Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetti lupaa reiluja veroalennuksia – samalla ”ottaisimme velkaa merkittävästi vähemmän kuin hallitus”

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Kuvassa vasemmalta Timo Heinonen, Petteri Orpo, Mari-Leena Talvitie ja Kai Mykkänen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on julkaissut vaihtoehtobudjettinsa, joka kantaa nimeä Kestävän tulevaisuuden vaihtoehto.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Eduskuntaryhmän mukaan vaihtoehtobudjetti keventäisi palkka- ja eläketulojen verotusta 800 miljoonalla eurolla. Samalla vaihtoehtobudjetti vahvistaisi julkista taloutta jopa 2,5 miljardilla eurolla ja nostaisi työllisten määrää yli 100 000 työllisellä.

– Kokoomuksen talouspolitiikka perustuu työhön, yrittämiseen ja vastuulliseen taloudenpitoon. Meidän vaihtoehtobudjettimme tarkoittaa vahvempaa työllisyyttä ja ihmisille enemmän käteen tehdystä työstä. Ottaisimme velkaa merkittävästi vähemmän kuin hallitus, vaikka keventäisimme reippaasti työn verotusta, parantaisimme kotitalousvähennystä ja panostaisimme 200 miljoonaa TKI-toimintaan, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen listaa tiedotteessa.

Vaihtoehtobudjettityöryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen korostaa, että kokoomuksen vaihtoehto panostaa vahvasti osaamiseen ja tutkimukseen.

– Muuttaisimme Marinin hallituksen määräaikaisia panostuksia varhaiskasvatukseen (80 milj.), perusopetukseen (60 milj.) ja ammatilliseen koulutukseen (70 milj.) pysyviksi. Lisäksi korjaisimme lukiokoulutuksen rahoitusvajetta 50 miljoonalla eurolla. Korkeakoulujen pääomittamiseen esitämme miljardia euroa.

”Talous vahvistuisi jopa 2,5 miljardilla eurolla.”

Mykkäsen mukaan Suomi on tienhaarassa.

– Valitsemmeko jatkuvan velkaantumisen, paisuvan julkisen ja hitaan näivettymisen tien vai pohjoismaisen työllisyysasteen, vahvan julkisen talouden ja vastuullisen markkinatalouden tien? Meille vastaus on selvä: valitsemme valtiokeskeisen sijaan ihmiskeskeisen Suomen, jossa työnteko ja yrittäminen kannattaa.

Tiedotteessa kerrotaan, että kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa menoja vähennetään 2,6 miljardilla eurolla. Lisäpanostuksia muun muassa osaamiseen, hyvinvointiin ja turvallisuuteen vaihtoehto sisältää 550 miljoonan euron edestä. Menotaso laskisi puolueen mukaan yhteensä reilulla kahdella miljardilla.

Vaihtoehtobudjetti sisältää verojen ja maksujen kevennyksiä yhteensä 1,4 miljardin euron edestä, mutta osan kokoomus rahoittaisi muun muassa haittaveroja nostamalla. Verotus kevenisi kokonaisuudessaan 530 miljoonalla eurolla.

Kokoomuksen mukaan vaihtoehtobudjetin myötä julkinen talous vahvistuisi suoraan noin 1,5 miljardilla eurolla.

– Laskemalla mukaan työllisyystoimien vaikutuksen, talous vahvistuisi jopa 2,5 miljardilla eurolla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE