Politiikka

Kokoomuksen Vartiainen suomii ay-liikettä nationalismista – ”Väärinkäytöksiin pitää yrittää puuttua, ei estää ihmisiä tulemasta tänne”

Lehtikuva
Lehtikuva

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen on kannattanut EU:n ja Eta-alueen ulkopuolelta saapuvan työvoiman saatavuusharkinnan poistoa jo pidempään. Hän on myös yksi kansanedustaja Anna Kontulan (vas.) aihetta koskevan lakialoitteen allekirjoittajista. Vaikka Vartiainen katsoo asiaa taloustieteilijänä, hän sanoo olevansa Kontulan kanssa paljossa samaa mieltä.

– Huomasimme, että meillä on loppujen lopujen lopuksi aika sama kanta. Tässä humaanit perustelut ja hyötyperustelut osoittavat aika samaan suuntaan, Vartiainen sanoo.

Saatavuusharkinta lisää työntekijän riippuvuutta työnantajasta. Siitä luopuminen parantaisi Vartiaisen mukaan työehtoja ja työntekijän neuvotteluasemaa.

– Jos tässä oikeasti kysytään heiltä, jotka ovat heikoin osapuoli eli liikkuvat ihmiset maailmalla, tässä ei pitäisi olla hirveästi kysymysmerkkejä sen suhteen miten asia ratkaistaan.

Vartiaisen mukaan muutoksen vaikutukset kantaväestön työmarkkina-asemaan ovat mitättömiä ja ohimeneviä. Hän perustelee näkemystään tutkimustiedolla.

– Tämä on uudistus, jossa on pelkkiä voittajia.

Ihmiset saattavat ajaa pyörällä punaista päin, emme me silti kiellä polkupyöräilyä.

Hän pitää surullisena, että työväenliike on saatavuusharkinnan poistoa vastustaessaan hänen mukaansa menossa kansalliseen suuntaan vaikka taustoiltaan se on työläisinternationaali.

– Ranskan sosialistisen puolueen ensimmäinen nimi oli SFIO eli kansainväisen työläisinternationaalin Ranskan osasto. Eikä silloin ajateltu, että koetetaan pitää muut ulkopuolella vaan ajateltiin, että me työläiset autamme toisiamme missä olemmekin.

– Ay-liikessä ja vasemmistopuolueissa niin monet ajattelevat kansallisesti, että ei meillä mitään köyhiä massoja vastaan ole, kunhan ne vaan pysyvät täältä poissa.

Vartiainen ei osta myöskään perustelua, jonka mukaan saatavuusharkintaa ei voida poistaa työsuojelullisten ongelmien vuoksi.

– Väärinkäytöksiin pitää yrittää puuttua, ei estää ihmisiä tulemasta tänne. Ihmiset saattavat ajaa pyörällä punaista päin, emme me silti kiellä polkupyöräilyä. Jos ihminen on valinnut tulla tänne, se on hänen mielestään parempi vaihtoehto. Kai silläkin pitäisi olla joku merkitys tässä.

Kokoomuksen on sanottu tavoittelevan saatavuusharkinnan poistamisella halvan työn markkinoita. Vartiainen ei pyrkimystä tunnista.

– En ole sellaista havainnut eikä minulla itselläni ole sellaista. Ja se on asia, joka on tästä saatavuusharkinnasta täysin riippumaton. En ole tavannut yhtää kokoomuslaista, joka olisi vaatinut, ettei työmarkkinoilla olisi vähimmäisehtoja joko minimipalkkalaissa tai sitten työehtosopimusten alimmissa taulukkopalkoissa.

Vartiaisen mukaan ulkomailta Suomeen tuleva työvoima ei vaikuta täällä jo töissä olevien tuottavuuttaan mitenkään.

Jos nämä kauhukuvat toteutuisivat, niin tuskin demarihallitus toimisi näin.

– Iso rakenteellinen tosiasia on, että jokaisen palkka määräytyy markkinatuottavuuden mukaan. Silloin ei ole yllättävää, että empiirisesti on havaittu voimakkaankin maahanmuuton palkkavaikutusten olevan lopulta aika pieniä ja ohimeneviä. Nykyinen työvoima ei muutu vähemmän tuottavaksi sen takia, että joku tulee tänne ulkomailta.

Ihmisten määrän kasvu skaalaa ylöspäin myös taloutta. Palkkoja se ei Vartiaisen mukaan laske, vaikka jotkut sellaista virheellisesti pelkäävät.

– Ruotsi on meitä kaksi kertaa isompi, ei siellä ole alhaisemmat palkat. Saatavuusharkinnasta luopuminen parantaisi henkilön itsensä hyvinvointia ja aivan varmasti hänen neuvotteluasemaansa. Sen lisäksi se hyödyttää kansantaloutta ja julkista taloutta. Mitä muuta sitä voisi toivoa?

Kun saatavuusharkinnasta luovuttiin Ruotsissa vuoden 2007 alusta havaittiin Vartiaisen mukaan väärinkäytöksiä. Sittemmin niihin on hänen mukaansa puututtu.

– Nyt työnantajalta vaaditaan ennen työluvan myöntämistä näyttöä, että että palkkaa voidaan maksaa vielä kolmen kuukauden jälkeenkin. Myös työsuojeluvalvonnan resursseja on lisätty.

Ruotsin demarihallitus on arvioinut asiaa viimeksi tänä vuonna ja päättänyt pitää saatavuusharkinnan purkamisen voimassa.

– Jos nämä kauhukuvat toteutuisivat, niin tuskin demarihallitus toimisi näin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat