Politiikka

Kokoomusnuoret vaatii emopuoluettaan ajamaan Fideszin erottamista – ”Puhutaan eurooppalaisista perusarvoista”

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Unkarin pääministeri, Fidesz-puolueen puheenjohtaja Viktor Orbán.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Unkarin pääministeri, Fidesz-puolueen puheenjohtaja Viktor Orbán.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Unkarin pääministeri, Fidesz-puolueen puheenjohtaja Viktor Orbán.

Kokoomuksen Nuorten Liitto esittää Kokoomuksen puoluehallitukselle, että Kokoomus lähtisi ajamaan unkarilaisen Fidesz-puolue erottamista Euroopan Kansanpuolue EPP:stä. Kokoomusnuorten mukaan Fideszin toiminta oikeusvaltioperiaatteen heikentämiseksi ei enää miltään osin vastaa eurooppalaisen keskustaoikeistopuolue EPP:n arvoja.

– Euroopan kansanpuolueen pitää lopettaa sormien välistä katselu unkarilaisen Fidesz-puolueen toiminnan kanssa. EPP on puolue, joka on sitoutunut länsimaiseen oikeusvaltioperiaatteeseen, demokratiaan, markkinatalouteen ja sananvapauteen. Orbanin kanssa on viimeistään nyt saavutettu piste, jossa toiminta ei enää miltään osin vastaa yhteisiä arvoja tai tavotteitamme, sanoo Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos.

Vournoksen mukaan Orbanin puolue on tehnyt täyskäännöksen aikanaan EPP:n jäseneksi hyväksytystä puolueesta.

”Oikeusvaltio, demokratia ja sananvapaus ovat periaatteita, joista emme voi joustaa.”

– Politiikka saa tottakai vuosien varrella muuttua, mutta Fideszin kanssa puhutaan eurooppalaisista perusarvoista. Oikeusvaltio, demokratia ja sananvapaus ovat periaatteita, joista emme voi joustaa. Fidesz on erotettava EPP:stä.

Orbanin johtamat hallitukset ovat rajoittaneet niin sananvapautta, tutkimusta kuin kokoontumisvapautta Unkarissa. Kansainvälisten arvioiden mukaan hallitus on muun muassa vaikeuttanut kansalaisjärjestöjen ja opposition toimintaa sekä loukannut vähemmistöjen ja pakolaisten oikeuksia.

– EU:n tulee voida puuttua sellaisten maiden rahoitukseen, jotka rikkovat Euroopan Unionin perusarvoja. Sitäkin tärkeämpi signaali olisi se, että EPP Euroopan Unionin suurimpana puolueena näyttäisi voimakkaasti, että oikeusvaltion heikentäminen ei ole hyväksyttävää yhdeltäkään puolueen jäseneltä, sanoo Vuornos.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat