Ulkomaat

Kiukku kasvoi Italiassa, ja tässä on sen tulos, arvioi suurlähettiläs

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Italian vaaleissa poliittinen keskusta romahti ennakkoarvioita enemmän, sanoo Suomen Rooman-suurlähettiläs Janne Taalas. Hänen mukaansa tulos kielii siitä, että italialaiset ovat vihaisia ja haluavat muutosta.

– Laajasti ajateltuna keskusta hävisi – puolueet, jotka ovat hallinneet maata pitkään. Nyt täytyy löytää joku uusi viritys, jolla Italiaa hallitaan, Taalas kuvailee.

Hänen mukaansa kansalaisten tyytymättömyys kanavoitui maan eteläosassa Viiden tähden liikkeeseen ja pohjoisessa Pohjoisen liittoon. Näistä erityisesti viimeksi mainittu teki huiman nousun edellisiin vaaleihin verrattuna. Taalaksen mukaan vaikuttaa siltä, että syynä oli puolueen linja maahanmuuttoa vastaan.

Tulos oli pettymys myös Silvio Berlusconille, jonka Forza Italia otti takapakkia jääden liittolaisensa Pohjoisen liiton varjoon.

Selkeää hallitusvaihtoehtoa ei tuloksen perusteella ole näkyvissä, koska tyytymättömyyden syyt ovat erilaisia eikä mikään ryhmä näytä saavan enemmistöä paikoista.

Taalaksen mukaan jatkossa paljon vartijana on presidentti Sergio Mattarella, joka voi nimetä hallituksen tunnustelijaksi kenet tahansa – ei välttämättä suurimman parlamenttiryhmän johtajaa.

– Siinä mielessä pallo on nyt hänellä, vähän niin kuin ennen vanhaan Suomessa, Taalas sanoo.

Yritykset hallituksen muodostamiseksi voivat jatkua pitkäänkin, sillä nykyisellä hallituksella on edellytykset hallita maata toimitusministeristönä. Uusiin vaaleihin ei Italiassa ole Taalaksen mukaan kovin helposti päädytty.

STT–NIILO SIMOJOKI

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat