Nyheter

Kock om interpellationen: regeringens förslag är diskriminerande

Lukas Lundin
Viktor Kock (arkivbild).

Fyra riksdagsgrupper ur oppositionen lämnade på fredagsmorgonen in en interpellation till regeringen gällande ungas arbetsvillkor. Trots att flera interpellationer har gjorts under regeringsperioden är frågan om detta inte är den viktigaste, säger FSD:s ordförande Viktor Kock.

Johan Kvarnström

 

Socialdemokraterna, som tagit initiativ till interpellationen, har upprepade gånger anklagat regeringen för att försämra främst unga arbetstagares arbetsvillkor. Regeringens förslag är diskriminerande, ökar ojämställdheten på arbetsmarknaden och försämrar möjligheten för ungdomar att skaffa sig ett hem och bilda familj, konstaterar Kock.

 

-Samtidigt som behovet av rörlighet betonas och man oroar sig över att det föds för få barn i Finland tar man bort den enda säkerhet många ungdomar har. Utan andra säkerheter är en fast anställning många gånger ett krav för att få en bostad.Kock beklagar att förslaget verkar grunda sig på vanföreställningar om arbetsmarknadens styvhet i Finland, att varken ett starkt anställningsskydd eller hårda villkor för tidsbundna anställningar är verklighet i nuläget.-Behovet av säsongsarbetare lyfts ofta fram som ett argument för att underlätta tidsbundna kontrakt. Det är redan idag en giltig orsak för att tidsbestämma arbetskontrakt.


-Speciellt inom kvinnodominerade branscher är det vanligt att arbetstagare går åratal med osäkra arbetsförhållanden. Tvärtemot regeringens förslag borde deras situation förbättras, säger Kock.

 

SFP inte med

 

Förutom SDP deltar även Sannfinländarnas, De Grönas och Vänsterförbundets riksdagsgrupper i interpellationen. Kristdemokraterna och den svenska riksdagsgruppen står utanför, något som inte förvånar Viktor Kock.

 

– Att SFP och KD inte deltar i interpellationen kunde ses som ett tecken på att de nu köpslår med regeringen. När man ser på deras tidigare uttalanden är det ändå inte orsaken, utan förslagen går helt i linje med deras politik. 

 

– Förutom regeringen har vi alltså två oppositionspartier som anser att ökad otrygghet på arbetsmarknaden är lösningen på arbetsmarknadens utmaningar. Det går stick i stäv mot välfärdssamhällets viktigaste uppgift, att erbjuda medborgarna trygghet och skapa förtroende.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE