Politiikka

Kokoomuksen ex-presidenttiehdokas puhuu nyt suunsa puhtaaksi: ”Iltalehden blogipalstalle ei sensuurin miekka yllä”

Wilma Hurskainen
Wilma Hurskainen
Wilma Hurskainen

”Kuukausi sitten yksi kolmesta suuresta kansainvälisestä luottoluokittajasta Standard&Poor´s ilmoitti pitävänsä Suomen luokitustasona edelleen AA+ joka on toiseksi korkein.”

Näin avaa Raimo Ilaskivi, kokoomuksen entinen presidenttiehdokas, sapekkaan blogikirjoituksensa Iltalehdessä.

”Suomeen siis uskotaan yhä edelleen. Mutta – onko luokittajalta unohtunut jotakin? Päinvastoin kuin Kiinassa Suomen yksityistaloudet velkaantuvat ja luottotietohäiriöt lisääntyvät huolestuttavaa vauhtia. Maan ja sen kansalaisten yhteinen velkataso on siis jo huomattava.”

Ilaskiven mukaan väestörakenteen muutos entistä vanhuusvaltaisemmaksi kyllä tunnustetaan, mutta jälleen laskelmat osoittavat sen luottoluokitusta varten muokattuina olevan hallinnassa.

”Mutta eräästä ei julkisesti puhuta eikä edes valtamedia salli siihen viittaamista palstoilleen ottaa.”

Eläkeläiset, jotka ovat hyvinvointivaltiomme rakentaneet, huolehtivat siten vielä nykyhetken ongelmistakin!

Ilaskivi kirjoittaa, että Iltalehden blogipalstalle ei sensuurin miekka yllä, joten jatkettakoon eläkerahastoista.

”Kun luotonantaja katselee maan taloudellista asemaa ja luottokelpoisuutta taseen muodossa, sen plussapuolella ovat maan erilaiset varallisuuserät ja toisella velka. Ja mikäpä varallisuuseristä on kasvava ja merkittävin: Työeläkeyhtiöitten rahastoitu pääoma, eläkeläisten työvuosinaan yhdessä työnantajan kanssa keräämä.”

Ilaskiven mukaan sen on virkakoneistomme laskenut julkiseksi pääomaksi, velan vastapainoksi ja näin taselaskelma on saatu näyttämään kauniilta.

”Eläkeyhtiöitten rahastot on ikäänkuin sosialisoitu korkeitten lainvalvojien sanomatta sanaakaan! Luottoluokituksen laskun vaaraa ei ole, kyllä varat velat kattavat ja vähän ylikin!”

Ja mitä mielenkiintoisinta, Ilaskivi sanoo.

”Juuri tällä samalla kommentoinnilla maailman keskeisin talousorgaani, IMF, Kansainvälinen valuuttarahasto, on saanut nostettua Suomen erääksi parhaiten taloutensa hoitaneista maista. Mutta toisena, vasta-argumenttina on todettava sekin, että jos ja kun eläkerahastot lasketaan taseen plussaeriin, julkista omaisuutta vahvistamaan, miksi eläkevastuita ei vastaavasti vähenetä sielä toiselta puolelta. Muuttuisiko kuva?”

Ilaskivi kärjistää vielä:

”Eläketurvaan kuuluvat työeläkelaitosten pääomat, eläkkeensaajien tulevien eläkkeitten turvaajat, ovat maan luottokelpoisuuden takaajina. Siksi työeläkerahastoihin ei haluta koskea vaan niitä kartuteaan, nyt yhä lähemmäksi 200 mrd euron tasoa. Juuri niitten avulla luottokelpoisuus säilytetään. Eläkeläiset, jotka ovat hyvinvointivaltiomme rakentaneet, huolehtivat siten vielä nykyhetken ongelmistakin!”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat