Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Musiikki

Klaus Järvinen on kuollut 83-vuotiaana – Levyraadin ankara tuomari oli myös kevyen musiikin koulutuksen tienraivaaja

Lehtikuva

Levyraati-ohjelmasta tuttu musiikkineuvos Klaus ”Klasu” Järvinen on kuollut, kertoo hänen tyttärensä Päivi Järvinen STT:lle. Järvinen kuoli Malmin sairaalassa perjantai-iltana. Hän oli 83-vuotias.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Järvinen oli musiikkikasvatuksen ja ja kevyen musiikin koulutuksen pioneeri. Hän perusti vaimonsa Seija Järvisen kanssa vuonna 1971 Oulunkylän Pop & Jazz -opiston, josta tuli myöhemmin Pop & Jazz Konservatorio.

Järvinen jäi eläkkeelle Pop & Jazz Konservatorion rehtorin virasta vuonna 2000.

Suuri yleisö oppi tuntemaan Klaus Järvisen Levyraati-televisio-ohjelmasta, jonka vakituisena tuomarina hän toimi vuosina 1976–1989. Legendaarisessa musiikkiohjelmassa vakituisista ja vaihtuvista tuomareista koostuva raati arvioi valikoiman musiikkikappaleita pisteyttämällä ja antamalla sanallisen arvion.

Järvinen tuli tunnetuksi ankarana kriitikkona, jolta huippupisteet olivat tiukassa. Hän kuitenkin kertoi pystyneensä Levyraadin avulla korostamaan päättäjille musiikkikoulutuksen tärkeyttä.

– En pelännyt sanoa mielipidettäni, koska en ollut riippuvainen levytuottajista, Järvinen muisteli STT:n merkkipäivähaastattelussa vuonna 2011.

Musiikki vei mennessään jo nuorena

Järvinen oli koulutukseltaan klarinetisti ja musiikkipedagogi. Hän syntyi Pohjois-Pirkkalassa jouluaattona 1936.
Musiikki vei mennessään 11-vuotiaan pojan, joka pääsi silloisella asuinpaikkakunnallaan Lappeenrannassa työväenyhdistyksen soittokuntaan kapellimestari Toivo Pyörteen ohjaukseen. Sieltä matka jatkui muun muassa Pekka Kaarnan jazzyhtyeeseen.

Järvinen muutti Helsinkiin 23-vuotiaana ja aloitti opinnot Sibelius-Akatemiassa. Hän suoritti ensin solistisen tutkinnon ja sen jälkeen musiikinopettajan tutkinnon.

Opiskeluvuosina musiikkimies soitti tanssiorkestereissa, bigbandeissa ja jazzyhtyeissä.

– Minulle kypsyi ajatus yleismuusikosta, joka voi soittaa mitä lajia tahansa, Järvinen kertoi STT:lle antamassaan 80-vuotishaastattelussa vuonna 2016.

Vallankumous musiikkiluokassa

Pedagogin ura alkoi Oulunkylän yhteiskoulun musiikinopettajana 1960-luvun alkupuolella. Hän alkoi vallankumouksellisesti soveltaa popmusiikkia kouluopetuksessa ja oli ensimmäinen, joka toi luokkaan rumpusetin sekä kitara- ja bassovahvistimen.

– Ei opettaminen ollut toissijainen valinta. Ammatti vain vei mukanaan, kun törmäsi lapsiin ja nuoriin, joilla oli hirveä hinku oppia musiikista, mutta joilta tavallaan puuttuivat aseet, Järvinen kertoi STT:lle vuonna 2011.

Koulun kylkeen perustettu Pop & Jazz -opisto laajeni, ja Klaus ja Seija opettivat päivät koulussa ja illat opistossa. Vuonna 1986 opistosta tuli virallisesti konservatorio.

Järvinen sai säveltaiteen valtionpalkinnon 1986 ja taiteen keskustoimikunnan valtionpalkinnon 1999.

80-vuotishaastattelussaan Järvinen kertoi, että eläkkeelle jääminen ja tahdin hidastaminen vauhdikkaiden vuosikymmenien jälkeen on tuntunut hieman hankalalta. Mutta onneksi hänellä oli vielä eebenpuinen klarinettinsa vuodelta 1962.

– Se, että saa soittaa, on suuri lahja kaikille. Vaikka olisi minkä tasoinen ja vaikka pystyisi tekemään sitä vain vähän.

STT–Annukka Koskela

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Politiikka
1.4.2020
”Loimaan kassalta” hätähuuto – Nyt tulee suora vastaus: ”Saattaa olla, että tässä yhteydessä puhkeaa vähän suurempikin kupla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE