Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Mielipiteet

Kohu Sanna Marinin sitaatista – Katso kuuta, älä sitä osoittavaa sormea

LEHTIKUVA / ANTTI YRJÖNEN

Mitä tulee EKP:n rahapolitiikan toimintaympäristöön, niin mikään ei ole kuin ennen.

Reijo Liinamaa

Myrskyn talouskeskustelumme vesilasiin nosti pääministerin väitöstutkija Antti Ronkaisen blogista twiittaama siteeraus ”vallitsevissa rahapolitiikan ideoissa on jotain pahasti vialla, kun keskuspankit suojelevat uskottavuuttaan ajamalla taloudet taantumaan”.

Sanna Marinin twiittiinsä valitsema lause tarjosi talouskeskustelua hallitsevalle, rankkaa poikki ja pinoon -linjaa kannattaville kovan linjan kurittajille mahdollisuuden kauhistella siinä näkemäänsä poliittista pyrkimystä vaikuttaa keskuspankkien rahapolitiikkaan.

Mitäpä jos pääministeri olisi poiminut blogista twiittiinsä Ronkaisen edellisen lauseen: ”korkopolitiikalla ei voi vastata inflaation aiheuttaneisiin tarjontashokkeihin, ja pahimmillaan korkojen aggressiivinen korotus jouduttaa ja syventää taantumaa”.

Olisiko se muuttanut tämän tekaistun kohun luonnetta?

EUROALUEEN inflaatio on EKP:n 2 prosentin tavoitteena pitämäänsä nähden viisinkertainen, ja talouden ennustajaeukot sanovat sen voivan jopa kaksinkertaistua 20 prosenttiin.

Keskuspankin keskeinen tehtävä on pitää yllä hintavakautta lyhyen tähtäimen korkoja säätämällä, mutta karussa olevaan inflaatioon tai varsinkaan sen ryöstäytymiseen johtaneisiin syihin ei lyhyillä koroilla ole vähäisintäkään vaikutusta.

Venäjän aloittama sota ja sen osana toteuttama kaasukiristys on force majeure, joka yllätti.

VUODEN 2008 finanssikriisin jälkeen EKP ja Fed ovat rahamarkkinoiden vakautta ylläpitääkseen ostaneet rahamarkkinoilta velkakirjoja 5 000 miljardin euron arvosta. Siis viiden tuhannen miljardin!

Paitsi että finanssikriisin syyt jäljittyvät löperöön poliittiseen päätöksentekoon Yhdysvalloissa, oli tuolla keskuspankkien giganttisella elvytyksellä mitä suurimmassa määrin poliittisia syitä ja myös seurauksia.

Ja nyt siis kauhistellaan, kun poliittisen talouden tohtoritutkija perää ajatustenvaihtoa sekä keskuspankkien ja politiikan päättäjien välille!

ITSE pihvin – eli Antti Ronkaisen blogin väittämien – asemesta kovin vähäistä talouden asiantuntemusta edustava media on nostanut esiin yhden siteeratun lauseen.

Kuun asemesta arvoisat talousjournalistimme tuijottavat sitä osoittavaa sormea.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE