Politiikka

”Koko systeemi on mätä!” – Hjallis hermostui jouluna virkanimityksistä

Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari

Kokoomuksen kansanedustaja Hjallis Harkimo ottaa jouluaaton blogikirjoituksessaan Savon Sanomissa lämpöä poliittisista virkanimityksistä. Hän aloittaa kirjoituksensa puhumalla uudenvuoden lupauksista, jotka antavat hänen mukaansa symbolisen mahdollisuuden tavoitella edellisvuosia parempaa ja oikeamielisempää elämää.

– Toimittuani nyt muutaman vuoden aktiivisesti politiikassa olen alkanut yhä useammin toivoa, että nimenomaan kansanedustajat ja muut yhteiskunnallisen päätöksenteon ylimmän tason toimijat kohdistaisivat tutkivan katseen itseensä. Eivätkä vain itseensä, vaan itsensä kautta koko siihen systeemiin, jossa me päätöksiä teemme ja niitä panemme toimeen, Harkimo jatkaa.

Poliittiseen järjestelmään on Harkimon mukaan rakennettu sisään käytäntöjä ja perinteitä, jotka eivät kestä rehellistä tarkastelua.

– Yksi pahimpia niistä on asiana paljon puhuttu, mutta samalla asia, jolle kukaan ei ole halunnut tehdä mitään.
Kyse on poliittisista virkanimityksistä.

Miettikää nyt hyvät ihmiset: elämme vuotta 2017.

Hän hahmottaa virkanimityksissä ainakin kaksi tasoa, joista ensimmäinen on puoluekannan perusteella tehtävät valinnat ja toinen eduskunnan valiokuntapaikkojen jakaminen virkaiän mukaan. Räikein ongelma liittyy Harkimon mukaan ensiksi mainittuun.

– En voi ymmärtää, että Kela, Suomen Pankki ja monet muut saavat johtajansa vain niistä puolueista, joille näihin instansseihin on johtajanpaikkoja läänitetty. Tämähän todistaa että koko systeemi on mätä! Maan edun kannalta näistä pitäisi luopua välittömästi. Hyvä syy luopumiseen on paitsi terve järki, myös perustuslain 6. pykälä. Se sanoo, että kaikilla pitää olla tasa-arvoinen mahdollisuus päästä virkaan. Perustuslain 125. pykälä taas sanoo, että valinta pitää tapahtua pätevyysperustein. Poliittinen puoluekanta ei niihin kuulu, Harkimo lataa jouluaaton blogissaan.

– Miettikää nyt hyvät ihmiset: elämme vuotta 2017 ja tällaista tapahtuu koko ajan. Tähän on saatava loppu. Pätevyys pitää olla ensisijainen valintaperuste, sehän on itsestään selvää.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat