Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Kohukuvat herättivät jälleen kysymyksiä: Valehteliko Boris Johnson tietoisesti parlamentille?

AFP / LEHTIKUVA / ADRIAN DENNIS

Uutiskanava ITV:n julkaisemat uudet kuvat Britannian pääministeristä Boris Johnsonista ovat herättäneet Britanniassa jälleen keskustelua koronasulun aikaisista kokoontumisista pääministerin virka-asunnolla.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Myöhään maanantai-iltana julkaistuissa kuvissa Johnson näkyy nostamassa maljaa. ITV:n mukaan kuvat on otettu Johnsonin viestintäpäällikön läksiäisissä 13. marraskuuta 2020. Kuvista ovat uutisoineet myös muun muassa BBC, Guardian ja Times.

Kuvat ovat nostaneet Britanniassa jälleen pintaan kysymyksiä siitä, onko Johnson tietoisesti valehdellut parlamentille.

Pääministeriltä kysyttiin viime joulukuussa parlamentin alahuoneessa, oliko hänen virka-asunnollaan järjestetty kyseisenä päivänä juhlat, mihin Johnson vastasi ”ei”.

-  Olen varma, että mitä tapahtuikin, ohjeistusta ja sääntöjä noudatettiin aina, Johnson sanoi.

ITV:n julkaisemissa kuvissa näkyy Johnsonin lisäksi kahdeksan ihmistä pakkautuneena lähekkäin samassa huoneessa. Pöydillä näkyy muun muassa viinipulloja ja muuta juotavaa ja syötävää sekä pääministerin punainen salkku.

Britanniassa oli tuolloin juuri alkanut pandemia-ajan toinen kansallinen koronasulku. Rajoitusten mukaan ihmiset saivat tavata korkeintaan yhden oman taloutensa ulkopuolisen henkilön ja vain ulkoilmassa.

83 ihmiselle annettiin yhteensä 126 sakkoa.

Myös Lontoon poliisi on tutkinut koronasääntöjen rikkomuksia pääministerin virka-asunnolla sekä muissa hallinnon rakennuksissa. Viime viikolla poliisi tiedotti tutkinnan loppumisesta.

Koronarajoitusten rikkomisesta annettiin tutkinnassa 83 ihmiselle yhteensä 126 sakkoa tapahtumista, jotka sijoittuvat kahdeksalle päivälle toukokuun 2020 ja huhtikuun 2021 välisenä aikana.

Uusien kuvien myötä myös poliisin suuntaan on osoitettu kysymyksiä siitä, miksi pääministeri ei ole saanut sakkoja osallistumisestaan marraskuun 2020 läksiäisiin. Medioiden mukaan ainakin yksi paikalla ollut on saanut osallistumisestaan sakot.

Poliisi ei ole kommentoinut asiaa.

Pääministerin edustajan mukaan valtioneuvoston kanslian ja poliisin käytössä on ollut ”kaikki heidän tutkimustensa kannalta relevantti tieto, mukaan lukien valokuvat”.

Johnson itse on saanut sakot kokoontumisesta, joka järjestettiin Downing Streetillä hänen syntymäpäivänsä merkeissä kesäkuussa 2020.

Mediatietojen mukaan hallinnon virkakuntaan kuuluvan Sue Grayn odotetaan luovuttavan pääministerille kokoontumisia koskevan raporttinsa keskiviikkona.

Johnsonin on tämän jälkeen määrä antaa parlamentille oman lausuntonsa raportista.

”Sosiaalista etäisyyttä ei ollut. Emme käyttäneet kasvomaskeja.”

Kolme Downing Streetin koronasulkujen aikaisiin kokoontumisiin osallistunutta henkilökunnan jäsentä on kertonut yksityiskohtia juhlista BBC:n Panorama-ohjelmalle.

Korona-ajan juhlat pääministerin virka-asunnolla olivat yleisiä, ja joka viikko kalenterissa oli esimerkiksi ”viiniperjantai”, haastateltavat kertovat BBC:lle.

-  Sosiaalista etäisyyttä ei ollut. Emme käyttäneet kasvomaskeja. Se ei ollut samanlaista kuin ulkomaailmassa, eräs haastateltava kuvailee.

Haastateltavien mukaan henkilökunta saattoi olla juhlissa hyvin lähekkäin ja esimerkiksi istua toistensa sylissä. Toisinaan jotkut jäivät Downing Streetille yöksi, ja aamuisin juhlien jäljiltä saattoi löytyä pulloja pöydiltä ja lattioilta.

Yksi haastateltava sanoo saaneensa kuvan, että kokoontumisilla oli pääministerin hyväksyntä, sillä tämä ei kertaakaan kehottanut keskeyttämään juhlia, vaikka olisi poikennut paikalle matkallaan asuntoonsa.

Pääministerin taholta kieltäydyttiin kommentoimasta BBC:n tietoja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE