Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

“Koko ongelmaa ei osata oikein edes hahmottaa” – Razmyarilta IL:ssä ehdoton ei tyttöjen silpomiselle

Apulaispormestari Nasima Razmyar.

Suomesta on lähetetty Suomessa syntyneitä, maahanmuuttajataustaisia tyttölapsia ulkomaille ympärileikattavaksi, kertoo hiljattain julkaistu Fenix ry:n selvitys. Yksikään tapaus ei ole edennyt oikeuteen. Suomessa onkin nyt ihmetelty viranomaisten passiivisuutta.

Iltalehti on haastatellut Helsingin apulaispormestaria Nasima Razmyaria (sd.)  ja kertoo tämän aikaisemmassa työssään maahanmuuttajanaisten järjestössä kohdanneen paljon silvottuja tyttöjä ja naisia, kunniaväkivaltaa ja pakkoavioliittoja.

Razmyar näkee puuttumattomuuden syynä muun muassa sen, että koko ongelmaa ei osata oikein edes hahmottaa.

– Ei ymmärretä, että koko naapurusto ja suku voivat olla tässä väkivallassa mukana. Ja sitten vielä ihmiset, jotka eivät edes asu Suomessa, voivat olla vaikuttamassa siihen, että tyttö viedään ympärileikattavaksi kotimaahan. Tätä valtavan kovaa ja isoa yhteisön painetta ei valitettavasti käsitetä, Razmyar sanoo Iltalehdelle.

Razmyar vastustaa silpomisia ehdoitta ja sanoo olevansa asiasta erittäin vihainen. Razmyar on taustaltaan afgaani, mutta hänen mukaansa Afganistanissa tyttöjen silpominen ei kuulu kulttuuriin.

Viranomaisten koulutus epäkohtien havaitsemiseksi on Razmyarin mielestä puutteellista.

– Oletamme, että opettaja, koulukuraattori tai koulun terveydenhoitaja kysyvät tytöiltä näistä asioista, mutta niin ei tapahdu, koska heitä ei ole koulutettu siihen.

– Järjestöt toki voivat toimia kouluttajina, mutta on kuntien ja valtiovallan vastuulla, että työntekijät ja viranomaiset tuntevat asian ja tietävät, miten toimia. Koulutusta ei ole juuri lainkaan, hän sanoo Iltalehdelle.

 

Razmyar kannattaa sitä, että tyttöjen silpominen samoin kuin kunniaväkivalta ja pakkoavioliitot kirjataan erikseen lainsäädäntöön.

Hän uskoo, että tyttöjä voidaan auttaa ja auttamisessa avainasemassa ovat kunnat.

– Minulla oli aikaisemmassa työssäni monia tilanteita, joissa lääkäri pelasti naisen hengen soittamalla tiettyyn puhelinnumeroon, josta joku tuli hakemaan ja nainen pääsi turvaan turvakotiin. Pitää olla paikka ja tieto siitä, mihin tyttö ohjataan, jos hän uhkaa joutua silvottavaksi tai pakkoavioliiton uhriksi, Razmyar sanoo.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE