Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Piirikierros

Kokoaan suurempi – Satakunnassa niin demaripiirin johto kuin järjestöväki jaksavat lähteä talkoisiin

Lehtikuva / Timo Jaakonaho

Kaukana (1980-luvulla) ovat ne ajat, jolloin Satakunnan piirissä oli viisi työntekijää ja siivojakin kävi viikoittain. Lisäksi toiminnanjohtajalla kuului olleen autoetu. Nyt Satakunnassa niin kuin suurimmassa osassa muitakin piirejä on vain yksi palkollinen. Aika oli varmasti tuolloin toinen, mutta joskus sitä kaipaa työtoveria, kun työt tuntuvat kaatuvan päälle ja paine on kova.

Jukka Pirttinen

Vaalien aikaan on onneksi ollut mahdollista tarkkaa taloutta noudattaen palkata vaalityöntekijä. Kaikesta huolimatta piiri on pystynyt hommansa hoitamaan tai ainakin vaalitulokset niin kertovat. Satakunnassa niin piirin johto kuin järjestöväki jaksavat lähteä talkoisiin. Alueiden merkitys tulee jatkossa vain kasvamaan, joten toiveissa on, että resursseja alueille lisätään. Vaikea on Satakuntaa ja satakuntalaisia tovereita muualta Suomesta johtaa.

Kulunut vuosi oli vaalivuosi, joka toi meille tänne Satakuntaan melkoisen potin. Eduskuntavaaleissa lisäsimme kannatusta 2,5 prosenttiyksikköä (25,2%) ja saimme yhden edustajapaikan lisää. Melkoinen saavutus näillä lakeuksilla, kun valittavia edustajia on vain kahdeksan. Oman vaalipiirin säilyttäminen kantoi hedelmää, ja näin puolue sai pitkästä aikaa pääministerin, jossa piirimme panos oli merkittävä. Saaga, josta historioitsijat tekevät aikanaan omat tulkintansa. Maakunnan suurin puolue, piireistä paras kannatuksella mitattuna ja lisäpaikka: siinä faktaa tutkijoille ja muille kiinnostuneille.

Eurovaaleissa tahti jatkui ja ilman omaa satakuntalaista demariehdokastakin nousimme viime EU-vaalien neljänneltä paikalta Satakunnan kärkeen. Edes Laura Huhtasaari ei auttanut perussuomalaisia kärkisijalle. Olimme ainut puolue, joka ylti yli kahdenkymmenen prosenttiyksikön kannatukseen (20,2%). Nousua edellisistä vaaleista oli 3,6 prosenttiyksikköä.

Marraskuussa pidetään Satakunnassa ja Porissa ensimmäistä kertaa puoluevaltuuston kokous.

Kun vielä vuoden 2017 kuntavaaleissa pärjäsimme mainiosti (28,6%), voi kulunutta vaaliputkea kutsua kohtuulliseksi suoritukseksi täällä Satakunnassa. Katse on kuitenkin jo suunnattuna eteenpäin kohti tulevia soteratkaisuja sekä kunta- ja maakuntavaaleja.

Toki vuoteen mahtui myös pettymyksiä. 113 vuotta, neljä kuukautta ja kaksi päivää. Niin kauan ehti Uusi Aika -lehti ilmestyä Satakunnassa. Pitkä tarina, joka osaltaan on auttanut meitä säilyttämään ja vahvistamaan sosialidemokraattista hegemoniaa Satakunnassa. Harmin paikka, mutta tästäkin huolimatta piiri pyörii.

Marraskuussa pidetään Satakunnassa ja Porissa ensimmäistä kertaa puoluevaltuuston kokous. Tervetuloa Satakuntaan, jota piirin satavuotishistoriikki kuvaa seuraavasti:

”Satakunnassa ei hötkyillä, vaikka ympärillä tuulee. Piirin toiminta perustuu vakaaseen ja vastuulliseen toimintaan niin puolueen kuin maakunnankin sisällä. Tämä on luonut turvallisuutta ja tuonut uskottavuutta järjestömme toimintaan. Tämä näkyy poliittisena johtajuutena Satakunnassa. Epävarmoina hetkinä ja suuntaa tarvittaessa katse kääntyy sosialidemokraatteihin. Yhteistyökykymme on arvotettua. Se tehdään mitä luvataan.”

SDP:n Satakunnan piirin toiminnanjohtaja Jukka Pirttisen kolumni on osa Demokraatin piirikierros -sarjaa, jossa vieraillaan kaikissa SDP:n piireissä. Piirikierros päättyy nyt Satakuntaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
27.2.2020
Sanna Marin sanoo Demokraatin pääministerihaastattelussa, että hallitus ei tee politiikkaa uutisotsikoiden mukaan – ”Hallituskausi on nelivuotinen ja tässä ajassa pitää valmista tulla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE