Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Kokoomusedustaja: ”Vankiloiden toiminta on jo nyt pahasti uhattuna” – kysyy myös, mistä vartijat, jos vankeja joutuu tehohoitoon

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen.

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskunnan valtiovarainvaliokunnan hallinto- ja turvallisuusjaoston jäsen Timo Heinonen nostaa tiedotteessaan esille vankiloiden pahenevan koronatilanteen.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Rikosseuraamuslaitos (RISE) kertoi, että Helsingin vankilassa on todettu useita koronavirustartuntoja vangeilla ja vankila on asetettu sulkutilaan. Vankeja on jo jouduttu siirtämään toisiin laitoksiin eikä sulkutilan aikana uusia vankeja voida ottaa sisään. Myös muissa vankiloissa on jo tavattu COVID-19 -tartuntoja.

– Tilanne näyttää pahenevan nyt nopeasti. Pitää kysyä, että miten vankiloiden toiminta varmistetaan myös siinä tilanteessa, jos ja kun koronatartunnat ja karanteenit iskevät laajemmin myös henkilökuntaan?, Timo Heinonen jättämässään kirjallisessa kysymyksessä pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitukselle ja oikeusministeri Anna-Maija Henriksonille (r.).

Helsingin vankilan kaikki noin 240 vankia on asetettu 17.4. asti karanteeniin ja myös koko henkilökunta testataan. Rikosseuraamuslaitos kertoi, että pääsiäisen aikana tartuntoja todettiin myös Riihimäen, Turun ja Jokelan vankiloissa.

– Myös vanginvartijoita on asetettu jo karanteeniin. Vankiloiden toiminta on jo nyt pahasti uhattuna ja ne toimivat enää niin sanotussa lakisääteisessä minimissä. Työtoimintaa ja myös vankien kuntouttavaa toimintaa ei voida enää järjestää ja vain ulkoilut on toistaiseksi pyritty järjestämään, Heinonen sanoo tiedotteessaan.

Tilanne näyttää Heinosen mukaan jo nyt pelkästään turvallisuusnäkökulmasta uhkaavalta. Vankiloissa on lisäksi paljon heikkokuntoisia vankeja, joille korona olisi kohtalokas. Heinonen kysyy myös, mistä löytyvät vartijat mahdollisiin sairaalavartiointeihin, mikäli vankeja joutuu tehohoitoon?

– Vankiloilla on koronaepidemian varalle valmiussuunnitelmat, mutta tilanne voi pahentua nopeasti kestämättömäksi, jos tartuntaketjut etenevät myös henkilökuntaan muun muassa vanginvartijoihin. Sörnäisten vankilan lockdown vielä varmasti selvitään, mutta jos tilanne pahenee niin, että vankeja joudutaan siirtämään myös tehohoitoon, tilanne onkin nopeasti toinen. Riittääkö sairaaloihin mukaan vartijoita? Nyt pitäisikin pikaisesti saada rokotettua vankiloissa toimivat ja varmistettava näin vankeinhoidon toimintakyky myös pahimmassa tilanteessa, Heinonen päättää tiedotteen sa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Heikki Sihto

Politiikka
14.4.2021
Paavo Lipponen lataa kokoomuksesta Demokraatille: ”Kuin joukko peräkammarin poikia, peesaa perussuomalaisia, ajaa halpaa populismia”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE