Politiikka

Kokoomus: Perhevapaauudistus käynnistyy, yksityiskohdista päätetään syksyn aikana

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Sari Sarkomaa.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Sari Sarkomaa.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Sari Sarkomaa.

Kokoomuksen kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Juhana Vartiainen kiittävät hallitusta perhevapaauudistuksen käynnistämisestä.

Uudistus käynnistyy heidän yhteisen tiedotteensa mukaan  tänä syksynä ja uuden perhevapaamallin on tarkoitus astua voimaan vuoden 2019 alusta. Edustajat kuvaavat uudistusta tärkeäksi aloitteeksi tasa-arvon, lasten hyvinvoinnin ja työllisyyden edistämiseksi. 

 – Nykyisellään perhevapaiden epätasainen jakautuminen lyhentää naisten työuria ja aikansa elänyt, joustamaton järjestelmä asettaa erilaiset perheet ja lapset keskenään epätasa-arvoiseen asemaan. Työelämä tarvitsee sekä miehiä että naisia, ja vanhemmuus isiä ja äitejä. Kokoomus on edistänyt perhevapaiden kokonaisvaltaista uudistamista vahvasti ja nyt uudistustyö voidaan viimein aloittaa, Sarkomaa sanoo.

Juhana Vartiainen pitää perhevapaauudistuksen lähtökohtana sitä, että naisten työssäkäynti ja miesten ja naisten yhteenlaskettu työssäkäynti lisääntyvät.

Se on välttämätöntä sekä tasa-arvon että julkistalouden kannalta. Suomi on jäänyt tasa-arvossa muista Pohjoismaista jälkeen. Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa naisilla ja miehillä on yhtä vahva asema työelämässä ja taloudessa. Tutkimus kertoo lisäksi vahvasti sen, että laadukas päivähoito ja varhaiskasvatus tukevat lasten pärjäämistä myöhemmässä elämässä. Joustavien uudenlaisten vanhempaintukien on tuettava tällaista kehitystä, Vartiainen summaa.

Juhana Vartiainen. (Kuva: Lehtikuva)

Uuden perhevapaajärjestelmän yksityiskohdista tullaan päättämään tulevan syksyn aikana.

Kokoomuksen esitys perhevapaamalliksi muodostuu äidille viideksi viikoksi maksettavasta odotusrahasta sekä vuoden ansiosidonnaisesta vanhempainvapaasta, josta molemmille vanhemmille on varattu kolmen kuukauden kiintiöity vapaa. Loput kuusi joustavaa hoitorahakuukautta voisi jakaa ja pilkkoa vapaasti kulloisenkin tilanteen mukaan.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat