Kokkola kuntouttaa kotona täysin tehoin – kuntoutusmalli kerää kehuja ja kiinnostusta

Kuva: LEHTIKUVA / TOMI HIRVINEN
Reijo Voutilainen on kotikuntoutuksessa niin sanotulla Kokkolan mallilla

Raajasta luopuminen ei ole helppo päätös. Kokkolassa asuva Reijo Voutilainen kuitenkin ymmärsi, että vaihtoehtoja ei ole: diabeteksen tuoma tulehdus ei hellittänyt.

Ensimmäinen jalka leikattiin polven alapuolelta viime vuoden huhtikuussa, toinen vuotta myöhemmin.

– Olihan se outoa, kun jalka oli poissa. Ei osannut tehdä oikein mitään, Voutilainen muistelee.

Kahden proteesin ja apuvälineiden ansiosta amputaatio ei vienyt 70-vuotiaan eläkeläisen liikuntakykyä. Nyt hän puuhaa kotona ja pärjää arjessa itsekseen, myös autolla.

– Maratoonaria ei enää tule, mutta ei se ole tarvekaan, Voutilainen toteaa.

Osansa parantumisessa on Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymän Soiten tarjoamalla tehokuntoutuksella. Kummankin leikkauksen jälkeen Voutilainen sai apua kotonaan esimerkiksi sairaanhoitajilta ja fysioterapeuteilta.

Monen osaajan yhteenliittymä.

Kotikuntoutuksen tehoon uskovat myös Soiten Hoivan ja Hoidon toimialuejohtaja Maija Juola ja palveluesimies Anne Tunkkari. Juolan mukaan sekä tutkimus että arkikokemus ovat osoittaneet, että erityisesti iäkkäiden toimintakyky romahtaa sairaalajaksojen aikana.

Kokkolassa perustettiin vuonna 2015 moniammatillinen kuntoutumisyksikkö, joka auttaa kuntoutujia kodeissaan. Nyt mukaan on tulossa muitakin alueen kuntia, koska Kokkolan kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut ovat osa tämän vuoden alussa toimintansa aloittanutta Soitea.

Kuntoutujan tukipaketti kootaan asiakkaan tarpeiden mukaan, eikä ylärajaa hoidon määrälle ole. Vierailuja tekevät lähi- ja sairaanhoitajat sekä toiminta- ja fysioterapeutit. Kokonaisuutta johtaa lääkäri.

Tunkkari huomauttaa, että kotikuntoutuksen yksi ehdoton etu on se, että kotona ammattilaiset näkevät asiakkaan elämäntyylin laajemmin kuin sairaalassa. Asiakkaita myös ohjataan esimerkiksi päivätoimintaan, jumpparyhmiin ja erilaisten tukipalveluiden pariin.

Kotona kuntoutuva tuo säästöjä.

Muista Suomen kunnista on käyty tutustumassa Soiten kuntoutusmalliin. Asiakastyytyväisyyden ohella kiinnostusta herättää raha: Maija Juolan mukaan kokeiluvuoden aikana laskennallinen säästö oli 1,9 miljoonaa euroa ja tämän vuoden ensimmäisellä vuosikolmanneksella 840 000 euroa. Tällä vauhdilla summa on vuoden lopussa ainakin 2,5 miljoonaa.

Yli 40 prosenttia tehokuntoutuksen käyvistä ei tarvitse kuukauden hoitojakson jälkeen mitään tukipalveluita.

Ympärivuorokautiseen hoitoon ei ole joutunut kukaan. Esimerkiksi vanhusten tehostetun palveluasumisen paikkoja on Kokkolassa nyt enemmän kuin ottajia.

Kun sekä kotihoidon että palveluasumisen tarve kuntoutuksen jälkeen on vähentynyt, kuntouttamiseen käytetty raha on maksanut itsensä takaisin.

– Monesti säästöjä pidetään leikkauksina. Tässä mallissa ajatellaan niin, että huippuhyvällä palvelulla ihmiset kuntoutuvat ja palvelun tarpeen kasvu myöhentyy, Juola selittää.

Arjen tunteminen tärkeää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Heidi Anttila pitää ”Kokkolan mallia” erinomaisena. Hänen mukaansa on olennaisen tärkeää, että kuntoutusta tekevät ammattilaiset tietävät kuntoutujan toimintakyvyn tason tämän omassa arkiympäristössä.

– Palvelut ovat ensisijaisesti olemassa asiakkaita varten. Tästä syystä ne on suunniteltava ja toteutettava asiakaslähtöisesti, Anttila toteaa.

Kuntoutusalan asiantuntijoiden puheenjohtajan Kristina Holmbergin mukaan Suomessa on useita erilaisia kotikuntoutusmalleja. Vaihtelua on esimerkiksi siinä, keitä moniammatillisissa tiimeissä työskentelee.

Holmberg toivoo, että kotikuntoutuksen kehittämisbuumissa muistetaan, että myös toteutuksissa on syytä hyödyntää ja noudattaa tieteellistä tutkimusta. Pelkkiin säästöihin nojaava malli voi johtaa siihen, että kotikuntoutus muistuttaa laitoshoitoa.

STT–ANNE SALOMÄKI

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Pakkanen sotkee junaliikennettä – suurin osa myöhästymisistä enintään noin 20 minuuttia

Pakkanen on viivästyttänyt useita Helsingistä liikennöiviä kaukojunia aamun aikana. Esimerkiksi Joensuuhun kulkeva juna oli 55 minuuttia myöhässä.

Suurin osa myöhästymisistä on korkeintaan noin parinkymmenen minuutin pituisia. Myös rantaradan lähiliikenteessä on koettu yksittäisiä myöhästymisiä. Kirkkonummen ja Helsingin välillä junien kulkua haittaa vaihdevika.

Osa viivästyksistä johtuu siitä, että junakalustoa on jouduttu vaihtamaan. Kova pakkanen voi näkyä esimerkiksi ongelmina ovien toiminnassa, kertoo Janna Viisterä VR:n viestinnästä.

Keskustelua aiheesta

Huumekohussa ryvettynyt Jari Sillanpää on tehnyt valintansa

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Viihdetaiteilija Jari Sillanpää ei ole valittanut huumetuomiostaan, kerrotaan Helsingin käräjäoikeudesta. Sillanpään lähes 24 000 euron sakkotuomio jää siten voimaan.

Käräjäoikeus tuomitsi Sillanpään rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja kahdesta liikennerikkomuksesta.

Tuomion mukaan hän ajoi metamfetamiinin vaikutuksen alaisena Helsingin keskustassa viime syyskuussa.

AVAINSANAT

Poliisi on ottanut kiinni useita ihmisiä, joiden osuutta 37-vuotiaan miehen kuolemaan selvitetään

Lieksassa Pohjois-Karjalassa yksi mies kuoli ja kaksi vietiin sairaalahoitoon eilisten puukotusten jäljiltä, kertoo Itä-Suomen poliisi.

Poliisi sai myöhään keskiviikkoiltana ilmoituksen puukotuksesta yksityisasunnossa Pankakoskella.

Kuolonuhri on 37-vuotias lieksalaismies. Myös kaksi Pohjois-Karjalan keskussairaalaan hoitoon toimitettua ovat lieksalaisia.
Tekoja tutkitaan tappona ja kahtena tapon yrityksenä.

Poliisi on ottanut kiinni useita ihmisiä, joiden osuutta asiaan selvitetään. Tutkinnan etenemisestä tiedotetaan lisää aikaisintaan perjantaina.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kulosaaressa ratavaurio – metroliikenteessä häiriöitä

Kuva: Lehtikuva

Helsingin ja Espoon metroliikenteessä ilmenee aamupäivän aikana ratavauriosta johtuvia häiriöitä, tiedottaa HSL.

Häiriön vuoksi metron vuorovälit ovat epäsäännöllisiä puoleen päivään asti. Odotus voi kestää enintään 15 minuuttia.

Häiriö johtuu Kulosaaressa olevasta ratavauriosta.

Metrossa oli ongelmia myös eilen Herttoniemessä sattuneen ratavaurion ja Ruoholahdessa havaitun palorullaovien vian vuoksi.

”Absurdia, että elinkeinonharjoittajat voivat harjoittaa rikollista toimintaa” – Kuluttajaliitto kyllästyi harhaanjohtavaan markkinointiin

Kuva: Oleksiy Mark

Kuluttajaliitto vaatii kuluttaja-asiamiehelle mahdollisuutta määrätä seuraamusmaksu kuluttajan oikeuksia rikkoville yrityksille. Liiton mielestä maksun täytyy olla tuntuva, jotta sillä olisi vaikutusta.

Liiton mukaan yrityksille ei välttämättä tule minkäänlaisia seuraamuksia esimerkiksi vuosia jatkuneesta harhaanjohtavasta markkinoinnista, jos se lopetetaan kuluttaja-asiamiehen tai markkinaoikeuden kieltoon. Yritykset voivat myös lykätä kieltoa valitusoikeutensa turvin.

– On absurdia, että nykyään elinkeinonharjoittajat voivat harjoittaa rikollista toimintaa siihen asti, kunnes toiminta kielletään erikseen. Jos elinkeinonharjoittaja lopettaa rikoksen tekemisen kiellon tultua voimaan, ei rikoksesta aiheudu hänelle mitään seuraamuksia, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling toteaa tiedotteessa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta