Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

”Kokonaiskuva on kuitenkin huolestuttava” – rokotusten ansiosta sairaalahoidon tarve ei kasva samaa tahtia tartuntojen kanssa

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Koronavirustartuntojen viikoittainen lukumäärä on nelinkertaistunut Suomessa kesäkuun puolivälin jälkeen, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Rokotuskattavuuden nousun ansiosta sairaalahoitoa vaativien tautitapausten määrä ei ole noussut suhteessa tartuntojen määrään yhtä nopeasti kuin aiemmin epidemian aikana.

– Tartuntojen määrän nopeasta lisääntymisestä johtuen epidemian kokonaiskuva on kuitenkin huolestuttava, THL ja STM toteavat tiedotteessa.

Tällä hetkellä tehohoidossa olevista koronapotilaista yli puolet on alle 50-vuotiaita. Koronapotilaita oli 21. heinäkuuta sairaanhoitopiirien oman ilmoituksen mukaan sairaalahoidossa yhteensä 56, joista teho-osastoilla kymmenen. Tulevan viikon ennusteet valtakunnallisten uusien erikoissairaanhoito- ja tehohoitojaksojen lukumääristä ovat edelleen loivassa nousussa.

Viime viikolla uusia tapauksia todettiin yhteensä 2 210.

Tartuntoja saadaan tällä hetkellä pääosin kotimaassa, esimerkiksi nuorten aikuisten baari-illoissa ja tapaamisissa. Viime viikolla todetuista tartunnoista lähes 60 prosenttia todettiin 10–29-vuotiailla, joiden keskuudessa tapaukset painottuivat erityisesti 18–23-vuotiaisiin.

– Erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten tulisikin vähentää tartuntariskiä aiheuttavia sosiaalisia kontakteja ja toisaalta ottaa rokotus heti, kun siihen on mahdollisuus.

Altistuneet itse ovat ruuhkan purkamisessa avainasemassa.

Tartunnanjäljitys on ruuhkautunut osassa Suomea. THL:n ja STM:n mukaan altistuneet itse ovat ruuhkan purkamisessa avainasemassa.

– Asianosaisten on lain mukaan autettava viranomaisia tartunnanjäljityksessä ja noudatettava heidän ohjeitaan, jotta tartuntaketjujen muodostuminen saadaan katkaistua viiveettä.

Kaikenikäisten tartunnoista kymmenen prosenttia oli viime viikolla peräisin ulkomailta.

Testien määrä oli samalla tasolla kuin edelliselläkin viikolla. Toisaalta viime viikolla kotimaassa saaduista tartunnoista 72 prosentissa tartunnanlähde saatiin selvitettyä. Osuus on parantunut, eli lukema on kasvanut edeltävästä viikosta kahdeksan prosenttiyksikköä. Karanteeniin asetettiin yli 6 000 henkilöä, mikä on yli 1 200 henkilöä enemmän kuin edellisellä viikolla.

Tartuntatautirekisteriin ei ole ilmoitettu yhtään uutta koronavirustautiin liittyvää kuolemaa ajalla 14.–21. heinäkuuta. Koko epidemian aikana tautiin liittyviä kuolemia on ilmoitettu eiliseen mennessä yhteensä 978.

Suomessa on annettu yli 5,1 miljoonaa koronarokoteannosta. Koko maassa noin 64 prosenttia väestöstä on saanut ainakin yhden rokoteannoksen, ja toisen annoksen 28 prosenttia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE