Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

KKO: Villikään työnantaja ei voi estää luottamusmiehen valintaa – järjestäytymisvapauden loukkaamisesta sakot kahdelle

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Järjestäytymättömällä työnantajalla ei ole oikeutta estää luottamusmiehen nimittämistä, linjaa korkein oikeus (KKO).

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Ratkaisu kumoaa Turun hovioikeuden tuomion, jonka mukaan oli epäselvää syyllistyikö ”villi työnantaja” rikokseen estäessään luottamusmiehen nimittämisen.

Hovioikeuden mukaan epäselvyys työsopimuslain yleissitovuutta koskevassa 2 luvun 7 §:ssä ei voi koitua rikosasian vastaajan vahingoksi. Epäselvyys koski hovioikeuden mukaan työsuhteen ehtoja ja työoloja, joita on yleissitovuuden nojalla noudatettava.

KKO perustelee ratkaisuaan muun muassa sillä, että perustuslain ja Suomea velvoittavien kansainvälisten ILO:n sopimusten perusteella järjestäytyneillä työntekijöillä on oikeus valita vapaasti luottamusmies. Kun tämä on estetty, työnantaja on KKO:n mukaan syyllistynyt työntekijöiden järjestäytymisvapauden loukkaamiseen.

KKO:n mukaan rikoksen tunnusmerkistön täyttymistä arvioitaessa ei ole olennaista, mikä työehtosopimuksen yleissitovuuden ulottuvuus on yksittäistapauksessa ollut.

Korkein oikeus palautti voimaan Pirkanmaan käräjäoikeuden toukokuussa 2019 määräämän rangaistuksen. Tuomitut kaksi työnantajan edustajaa määrättiin maksamaan 10 päiväsakkoa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE