Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kokoomus ei peräänny sote-kannastaan, viis asiantuntijoista

Kokoomus pitää kiinni kuntien vapaaehtoiseen yhteistyöhön pohjautuvasta linjastaan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa, vaikka johtavien sote-virkamiesten mukaan linjaus ei ole kestävällä pohjalla.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtavat virkamiehet alleviivasivat tällä viikolla, että sote-uudistusta ei voi lähteä tekemään nykypohjalta, kuten kokoomuksen lisäksi myös perussuomalaiset ja RKP ovat vaaliohjelmissaan esittäneet.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi tänään eduskunnassa, että puolueen kanta on samassa linjassa kuntien näkemyksen kanssa.

Orpon mukaan kunnat hakeutuvat jo tällä hetkellä vapaaehtoisesti kuntayhtymäjärjestelyihin, minkä pohjalta toimivaa järjestämismallia voisi miettiä.

– Minusta tätä kehitystä kannattaisi myöskin STM:ssä erityisen tarkkaan katsoa, mitä tällä hetkellä tapahtuu, koska se on mahdollista tehdä nykylainsäädännön pohjalta, Orpo sanoi.

Orpon mukaan kuntakentän roolin korostaminen ei poista sitä, että suurempia alueita tarvitaan vähintään erikoissairaanhoidon tasolle.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz täydentää kokoomuksen ajattelevan, että tuleva hallitus voisi pari vuotta tukea ja kannustaa kuntapohjaista uudistusta, mutta linjaa voisi muuttaa.

Lisää aiheesta

– (Hallitus) olisi tarvittaessa valmis myös vaalikauden puolivälissä katsomaan, tarvitaanko patistelevia toimia sitten kehityksen vauhdittamiseksi, Zyskowicz sanoi.

Virkamiehet: uudistus palalta eikä yhtenä könttänä.

Kokoomus kannatti kuntapohjaista sote-uudistusta hallituksessa jo 2011, mutta malli kaatui perustuslaillisiin ongelmiin. Tuolloin uudistus yritettiin tehdä pakottamalla kunnat liitoksiin, nyt avainsanaksi on tarjottu vapaaehtoisuutta.

Edellisessä hallituksessa keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten vuonna 2015 tekemä kompromissi oli 18 maakuntaa.

STM:n ja THL:n arvion mukaan suuremmat alueet ja järjestämisvastuussa oleva hallinto ovat edelleen välttämättömiä, eikä sote-uudistuksen tarve ole kadonnut mihinkään. Hyvä määrä alueita voisi olla joko 5 tai 12.

Virkamiehet ovat myös painottaneet, että uudistus kannattaisi tehdä pala palalta eikä yhtenä könttänä. Tästä kokoomuksessa ollaan samaa mieltä. Zyskowicz arvioi, että yhdellä rysäyksellä suurta mullistusta ei saada valmiiksi.

– Jos lähdetään viiden järjestämisalueen rakentamiseen, niin minä en usko, että tällä vaalikaudella sote-uudistusta saadaan aikaiseksi.

STT–HETA HASSINEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE