Politiikka

Kokoomuspoliitikko kieltäisi poliittiset lakot – ”Työttömät valjastettiin ay-liikkeen keppihevoseksi”

Lehtikuva
Lehtikuva

Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski haluaa kieltää poliittiset mielenilmaukset lailla. Koski kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan, että työttömiä käytettiin hyväksi SAK:n aktiivimallin vastaisessa mielenosoituksessa.

– Harvoin on työtöntä valjastettu ay-liikkeen keppihevoseksi yhtä helposti. Mieltä kuulemma ilmaistiin työttömien tueksi. Jos väite pitäisi paikkansa, saavutetuista eduista oltaisiin yleisesti ottaen ay-liikkeen piirissä valmiita tinkimään, jotta yhä useammalla työttömällä olisi mahdollisuus päästä työnsyrjään kiinni, Koski kirjoittaa.

Hän muistuttaa työtaisteluiden koskevan tavallisesti työnantajien ja työntekijöiden kesken sovittavia asioita ja väittää, että suomalaisen työoikeuden sallimat poliittiset lakot ovat poikkeus kansainvälisestä käytännöstä.

”Miksi työnantajan pitäisi kantaa taloudellinen riski ja kustannukset?”

– Muualla Euroopassa ja Pohjoismaissa poliittisen protestoinnin katsotaan kuuluvan työajan ulkopuolelle, ja politiikkaan on jokaisella mahdollisuus vaikuttaa demokraattisin keinoin. Miksi työnantajan pitäisi kantaa taloudellinen riski ja kustannukset, jotta mieltä voidaan osoittaa hallitusta tai eduskuntaa vastaan työajalla, Koski kysyy.

Hän viittaa myös työoikeuden professorin Seppo Koskisen Elinkeinoelämän valtuuskunnalle EVAlle tekemään selvitykseen ja toteaa, että poliittiset lakot olisi yksinkertaisinta kieltää lisätä työehtosopimuslakiin säädös, jonka mukaan lakko voi kohdistua ainoastaan työntekijöiden ja työnantajan välisesti sovittaviin asioihin.

– Poliittisesta lakko-oikeudesta luopuminen ja yleislakon määrittely juridisesti päivittäisivät työehtosopimuslainsäädäntömme eurooppalaiselle, sivistyneelle, aikaan ja ennen kaikkea avoimeen talouteen sopivalle tasolle.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat