Politiikka

Kokoomusedustaja: ”Taiteilijoille uudenlainen ratkaisu nykyisen pirstaleisen toimeentulon sijaan”

Jari Soini
Jari Soini
Jari Soini

Kokoomuksen kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Sanna Lauslahti teki kulttuuriministeri Sampo Terholle kirjallisen kysymyksen muissa pohjoismaissa käytössä olevan taiteilija-allianssimallin saamiseksi Suomeen.

– Taiteilijoille, kuten esimerkiksi näyttelijöille, tanssijoille ja ohjaajille, on syytä löytää uudenlainen ratkaisu nykyisen pirstaleisen toimeentulon sijaan. Jatkuva työttömyysturvan hakeminen ei ole kenenkään etu.

Ministeri Terho vastasi edustaja Lauslahden kysymykseen, että vuosina 2017-2018 on tarkoitus laatia suuntaviivat taide- ja taiteilijapolitiikan kehittämiseksi ja arvioida tarve eri taiteenaloja koskeville kehittämistoimille. Tätä varten asetetaan syksyllä 2017 työryhmä. Tässä yhteydessä on mahdollisuus tarkastella myös taiteilija-allianssimallin soveltumista Suomeen. Tavoitteena on, että taiteilijat saisivat toimeentulonsa nykyistä paremmin omaa työtään tekemällä riippumatta siitä, että ovatko he ammatinharjoittajia, työntekijöitä vai yrittäjiä.

– Olen tyytyväinen, että ministeri Terho näkee myös tärkeänä tarkastella taiteilija-allianssimallin soveltamista Suomeen. Kannustan ministeriä viemään ennakkoluulottomasti eteenpäin taiteilija-allianssimallin pikaista käyttöönottoa Suomessa. Tästä on syytä tehdä päätös jo budjettiriihen yhteydessä.

Lauslahden mukaan kaikkea ei tarvitse myöskään keksiä itse, vaan malli voidaan soveltuvin osin kopioida Ruotsista.

– Siellä allianssimalli on ollut jo vuosia käytössä. Allianssi tarkoittaa rajattua, tietyt ehdot täyttävien alalla työskentelevien freelancer-taiteilijoiden palkkausjärjestelmää siihen erikseen luodun organisaation kautta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat