeiden kanssa voitaisiin hyvin elää. Ongelmana ovat paikalliset äkkiväärät tulkinnat ja ”seurakunnalle porttikielto päiväkotiin” tyyppiset otsikot. Opetushallituksella on myös mahdollisuus tarkentaa ohjeistusta nähtyään, että seurakuntien ja päiväkotien yhteistyö näyttää käytännössä vaikeutuvan tavalla, joka ei liene ollut ohjeistuksen tarkoitus.”

Elokuun alussa tuli voimaan uusi varhaiskasvatussuunnitelman perusteet -asiakirja, joka muuttaa kuntien ja seurakuntien yhteistyötä. Päiväkodeissa annetaan vastedes katsomuskasvatusta, johon ei kuulu minkään seurakunnan sanan julistaminen. Tekeillä Opetushallituksessa ovat ohjeet katsomuskasvatuksesta. Yhteistyötä seurakuntien kanssa ei olla kieltämässä.

”Ylilyöntejä on tapahtunut”, sanoo Opetushallituksen yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen johtaja Jorma Kauppinen HS:lle.

Silti enää ei voi tehdä niin kuin aina ennen on tehty.

”Kasvatuksen lähtökohta on sitoutumattomuus, ja päiväkodin on huolella mietittävä, millainen sisältö ajaa tätä tavoitetta. Toisaalta moni seurakunnan tilaisuus voi sopia kaikille, kunhan sisältö on sopiva.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Tykkylumesta päästiin – seuraavaksi kuura katkoo sähköt tuhansilta

Kuva: lehtikuva / ritva siltalahti
Kuura on kaunista, mutta tuhioisaa. Talvinen näkymä Vantaanjoen Mustakoskelle Vantaalla 11. tammikuuta 2018.

Säässä voi tapahtua iso muutos tällä viikolla, sillä keskiviikon ja torstain välillä lämpötila voi muuttua yli 20 asteella, kertoo Ilmatieteen laitos.

Päivystävän meteorologin Niko Tollmanin mukaan sää alkaa lauhtua hiljalleen keskiviikkoaamusta lähtien.

– Huomenna on todennäköisesti vielä kylmiä lämpötiloja, ehkä 15–20 asteen pakkasia maan etelä- ja keskiosissa.

Sitten sää alkaa lauhtua siten, että torstaina on varmaan korkeimmillaan neljää tai viittä plusastetta, Tollman kertoo.
Sää jatkuu etelässä lauhana loppuviikon, mutta maan pohjoisosassa jatkuu talvinen pakkaskeli.

Tollmanin mukaan etelän vesisateet voivat tehdä teistä liukkaat.

Isoimmat lumikuormat vuosikymmeniin

Sääolot aiheuttavat vaikeuksia liikenteen lisäksi myös sähköyhtiöille. Esimerkiksi Kainuun alueella toimiva sähköyhtiö Loiste varoittaa asiakkaitaan mahdollisesta suurhäiriöstä viikon puolivälistä lähtien.

Loisteen käyttöpäällikön Ismo Reinikan mukaan yhtiö varautuu siihen, että jopa 5 000 asiakasta voi jäädä sähköttä. Loisteen mukaan viime lauantaina oli myös suurhäiriötilanne, jonka aikana sähköttä oli 600 asiakasta.
Yhtiö kertoo, että eniten vikoja aiheuttaa nopeasti muodostuva kuura.

– Kuuran paino johtimilla on jo niin raskas, että sähkölinjojen rakenteet pettävät, Loiste tiedottaa.
Reinikka kertoo talven olleen poikkeuksellisen hankala, ja myös muilla sähköyhtiöillä olleen ongelmia.

– Lunta on satanut enemmän kuin aiemmin. Normaalisti joulun ja uudenvuoden maissa käy plussakeli, joka puhdistaa puut, mutta sitä ei ole käynyt tänä talvena. Lumi painaa paljon lankoja sekä puita, jotka taipuvat johtokadun ulkopuolelta ja painuvat lankoihin, Reinikka sanoo STT:lle.

– Meidän verkkoalueemme asukkaat ovat puhuneet, ettei olisi ainakaan 50 vuoteen ollut tällaisia lumikuormia alueella.

Yhtiö on varautunut mittavasti mahdollisiin ongelmiin.

– On varattu urakoitsijaedustajia, metsäkoneita, kaivinkoneita, helikopterivarauksia on tehty ja omaa henkilökuntaa varataan, Reinikka kertoo.

(STT)

Apulaispormestari Razmyar haastaa helsinkiläiset: Loppu syrjinnälle

Nasima Razmyar.

Apulaispormestari Nasima Razmyar esittää blogissaan uuden vuoden 2018 haasteen Helsingin kaupungille ja kaupunkilaisille. Razmyar toivoo konkreettisia esimerkkejä, ideoita ja tekoja, joilla kaupunki ja sen asukkaat voisivat ehkäistä ja torjua syrjintää.

– Hiljattain julkaistun EU-raportin mukaan Suomi on yksi Euroopan syrjivimmistä maista. Meillä ei ole varaa siihen, etteivät kaikki helsinkiläiset pysty syrjinnän takia olemaan täyspainoisesti osa yhteiskuntaa, mukana siinä missä muutkin. Tuoreen selvityksen mukaan suvaitsematon ilmapiiri haittaa myös Helsingin kansainvälistä kilpailukykyä, Razmyar toteaa blogikirjoituksessaan.

– Meillä on siis vielä tehtävää, jotta jokainen helsinkiläinen voi tuntea kaupungin kodikseen ja olla tasavertaisesti helsinkiläinen ja suomalainen. Rasismiin ja syrjintään on puututtava konkreettisesti, ei vain juhlapuheissa.

Razmyar jatkaa, että Helsingin väestönkasvusta merkittävä osa tulee Suomen ulkopuolelta muuttavista. Kaupungin strategiassa painotetaankin työtä ja koulutusta maahanmuuttajien kotoutumisen edellytyksenä.

– Kaupunki tekee parhaansa kotouttamistyön onnistumiseksi, mutta ei se riitä: asenneilmapiiriin muutos on meidän jokaisen asia. Siksi haluan haastaa jokaisen ja kaikki yhdessä miettimään, miten voimme vähentää ja poistaa syrjintää.

”Asenneilmapiiriin muutos on meidän jokaisen asia.”

Razmyar pitää joukkoliikennevälineissä toteutettua HSL:n, HKL:n ja Ihmisoikeusliiton Päätepysäkki syrjinnälle -kampanjaa hyvänä esimerkkinä konkreettisesta teosta yhdenvertaisuuden puolesta. Tätä työtä on hänen mielestään jatkettava. Viime syksynä Helsinki perusti yhdenvertaisuustoimikunnan, jonka tehtävänä on edistää yhdenvertaisuuden toteutumista kaikessa kaupungin toiminnassa ja palveluissa.

– Minkä konkreettisen teon jokainen meistä voi tehdä tai miten Helsinki kaupunkina pystyisi parempaan? Kerro ideasi tai tekosi sosiaalisessa mediassa hastagilla #yhteinenhelsinki. Tehdään Helsingistä kaupunki ilman syrjintää, Razmyar vetoaa.

Terijoen vesistöstä historiallisen pieni lohisaalis – uusi sääntö leikkasi kalastusmatkailijoiden määrää 70 prosenttia

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Tenojoen vesistöstä saatiin historiallisen pieni lohisaalis kalastuskaudella 2017, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Saalis oli vajaat 61 tonnia, ja se jakautui tasan Suomen ja Norjan välillä.

Luken mukaan saaliin vähäisyyteen vaikuttivat uudet, vuonna 2017 voimaan tulleet kalastusrajoitukset ja lähes koko kesän vallinneet hankalat kalastusolosuhteet, erityisesti voimakkaat virtaamat.

Tenojoen Suomen puolen lohisaalis jakautui pääosin paikallisten kalastajien ja kalastusmatkailijoiden kesken. Paikalliset kalastajat saivat lohisaaliista 49 prosenttia ja kalastusmatkailijat 46 prosenttia. Tenon sivujokien erilliset vapakalastajaryhmät saivat puolestaan noin viisi prosenttia.

Norjan puolella paikkakuntalaiset saivat saaliista 73 prosenttia ja kalastusmatkailijat 27 prosenttia.

Suomen puolella paikalliset saivat reilun 16 tonnin ja Norjan puolella 22 tonnin lohisaaliin.

Suomalaiset kalastajat siirtyivät Norjan puolelle.

Tenojoen uusi kalastussääntö leikkasi Suomen puolen kalastusmatkailijoiden määrää noin 70 prosenttia aiemmista vuosista. Kaudella 2017 Tenolla vieraili vajaat 2 500 kalastusmatkailijaa, kun vuotta aiemmin kalastusmatkailijoita oli noin 8 000.

Näin ollen myös Suomen puolen kalastusmatkailijoiden saalis pieneni. Kalastusmatkailijat saivat 14,2 tonnin saaliin kaudella 2017, kun vuotta aiemmin saalis oli vajaat 22 tonnia.

Norjan puolella kalastusmatkailijat saivat kahdeksan tonnin saaliin, mikä tarkoitti kaksin-kolminkertaista kasvua aiemmista vuosista. Syy voimakkaaseen kasvuun oli suomalaisten kalastajien siirtyminen Norjan puolen luvanostajiksi, kun uusi kalastussääntö rajoitti lupien tarjontaa Suomen puolella.

Tenojoen lohisaaliiden ja lohenkalastuksen seuranta on osa Suomen ja Norjan välistä kalastussopimusta.

Lähisuhdeväkivallan auttavaan puhelimeen soitettiin viime vuonna lähes 8 000 kertaa

Kuva: LEHTIKUVA / JUSSI HELTTUNEN

Reilu vuosi sitten avattuun lähisuhdeväkivallan auttavaan Nollalinja-puhelimeen tuli tammi-joulukuussa lähes 8 000 puhelua, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Johanna Hietamäki. Palvelun tultua tunnetummaksi joulukuussa puheluita tuli jo enemmän kuin niihin pystyttiin vastaamaan, noin 33 puhelua päivässä.

– Tuolloin noin puoleen puheluista pystyttiin linjalla vastaamaan. Tammikuussa Nollalinja sai lisää resursseja ja nyt pystymme palvelemaan entistä paremmin, Hietamäki kertoo.

Auttavaan puhelimeen voivat soittaa läheisessä ihmissuhteessaan väkivaltaa tai uhkaa kokeneet tai heidän läheisensä. Suurin yksittäinen syy soittaa on nykyisen tai entisen puolison tai seurustelukumppanin käyttämä väkivalta.

Valtion rikosuhrimaksuilla kustantamassa palvelussa soittajia auttavat sosiaali- ja terveysalan ihmiset, joista monet ovat tehneet pitkään väkivaltaan liittyvää työtä.

Nollalinjalle soittaminen on ilmaista ja luottamuksellista, eikä siitä jää jälkeä puhelinlaskuun.

Vain harva ilmoittaa lähisuhdeväkivallasta poliisille.

Vuodesta 2012 asti tehdyssä rikosuhritutkimuksessa on selvitetty naisten ja miesten kokemaa parisuhdeväkivaltaa viimeisen vuoden aikana. Vuosittain naisista kertoo kokevansa parisuhdeväkivaltaa reilusta neljästä reiluun viiteen prosenttiin ja miehistä reilusta kahdesta reiluun kolmeen prosenttiin. Tämä tarkoittaa, että vähintään kymmenettuhannet Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt kokevat vuosittain parisuhdeväkivaltaa.

– Näin pieni vaihtelu on luottamusvälien sisällä. Voidaan sanoa, että määrä on pysynyt tasaisena, kertoo tutkija, suunnittelija Petri Danielsson Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.

Ilmiötä on tutkittu aiemminkin, mutta eri tavalla. Aiemman tutkimuksen perusteella parisuhdeväkivalta vaikuttaa pysyneen lähestulkoon samalla tasolla sitten 1980-luvun.

Jos katsoo poliisin tilastoja, näyttää siltä, että parisuhdeväkivallan määrä nousi välittömästi vuoden 2011 lakimuutoksen jälkeen. Tuolloin lähisuhteessa tapahtuneesta lievästä pahoinpitelystä tuli yleisen syytteen alainen rikos. Parin vuoden päästä lähisuhdeväkivalta laski poliisin tilastoissa merkittävästi.

– Poliisin tilastot eivät ole kuitenkaan tässä hyvä mittari. Vain harva ilmoittaa lähisuhdeväkivallasta poliisille ja poliisin tilastoihin päätyvät pääasiassa vakavat tapaukset.
Danielssonin mukaan suurin osa pari- ja lähisuhdeväkivallasta on kuitenkin lievää väkivaltaa, joten kyselytutkimus on luotettavampi tapa mitata ilmiötä.

Asianajajaliitto erotti Heikki Lampelan – taustalla tuomio muun muassa naisystävän pahoinpitelystä

Kuva: Lehtikuva
Kevan ex-toimitusjohtaja Merja Kasoi (ent. Merja Ailus) ja asianajaja Heikki Lampela Helsingin käräjäoikeudessa 19. joulukuuta 2017.

Asianajajaliitto on erottanut jäsenyydestään tunnetun juristin Heikki Lampelan. Taustalla on Lampelan tuomio naisystävänsä pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta.

Lampela voi valittaa Asianajajaliiton valvontalautakunnan ratkaisusta Helsingin hovioikeuteen. Hän voi jatkaa tehtävissään, kunnes päätös on lainvoimainen.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi marraskuussa 2015 Lampelan 80 päivän ehdolliseen vankeuteen. Hovioikeus piti tuomion ennallaan ja korkein oikeus hylkäsi valituslupahakemuksen.

Tuomion mukaan Lampela muun muassa uhkasi veitsellä ja kuristi naisystäväänsä vapaa-ajan asunnollaan Espoossa toukokuussa 2015.

Asianajajaliiton valvontalautakunta on jo aiemmin antanut Lampelalle useita huomautuksia. Ne liittyvät hänen toimintaansa asianajajana.

Asianajajaliitosta erotettu ei voi hoitaa oikeudenkäyntiasioita. Kielto ei kuitenkaan ole elinikäinen. Oikeudenkäyntiavustajan luvan voi saada takaisin kolmen vuoden päästä erottamisesta. Asianajajaliiton jäsenyyttä voi hakea uudestaan aikaisintaan kolmen vuoden päästä.

Valvontalautakunta käsitteli Lampelan tapauksen täysistunnossa joulukuun puolivälissä. Ratkaisu julkaistiin tänään.

Juttua on päivitetty klo 10:46.