Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Kiukku Kiinassa yltyy – WHO varoittaa: ”Vastassamme on myös trolleja ja salaliittoteoreetikkoja

LEHTIKUVA / AFP Philip Fong

Koronavirukseen on nyt kuollut enemmän ihmisiä kuin sars-virukseen kuoli maailmanlaajuisesti vuosituhannen alussa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kiinan terveysviranomaisten mukaan kuolleita on koko maassa 811, kun sarsiin kuoli koko maailmassa 774 ihmistä vuosina 2002–2003. Koronaviruksen tiedetään tappaneen vain kaksi ihmistä Kiinan ulkopuolella.

Uusia kuolemantapauksia raportoitiin tulleen eilisen jälkeen 89, joista 81 viruskriisin keskiössä olevassa Hubein maakunnassa. Uusia tartuntoja on viranomaisten mukaan yli 2 600, ja koko maassa tartuntojen määrä on kivunnut 37 198:aan.

Koronaviruksen uskotaan lähteneen leviämään Wuhanin kaupungissa Hubeissa sijaitsevalta torilta, jolla oli myynnissä villieläimiä. Viruksen leviämisen seurauksena Kiina on päätynyt eristämään kokonaisia kaupunkeja.

Maan hallintoa on arvosteltu kriisin hoitamisesta. Kiukku on voimistunut varsinkin sen jälkeen, kun viruksesta varoittanut lääkäri Li Wenliang kuoli siihen aiemmin tällä viikolla itse saatuaan tartunnan potilaaltaan.

Li joutui Kiinan viranomaisten silmätikuksi lähetettyään joulukuussa kiinalaisessa Weibo-viestisovelluksessa lääkäriryhmään viestin, jossa varoitti viruksen leviämisestä.

”Liian aikaista päätellä, onko saavutettu jo huippukohta”

Uusimmat tiedot kuolleiden ja tartunnan saaneiden määrästä tulivat sen jälkeen kun maailman terveysjärjestö WHO oli arvioinut, että luvut ovat tasaantumassa. Järjestö kuitenkin varoitti, että on liian aikaista tehdä päätelmiä siitä, onko viruksen leviämisessä saavutettu jo huippukohta.

WHO:n päjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti virukseen liittyvästä, tarkoituksellisen harhaanjohtavasta tiedosta. Pääjohtajan mukaan väärien tietojen levittäminen tekee terveydenhuollon työntekijöiden työstä entistä hankalampaa.

– Vastassamme ei ole vain virus vaan myös trolleja ja salaliittoteoreetikkoja, jotka levittävät väärää tietoa ja horjuttavat ponnisteluja viruksen leviämistä vastaan, Tedros sanoi.

Koska viruksen pelätään laittavan kapuloita Kiinan talouden rattaisiin, öljynviejämaiden yhteistyöjärjestö Opecin nimittämä komitea on suositellut leikkauksia öljyn tuotantoon. Kiina on maailman johtavia öljyn tuojia ja kuluttajia.

– Koronaviruksen leviäminen on vaikuttanut negatiivisesti taloudelliseen aktiivisuuteen erityisesti kuljetuksissa, turismissa ja teollisuudessa ja nimenomaan Kiinassa, Opecin lausunnossa sanottiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE