Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Teatteri & Tanssi

Kohu roolituksesta Kansallisteatterissa ratkesi – ”Irtisanoin Janne Reinikaisen hätiköidysti”

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Kansallisteatterin Kaikki äidistäni -teos tulee ensi-iltaan alkuperäisessä aikataulussaan, joka on keskiviikkona 16.9.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Kansallisteatteri kertoi aiemmin siirtävänsä näytelmän ensi-illan, koska teoksen roolitus oli herättänyt ärtymystä sosiaalisessa mediassa. Näytelmässä Agradon päärooliin oli nimetty mies eli näyttelijä Janne Reinikainen (kuvassa).

Kansallisteatterin Pedro Almodóvarin samannimiseen elokuvaan pohjautuva teatteritulkinta perustuu Samuel Adamsonin vuonna 2007 Lontoossa kantaesitettyyn näytelmäsovitukseen.

– Kansallisteatterin ja teoksen ohjaajan Anne Rautiaisen aiemmissa lausunnoissa roolihahmon identiteetin määrittely on ollut ristiriitaista ja virheellistä. Lausunnoissa hahmo on määritelty transsukupuoliseksi, mikä on johtanut julkiseen kritiikkiin siitä, ettei miesnäyttelijä voi esittää roolia, Kansallisteatteri toteaa tiedotteessa.

Teatterin mukaan toisin kuin Almodóvarin elokuvassa Adamsonin näytelmässä hahmo ei ole transsukupuolinen, vaan transvestiitti. Ohjaaja Anne Rautiaisella oli alun perin idea roolittaa teos Almodóvarin elokuvan mukaisesti siten, että hahmon olisi näytellyt transsukupuolinen ammattinäyttelijä.

Näytelmän oikeuksia valvova Nordic Drama Corner otti lauantaina yhteyttä Kansallisteatterin pääjohtajaan Mika Myllyahoon ja muistutti, että näytelmäsovituksessa Agradon roolihahmo on nimenomaan transvestiitti ja että Janne Reinikainen näyttelijävalintana on oikeuksien haltijoiden hyväksymä.

Työryhmä ja pääjohtaja ovat päätyneet pysymään alkuperäisessä näyttelijävalinnassa muista julkisuudessa esitetyistä vaihtoehdoista huolimatta.

– Janne Reinikainen on rakentanut rooliaan alusta lähtien transvestiitiksi. Elokuvan transnaisen ja näytelmäkäsikirjoituksen transvestiitin tulkintalinjoista on ollut eriäviä näkemyksiä Rautiaisen ja Reinikaisen välillä. Irtisanoin Janne Reinikaisen hätiköidysti. Olin siinä käsityksessä, että ohjaaja ohjaa näyttämölle transnaista. Olemme selvittäneet asian ja jatkamme produktiota alkuperäisen näytelmädramatisoinnin mukaisesti, Myllyaho kommentoi tiedotteessa.

”Emme ole missään vaiheessa halunneet loukata ketään.”

Ohjaaja Rautiainen on pahoillaan ristiriitaisesta ja virheellisestä viestinnästään Agradon roolin suhteen.

– Emme ole missään vaiheessa halunneet loukata ketään. Olen myös syvästi pahoillani Janne Reinikaisen syyttä kokemasta kohtelusta. Pohdinnan jälkeen tulin siihen tulokseen, että on syytä kirkastaa tulkintaamme niin, että näyttämöllä nähdään vedenpitävästi transvestiittihahmo. Toivon vilpittömästi, että käyty keskustelu lisää ymmärrystä, itselläni se sitä ainakin on tehnyt.

Myllyahon mukaan keskustelu on osoittanut, ettei enemmistön näkökulmasta käsin ole helppoa ymmärtää asian herkkyyttä ja merkityksellisyyttä.

– Olemme pahoillamme, että olemme käyttäneet epätarkkoja ja ristiriitaisia käsitteitä ja näin synnyttäneet vääriä mielikuvia.

Janne Reinikainen kertoo ymmärtävänsä transyhteisön tuohtumuksen.

– He ovat olleet väärien tietojen varassa Agradon hahmosta, ja tuohtumus on siitä näkökulmasta täysin perusteltua. Suomi rikkoo transihmisten ihmisoikeuksia julmalla ja väkivaltaisella tavalla. Miten sivistysvaltiossa keneltäkään voidaan vaatia lisääntymiskyvyttömyyttä, jotta saa omalle sukupuolelleen juridisen vahvistuksen? Oman sukupuolen merkitseminen pitäisi olla ainoastaan juridinen prosessi. Nämä huutavat epäkohdat tulisi korjata heti. Roolini transvestiitti Agradona on teidän kaikkien vapaasti arvioitavana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
22.9.2020
Ministeri Kiuru sanoo suoraan Demokraatille: ”Kyllä tämä tilanne on erittäin huolestuttava”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE