Kotimaa

Kohu ”ideologisesti työttömästä” Ossi Nymanista: nyt puhuu nuori filosofitähti Frank Martela: ”Ihminen tarvitsee päämäärän, miksi nousta aamulla ylös”

Jari Soini
Jari Soini
Jari Soini

Filosofi ja tietokirjailija Frank Martela kokee viimeaikaisen kohun ideologisista työttömistä ylimitoitetuksi. Kyse on kuitenkin hyvin marginaalisesta ilmiöstä. Keskustelu lähti liikkeelle kirjailija Ossi Nymanin haastattelusta Helsingin Sanomissa, jolle Nyman kertoi välttelevänsä työtarjouksia ja olevansa ideologisesti työtön.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz vastasi Nymanille sanomalla, että Nymanilla on kaikki vapaus heittäytyä työmarkkinoiden ulkopuolelle, kunhan ei tee sitä hänen rahoillaan.

– Paljon enemmän on ihmisiä, jotka ovat oikeutettuja työmarkkinatukeen, mutta he eivät nosta sitä. Paljon enemmän on myös niitä, jotka olisivat valmiita ottamaan vastaan minkä tahansa työn, Martela puolestaan muistuttaa.

Tällaiset uutiset vain lisäävät Martelasta kuilua työssäkäyvien ja työttömien välillä.

– Ihminen tarvitsee itselleen mielekästä tekemistä ja päämäärän, miksi nousta aamulla ylös. Olisi tärkeää tunnistaa, missä on hyvä.

Emme voi lopettaa teknologian kehitystä.

Ajatus siitä, että kaikille on olemassa töitä, ja työttömät pitää saada töihin kepillä ja porkkanalla on Martelasta vanhentunut ajatus. Kolmenkymmenen prosentin työttömyydestä voi tulla pysyvä olotila. Espanjassa tästä on nuorten kohdalla jo esimakua.

– Emme voi lopettaa teknologian kehitystä. Automatisaation myötä tulee iso joukko ihmisiä, joille ei löydy palkallista työtä.

Töiden katoaminen pakottaa miettimään yhteiskuntajärjestystä uudelleen. Globalisaation ja automatisaation hyödyt uhkaavat päätyä talouseliitin taskuun. Jos tällä eliitillä on liian läheiset suhteet politiikkoihin, voivat he Martelan mukaan muuttaa jatkuvasti sääntöjä heitä itseään suosivaksi, kuten Yhdysvalloissa.

– On elintärkeää, että yhteiskunta pyrkii tasoittamaan sosioekonomisia eroja.

Martela kiinnittäisi työllistämispolitiikassa erityisesti huomiota kannustinloukkojen purkamiseen ja ihmisten omaan mahdollisuuteen luoda työpaikkoja. Pelkän kokoaikatyön sijaan järjestelmän pitäisi paremmin mahdollistaa erilaisia ja eripituisia työsuhteita.

Sanon lapsille, että siivotaan, niin äiti tulee iloiseksi.

Martelalle mieluinen tutkimusaihe on hyvä elämä. Nykyisin onnellisuus tulvii joka tuutista. Martelan mielestä onnellisuus on vain yksi osa hyvää elämää. Sen tavoittelemiseen ei pidä takertua.

– Ihmisen ei pidä tuntea olevansa onnellinen, jos on juuri menettänyt työpaikkansa. Silloin saa olla oikeasti pettynyt ja vihainen.

Kun tietää, mitä itse haluaa, ja millaiset arvot ovat omassa elämässä tärkeitä, ei tule niin helposti verranneeksi itseään muihin. Hyvän tekeminen lisää omaakin hyvinvointia. Sen voi aloittaa vaikkapa pyrkimällä tietoisesti ilahduttamaan toista. Tätä menetelmää Martela on toteuttanut myös kotona siivoamisen suhteen.

– Sanon lapsille, että siivotaan, niin äiti tulee iloiseksi.

Kun ihminen kokee toisen tavalla tai toisella läheiseksi, hänellä on enemmän motivaatiota auttamiseen. Arjen pienet myötätuntoiset hetket lujittavat luottamustamme toisiin ihmisiin ja yhteiskuntaan.

– Luovuttamaton ihmisarvo on olemassa riippumatta ulkoisista tekijöistä tai toiminnasta. Se on pysyvä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat