Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Kokoomuskaupunginjohtaja kehuu vuolaasti Marinin hallituksen kuntapakettia: ”Tuen kohdistuminen vaikuttaa toteutuvan oikeudenmukaisesti”

Istock
Suvista Turkua Aurajoen rannalta.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen neljänteen lisätalousarvioon sisältyy niin sanottu kuntapaketti, jonka suuruus on 1,4 miljardia euroa. Tuki osoitetaan kunnille peruspalvelujen valtionosuuden sekä yhteisöveron kuntien jako-osuuden korotuksena. Tämän lisäksi jaetaan suoraa avustusta sairaanhoitopiireille.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve toteaa tiedotteessa, että kuntapaketti on odotettu ja kuntaministeri on kuullut kuntien viestin. Aiemmin on arvioitu, että koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne aiheuttaa kuntatalouteen vähintään 1,5 miljardin euron vahingot.

– Kuntapaketti vastaa niitä arvioita, joita hallitus on aiemmin tilanteesta esittänyt. Kuntatalouden turvaaminen on hyvinvointiyhteiskunnan toiminnan ja kansalaisten palveluiden kannalta välttämätöntä. Nyt tarvitaan varmuus valtion toimenpiteiden aikataulusta ja toteutustavasta, jotta talouden suunnittelu voi kuntatasolla jatkua, Minna Arve toteaa tiedotteessa.

Suomen suurimpien kaupunkien C21-verkosto vaati aiemmin toukokuussa, että hallitus kompensoi kriisin vaikutuksia oikeudenmukaisesti siten, että tuki kohdennetaan aiheutuneiden kustannusten ja tulonmenetysten suhteessa niihin kaupunkeihin, joissa myös kielteiset vaikutukset ovat suurimmat. Kaupunginjohtaja Minna Arven mukaan tuen kohdistuminen vaikuttaa toteutuvan hallituksen päätöksessä oikeudenmukaisesti.

– Hallituksen päätös tuen kohdentamisesta on oikeansuuntainen ja parantaa kuntatalouden ennustettavuutta. Oleellista on edelleen huomata, että poikkeustilanne tulee vaikuttamaan kuntatalouteen negatiivisesti myös kuluvan vuoden jälkeen ja siten hallitukselta odotetaan sitoutumista kuntatalouden vahvistamiseen pitkäaikaisesti. Poikkeustilanteen vaikutus kansalaisten palveluista vastaavien kuntien talouteen on dramaattinen, ja kunnat joutuvat kuntapaketista huolimatta reagoimaan säästötoimin, Minna Arve muistuttaa.

Turun kaupunki on arvioinut, että koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta seuraa kaupungille toiminta- ja verotulojen menetyksiä sekä lisäkustannuksia, joiden seurauksena kaupungin talous uhkaa painua lähes 130 miljoonaa alijäämäiseksi vuonna 2020. Summa vastaa noin neljän veroprosenttiyksikön suuruusluokkaa.

Ensimmäisten arvioiden mukaan kuntapakettiin kuuluvat valtionosuuksien ja yhteisöverojen korotukset saattaisivat kasvattaa Turun kaupungin verorahoituksen tuloja noin 40 miljoonalla. Arven mukaa kokonaisuutena valtion päätökset ovat oikeansuuntaiset, mutta tästä huolimatta kunnille jäänee merkittävä sopeutuspaine.

Kokoomuslainen Arve on aiemmin toiminut muun muassa puolueensa puoluesihteerinä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE