Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kokoomuksen sote-linjaus julki, haukut muiden puolueiden malleille – Petteri Orpo, onko linjauksenne kynnyskysymys hallitukseen?

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo esitteli puolueensa sote-linjaukset tiedotustilaisuudessa Helsingissä. Taustalla varapuheenjohtajat Mari-Leena Talvitie ja Antti Häkkänen.

Kokoomus julkaisi tänään omat sote-linjauksensa. Kokoomuksen ratkaisu on uudistaa, kehittää ja saattaa palveluita laajemmille hartioille nykyiseltä kaupunki- ja kuntapohjalta osin vapaaehtoisesti ja osin kannustamalla sekä ohjaamalla. Hallintouudistusta puolue ei soten vuoksi halua.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Muiden puolueiden erilaisia aluepohjaisia malleja kokoomus haukkui urakalla. Esimerkiksi hallituskumppanina ollut keskusta ajaa yhä maakuntamallia.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, onko teille kynnyskysymys hallituksessa, että maakuntauudistusta ei tehdä?

– Minusta meidän pitää nyt keskittyä tekemään sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus ja meillä ei ole mitään halua lähteä rakentamaan ylimääräistä hallintoa, koska me ei sitä tarvita.

Mutta onko se kynnyskysymys, jos kokoomus on hallituksessa, että maakunta- uudistusta tai -hallintoa ei tarvita?

– Jos me olemme hallituksessa, me lähdemme sinne neuvottelemaan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen ilman mitään lisähallintomalleja, ylimääräisiä hallinnon tasoja. Tätä me neuvottelemme sitten niin vahvalla voimalla kuin me vaaleissa saamme.

Jos teidän toive ei toteudu, oletteko te ulkona?

– En minä halua ennakoida niitä neuvotteluja. Minulle on tärkeätä se, että meillä on kuntapohjainen järjestelmä ja hyvä palveluketju, Orpo vastasi Demokraatille.

“Vastuullisen markkinatalouden hengessä.”

Kokoomus julkaisi tänään uudet sote-linjauksensa puoluetoimistollaan. Kokoomuksen mukaan uutta hallintoa ja verotuksen tasoa ei tarvita.

– Sallimme erilaiset ratkaisut eri puolille maata. Voi olla, että jonnekin syntyy maakunnan kokoinen sote, puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi.

Orpon mukaan kokoomus tekisi soten ”vastuullisen markkinatalouden hengissä”.

Kokoomuksen mukaan vahvemmat järjestäjät pitää kuitenkin saada. Näin ollen kuntia ohjataan, kannustetaan hakeutumaan isompiin yhteistoiminta-alueisiin. Kehitystä tarkasteltaisiin hallituskauden puolessavälissä.

Kokoomus ilmoitti myös nopeuttavansa hoitoonpääsyn aikoja eli parantavansa hoitotakuuta. Tähän se osoittaisi rahaa 50–80 miljoonaa euroa.

– Jos hoitotakuu ei toteudu, järjestäjällä on velvoite lakisääteisesti tarjota palveluseteli.

“Äpit ja kellot ranteissa.”

Kokoomuksen on arvioitu jäävän oman sote-mallinsa kanssa yksin, sillä muissa puolueissa on vahva kannatus hallinnollisesti järjestettäville leveämmille hartioille ja myös verotuksen keräämiselle sote-alueiden toimintaa varten.

– Ei kokoomus ole mallinsa kanssa yksin, me olemme kaupunkien ja kuntien kanssa samalla puolella, Orpo kommentoi tätä.

Orpon mukaan soten kustannusten hillinnän tarve ei ole poistunut. Kustannusten kasvusta on yhä leikattava Sipilän (kesk.) hallituksessakin työn alla olleet 3 miljardia euroa. Orpon mukaan säästön johtavat nopeampi hoitoon pääsy, nykyistä tiukempi ohjaus, parhaiden käytäntöjen ja hoitoketjujen omaksuminen, digitalisaation hyödyntäminen, etähoito sekä hyvä prosessijohtaminen.

Digitalisaatiosta puhuessaan Orpo mainitsi muun muassa ”äpit ja kellot ranteissa” ja näki ”huikeita mahdollisuuksia”.

Parin viikon valmistelu taustalla.

Kokoomuksen varapuheenjohtajat Sanni Grahn-Laasonen, Antti Häkkänen ja Mari-Leena Talvitie olivat myös soten julkaisutilaisuudessa läsnä.

Grahn-Laasonen painotti kokoomuksen valmistelleen linjauksia huolellisesti ja että isot kaupungit ja kunnat ovat olleet valmistelussa mukana.

Tarkennusta kysyttäessä Orpo kertoi kokoomuksen käynnistäneen valmistelun pari viikkoa sitten perjantaina, kun sote-lakipaketti kaatui eduskunnassa.

Tämän jälkeen asiaa on käsitelty puoluehallituksessa ja asiantuntijoita kuullen. Vasta eilen kokoomus tapasi kuntapäättäjiä.

– Paikalla oli suuresta pieneen, idästä länteen, heikosta vahvaan kuntaan ja kaupunkiin, Orpo sanoi.

– On pakko kysyä, mitä on tapahtunut SDP:lle ja vihreille, kun he ovat hylänneet kaupungit ja kunnat ja alkaneet rakentaa maakuntahimmeliä, Sanni Grahn-Laasonen sanoi.

Kuntatakki löytyi alta.

Häkkänen, joka hallituksessa vielä puolusti keskustan ja kokoomuksen yhteistä mallia sanoi nyt, että “pakkohallintouudistusten” tie on kokeiltu Suomessa jo aika pitkälle.

– Ne vievät vuosikausia ja niihin liittyy väistämättä myös merkittäviä perustuslaillisia riskejä.

– SDP, keskusta ja vihreät esittävät nyt sellaista rahoitusmallia, joka olisi kaksi kertaa raskaampi malli kuin nyt kaatunut. Jo verojärjestelmän valmiiksi luominen veisi vähintään 2–3 vuotta, Häkkänen sanoi.

Petteri Orpon mukaan kokoomuksen takki ei ole kääntynyt.

– Ei tarvitse kääntää mitään, kokoomuksen kuntatakki on siellä alla, hän totesi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE