Kotimaa

Kokkola kuntouttaa kotona täysin tehoin – kuntoutusmalli kerää kehuja ja kiinnostusta

LEHTIKUVA / TOMI HIRVINEN
Reijo Voutilainen on kotikuntoutuksessa niin sanotulla Kokkolan mallilla
LEHTIKUVA / TOMI HIRVINEN
Reijo Voutilainen on kotikuntoutuksessa niin sanotulla Kokkolan mallilla
LEHTIKUVA / TOMI HIRVINEN
Reijo Voutilainen on kotikuntoutuksessa niin sanotulla Kokkolan mallilla

Raajasta luopuminen ei ole helppo päätös. Kokkolassa asuva Reijo Voutilainen kuitenkin ymmärsi, että vaihtoehtoja ei ole: diabeteksen tuoma tulehdus ei hellittänyt.

Ensimmäinen jalka leikattiin polven alapuolelta viime vuoden huhtikuussa, toinen vuotta myöhemmin.

– Olihan se outoa, kun jalka oli poissa. Ei osannut tehdä oikein mitään, Voutilainen muistelee.

Kahden proteesin ja apuvälineiden ansiosta amputaatio ei vienyt 70-vuotiaan eläkeläisen liikuntakykyä. Nyt hän puuhaa kotona ja pärjää arjessa itsekseen, myös autolla.

– Maratoonaria ei enää tule, mutta ei se ole tarvekaan, Voutilainen toteaa.

Osansa parantumisessa on Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymän Soiten tarjoamalla tehokuntoutuksella. Kummankin leikkauksen jälkeen Voutilainen sai apua kotonaan esimerkiksi sairaanhoitajilta ja fysioterapeuteilta.

Monen osaajan yhteenliittymä.

Kotikuntoutuksen tehoon uskovat myös Soiten Hoivan ja Hoidon toimialuejohtaja Maija Juola ja palveluesimies Anne Tunkkari. Juolan mukaan sekä tutkimus että arkikokemus ovat osoittaneet, että erityisesti iäkkäiden toimintakyky romahtaa sairaalajaksojen aikana.

Kokkolassa perustettiin vuonna 2015 moniammatillinen kuntoutumisyksikkö, joka auttaa kuntoutujia kodeissaan. Nyt mukaan on tulossa muitakin alueen kuntia, koska Kokkolan kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut ovat osa tämän vuoden alussa toimintansa aloittanutta Soitea.

Kuntoutujan tukipaketti kootaan asiakkaan tarpeiden mukaan, eikä ylärajaa hoidon määrälle ole. Vierailuja tekevät lähi- ja sairaanhoitajat sekä toiminta- ja fysioterapeutit. Kokonaisuutta johtaa lääkäri.

Tunkkari huomauttaa, että kotikuntoutuksen yksi ehdoton etu on se, että kotona ammattilaiset näkevät asiakkaan elämäntyylin laajemmin kuin sairaalassa. Asiakkaita myös ohjataan esimerkiksi päivätoimintaan, jumpparyhmiin ja erilaisten tukipalveluiden pariin.

Kotona kuntoutuva tuo säästöjä.

Muista Suomen kunnista on käyty tutustumassa Soiten kuntoutusmalliin. Asiakastyytyväisyyden ohella kiinnostusta herättää raha: Maija Juolan mukaan kokeiluvuoden aikana laskennallinen säästö oli 1,9 miljoonaa euroa ja tämän vuoden ensimmäisellä vuosikolmanneksella 840 000 euroa. Tällä vauhdilla summa on vuoden lopussa ainakin 2,5 miljoonaa.

Yli 40 prosenttia tehokuntoutuksen käyvistä ei tarvitse kuukauden hoitojakson jälkeen mitään tukipalveluita.

Ympärivuorokautiseen hoitoon ei ole joutunut kukaan. Esimerkiksi vanhusten tehostetun palveluasumisen paikkoja on Kokkolassa nyt enemmän kuin ottajia.

Kun sekä kotihoidon että palveluasumisen tarve kuntoutuksen jälkeen on vähentynyt, kuntouttamiseen käytetty raha on maksanut itsensä takaisin.

– Monesti säästöjä pidetään leikkauksina. Tässä mallissa ajatellaan niin, että huippuhyvällä palvelulla ihmiset kuntoutuvat ja palvelun tarpeen kasvu myöhentyy, Juola selittää.

Arjen tunteminen tärkeää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Heidi Anttila pitää ”Kokkolan mallia” erinomaisena. Hänen mukaansa on olennaisen tärkeää, että kuntoutusta tekevät ammattilaiset tietävät kuntoutujan toimintakyvyn tason tämän omassa arkiympäristössä.

– Palvelut ovat ensisijaisesti olemassa asiakkaita varten. Tästä syystä ne on suunniteltava ja toteutettava asiakaslähtöisesti, Anttila toteaa.

Kuntoutusalan asiantuntijoiden puheenjohtajan Kristina Holmbergin mukaan Suomessa on useita erilaisia kotikuntoutusmalleja. Vaihtelua on esimerkiksi siinä, keitä moniammatillisissa tiimeissä työskentelee.

Holmberg toivoo, että kotikuntoutuksen kehittämisbuumissa muistetaan, että myös toteutuksissa on syytä hyödyntää ja noudattaa tieteellistä tutkimusta. Pelkkiin säästöihin nojaava malli voi johtaa siihen, että kotikuntoutus muistuttaa laitoshoitoa.

STT–ANNE SALOMÄKI

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat