Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Kokoomus Helsingin ykkönen, SDP kiri illan myötä kolmanneksi – Halla-ahosta äänikuningas

LEHTIKUVA / MIKKO STIG
Juhana Vartiainen (kok.) on nousemassa Helsingin pormestariksi.

Helsingissä kokoomus otti reippaan alkukirin kuntavaalien ääntenlaskussa ja piti kiinni ykkössijastaan ääntenlaskun edetessä. Ylivoimainen johto kapeni selvästi, kun lähiöiden äänet alkoivat näkyä tuloksessa. Vihreät jäi heti alussa selvästi kakkoseksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kun äänistä oli laskettu yli 96 prosenttia, oli kokoomuksella 25,7 prosenttia äänistä, 2,6 prosenttiyksikköä vähemmän kuin neljä vuotta sitten. Vihreiden osuus jäi puolenyön lähestyessä 19,9 prosenttiin, 4,2 prosenttiyksikköä alle neljän vuoden takaisen tuloksen.

Vasemmistoliitto järjesti pääministeripuolueelle illan alussa yllätyksen nousemalla sen ohi kolmanneksi. SDP kampesi kuitenkin ohi kun ääntenlasku eteni ja oli saamassa 14,3 prosenttia äänistä, liki puoli prosenttiyksikköä enemmän kuin viime kuntavaaleissa. Vasemmistoliitolle kertyi 12,7 prosenttia, puolitoista prosenttiyksikköä enemmän kuin viimeksi.

Perussuomalaiset kiri lähiöiden ääntenlaskun voimin ja nousi illan edetessä 10,1 prosenttiin. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho nousi Helsingin äänikuninkaaksi ja oli ääntenlaskun ollessa vielä kesken kerännyt jo noin 18 000 ääntä.

RKP:n lista keräsi 6,5 prosenttia, 0,7 prosenttiyksikköä enemmän kuin neljä vuotta sitten.

Liike Nyt oli saamassa 3,3 prosenttia äänistä ensimmäisissä kuntavaaleissaan ja nostamassa valtuustoon isän ja pojan, eli sekä Harry että Joel Harkimon. Kolmantena liikkeen ehdokkaana valtuustoon näytti pääsevän SDP:n entinen puoluesihteeri Mikael Jungner.

Keskustalle ja kristillisdemokraateille jäi 2,4 ja 1,8 prosenttia. Pienpuolueista feministipuolue näytti menettävän ainoan paikkansa valtuustossa..

Kokoomus oli Helsingin suurin puolue viime kuntavaaleissa vuonna 2017, mutta menetti kärkisijan vihreille vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

Edellisissä kuntavaaleissa pormestariehdokas Jan Vapaavuori (kok.) kahmi liki 30 000 ääntä. Kokoomuksen uusiksi ääniharavoiksi nousivat nyt varapuheenjohtaja Elina Valtonen sekä pormestariehdokas Juhana Vartiainen. Valtosella oli puolenyön lähestyessä yli 15 000 ääntä, Vartiaisella yli 13 000.

Vihreiden Anni Sinnemäen äänisaalis näytti nyt jäävän noin 6 800:aan, selvästi vaatimattomammaksi kuin neljä vuotta sitten kertyneet lähes 8 900 ääntä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE