Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kohu Elokapinasta: näin kommentoi Sauli Niinistö

Lehtikuva

Helsingin poliisin perjantainen uhka-arvio Elokapinasta perustui siihen, että valtioneuvoston turvallisuushenkilökunta joutui ohjaamaan rakennuksessa olevia henkilöitä vaihtoehtoisia reittejä pois, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Juha-Matti Suominen STT:lle. Henkilöihin lukeutui tasavallan presidentti Sauli Niinistö, ministereitä ja virkamiehiä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Kaksi sisäänkäyntiä on otettu Elokapinan kontrolliin, eli niistä ei ole päästy kulkemaan. Ainakin yksi henkilö on joutunut jäämään tai viivästynyt valtioneuvoston kokouksesta tämän vuoksi, Suominen sanoi.

Presidentti Niinistö kuitenkin itse kertoi HS:lle, ettei häntä olisi ohjattu kulkemaan poikkeavaa reittiä Valtioneuvoston linnasta. Niinistö sanoi, ettei hän pysty arvioimaan, oliko tilanne uhkaava.

Myös opetusministeri Li Andersson (vas.) tviittasi lauantaina, että ei tunnista dramaattisia kuvauksia tapahtumista.

– Itse kävelin istunnosta ihan normaalisti hakemaan takkini alakerrasta ja sitten poistuin samalla tavalla kuin aina muutenkin. Evakuointi ei ainakaan omalta osaltani pidä paikkaansa tai en huomannut sitä, hän kirjoitti tviitissään.

Valtioneuvoston turvallisuusasiantuntijan Mika Tikkasen tilannekuva erosi poliisin omasta. Hän kertoi perjantaina, että mielenilmaisu rajoitti kulkua Valtioneuvoston linnaan, mutta muuten toiminta jatkui normaalisti. Hän myös kommentoi Ylelle, ettei pitänyt tilannetta uhkaavana tai vakavana.

Kaikki määrä vapauttaa lauantai-illan aikana

Lisää aiheesta

Elokapinan mielenosoituksessa Valtioneuvoston linnalla perjantaina otettiin kiinni yhteensä 52 henkilöä. Neljä alaikäistä mielenosoittajaa vapautettiin heti.

Osa mielenosoittajista vapautettiin lauantaina iltapäivällä, ja poliisin mukaan tavoitteena oli vapauttaa loputkin mielenosoittajat illan aikana, kun kuulustelut on suoritettu.

Poliisi jatkaa tutkintaa ja tapahtumien kulkua selvitetään, minkä jälkeen asia etenee syyteharkintaan. Epäiltyinä rikosnimikkeinä ovat kokouksen estäminen, niskoittelu poliisia vastaan ja törkeä julkisrauhan rikkominen.

Elokapinan mukaan osa sen mielenosoittajista olisi ollut kiinni otettuina jo yli 24 tuntia. Pakkokeinolain mukaan yli 24 tunnin kuluessa kiinniottamisesta päätettävä, onko kiinni otettu päästettävä vapaaksi vai pidätettävä.

Suominen myöntää, että osa oli kiinni otettuina yli 24 tuntia.

– Tässä oli jatkamisvaara, eli epäillään että he jatkavat toimintaansa, hän perustelee.

Suominen ei kommentoinut, onko henkilöitä pidätetty. Elokapina kertoi aiemmin, että ainakin yksi mielenosoittajista olisi pidätetty. Liike vahvisti STT:lle, että kyseessä olisi sen jäsenen ensimmäinen pidätys Suomessa.

Asiantuntija: Mielenosoituksia siedettävä pitkälle

Elokapina kiisti, että se olisi luonut turvallisuusuhkaa.

– Helsingin poliisin ylikomisario Jarkko Lehtinen sanoi eilen Twitterissä, että Elokapina olisi luonut Valtioneuvoston linnalle turvallisuusuhan. Tämä ei pidä paikkaansa. Olimme yhteydessä Valtioneuvoston linnan turvallisuuspalveluun ja kerroimme ettemme yritä rakennuksen sisälle, liike kirjoitti tiedotteessaan.

Liike huomautti, että syyte kokouksen estämisestä vaatisi, että kokous olisi estetty väkivaltaa tai sen uhkaa käyttäen.

– Elokapina on kaikessa toiminnassaan ehdottoman väkivallaton eikä kulkua rakennukseen missään vaiheessa estetty, liike kirjoitti.

Valtiosääntöoikeuden dosentti Pauli Rautiainen arvioi Twitterissä, että mielenosoituksia on siedettävä pitkälle.

-  Mielenosoituksille on enemmän ja vähemmän sopivia paikkoja. Jopa vähemmän sopivissa paikoissa niitä on siedettävä pitkälle. Julkisen rakennuksen portaat lukeutuvat enemmän sopiviin vaikka poliisi nyt toista väittää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE