Politiikka

Kokoomuksesta vaatimus: ”On otettava askelia kohti Euroopan liittovaltiota”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki sanoo, että Italian poliittisen myllerryksen keskellä pitää kiinnittää huomiota pääomapakoon, joka on ollut maassa käynnissä jo kuukausia. Italian Target2-velka on hänen mukaansa suurempi kuin koskaan.

Target2 on euroalueen maksujärjestelmä. Sen kautta pankit voivat välittää euromääräisiä maksuja toisilleen reaaliajassa.

”Target2-saldot eivät ole suoria tulonsiirtoja vaan vakuudetonta, nyt nollakorkoista velkaa ilman eräpäivää. Target2:n kautta kansalliset keskuspankit voivat velkaantua teoriassa loputtomasti Euroopan keskuspankille (EKP)”, Lepomäki kirjoittaa Helsingin Sanomissa.

Lepomäen mukaan Suomen saatava maksujärjestelmästä vastaa valtion ja kuntien yhteenlaskettua budjettia, 60–70 miljardia euroa.

”Tämän summan Suomi voisi teoriassa menettää maksujärjestelmän kautta, jos euroalue hajoaisi. Todennäköinen tappio olisi kuitenkin pienempi.”

Lepomäki kirjoittaa, että tappioita muodostuisi myös silloin, jos keskuspankkien taseessa olevia valtion velkoja nollattaisiin.

”Vaikka ­Euroopan keskuspankki voi teoriassa toimia negatiivisella pääomalla, kansalliset keskuspankit toden­näköisemmin pääomittaisivat sitä. Kansallisia keskuspankkeja, kuten Suomen Pankkia, olisi tuolloin puolestaan pääomitettava valtion budjetista. Tämä on suomalaisen veronmaksajan kannalta todennäköisempi riski kuin kymmenien miljardien menetys euroalueen hajotessa.”

Lepomäen mielestä terveet pääomamarkkinat edellyttäisivät paluuta aikaan, jossa riskillä on hinta. Poikkeuksellisista keskuspankkitoimista tulee hiljalleen luopua.

”Keskuspankkien kautta syntyvistä vastuista ei ole koskaan äänestetty eduskunnassa. Päätös taloudellisesta yhteisvastuusta on palautettava demokraattiseen prosessiin.”

Pankkien ja valtioiden välisen kohtalonyhteyden purkaminen vie Lepomäen mukaan aikaa.

”Se tuskin onnistuu ilman velkajärjestelyjä. Samalla on otettava askelia kohti Euroopan liittovaltiota, jossa markkinaosapuolet kantavat rahoitusriskit veronmaksajien sijaan.”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat