Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kokoomuspuolueen hätkähdyttävä suunnanmuutos kielii epätoivosta — SDP:n Feldt-Ranta: Demarit aikovat sen sijaan haastaa äärioikeiston

SDP:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta sanoo Demokraatille, että Ruotsin kokoomuspuolueen moderaattien eilinen ulostulo on yritys koettaa vastata ruotsidemokraattien korkeaksi nousseeseen kannatukseen.

Moderaatit ilmoitti torstaina olevansa valmis vuoropuheluun hyvin maahanmuuttokriittisen ruotsidemokraattien kanssa maan valtiopäivillä.

– Meidän ei pidä sulkea pois mahdollisuutta muodostaa enemmistöjä ruotsidemokraattien kanssa yksittäisissä kysymyksissä, joissa on edellytyksiä sopuun, sanoi kokoomusjohtaja Anna Kinberg Batra.

Ruotsin demaripuolueen puheenjohtaja ja pääministeri Stefan Löfven kritisoi kovin sanoin Kinberg Batran lausuntoja.

– Tulee vaikutelma, että kokoomusjohto on totaalisesti kadottanut kompassinsa, sanoi Löfven, joka johtaa Ruotsin punavihreää vähemmistöhallitusta.

Demarit ovat päättäneet, että ruotsidemokraatit on heidän toinen päävastustustajansa.

Feldt-Ranta kertoo, että myös Ruotsin demarit ovat tekemässä muutosta perinteiseen linjaansa. Kyse ei kuitenkaan ole moderaattien aikomasta neuvottelulinjasta. Hän tapasi demarien puoluesihteerin Lena Rådström Baastadin Oslossa alkuviikosta.

Lisää aiheesta

— Hän kertoi, että demarit ovat päättäneet, että ruotsidemokraatit on heidän toinen päävastustustajansa ja he aikovat haastaa ruotsidemokraatit tietyissä kysymyksissä.

Aiemmin sosialidemokraatitkin ovat sivuuttaneet kokonaan ruotsidemokraatit. Suomessa populistien kanssa on toimittu toisin; perussuomalaiset on nostettu hallituksen kantamaan vastuuta.

— Rådström Baastad sanoi hyvin tiukkaan, etteivät sosialidemokraatit koskaan, missään oloissa, tee yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa. Tässä on se ero. Uusi asia on ruotsidemokraattien haastaminen.

Ruotsidemokraattien suosion nouseminen liittyy Feldt-Rannan mukaan paljolti siihen, ettei ruotsidemokraatteja ole kunnolla haastettu.

— Nyt puolue on saanut kellua ja kasvaa ja puhua mitä sylki suuhun tuo. Heidän kasvunsa on perustunut siihen, ettei kukaan ole puhkaissut kuplaa tai väittänyt vastaan. Siinä syntyy helposti illuusio, että kaikki mitä ruotsidemokraatit sanoo on totta.

Puolueen eristäminen ei ole Feldt-Rannankaan mukaan toiminut.

— Suomen esimerkki on hyvä. Kun perussuomalaiset puhui ennen vaaleja mitä puhui, ja ihmiset uskoivat, nyt nähdään mitä se käytännössä on.

Silti Feldt-Ranta myöntää, että jälkikäteen on helppo sanoa Suomen mallin onnistuneen.

— On toinen asia, olenko sitä mieltä, että SDP voisi olla samassa hallituksessa perussuomalaisten kanssa. Kun katson, minkälaisia puheenvuoroja perussuomalaisilta tulee liittyen esimerkiksi ihmiskäsitykseen tai Juho Eerolan tempauksia, en pysty edes ajattelemaan sitä, että neuvottelisimme jostakin ohjelmakysymyksistä.

Feldt-Rannan mukaan niin pragmaattinen ei tule olla, että on valmis tinkimään koko ideologiastaan.

— Kompromissien pitää perustua vakaalle ideologiselle käsitykselle. Ei voi olla niin, että joudutaan tinkimään perusfundamenteista.

Perussuomalaiset ei ole sellainen puolue, jonka kanssa SDP voisi  tehdä rakentavaa yhteistyötä.

Perussuomalaisista ja ruotsidemokraateista Feldt-Ranta sanoo, että puolueilla on erilainen historia. Yhtäläisyyksiä kuitenkin löytyy.

— Olen ollut pitkään Pohjoismaiden neuvoston jäsen ja nähnyt, miten eri puolueryhmät toimivat keskenään. Perussuomalaiset ja ruotsidemokraatit toimivat avoimesti yhdessä ja esittävät samansuuntaisia esityksiä ja tukevat toisiaan. Se on vahvistanut tällä vaalikaudella entisestään käsitystäni siitä, että perussuomalaiset ei ole sellainen puolue, jonka kanssa SDP voisi  tehdä rakentavaa yhteistyötä.

Feldt-Rannan mukaan moderaattien suunnanmuutoksesta ei voi vielä tehdä suuria johtopäätöksiä siitä, miten se näkyy erilaisissa kysymyksissä ja Ruotsin politiikassa tulevaisuudessa.

— Porvaripuolueiden muodostaman allianssin muut puolueet eivät ole innostuneet Kinberg Batran ajattelusta.

SDP:n kansanedustaja uskoo, että avaus tulee herättämään Ruotsissa laajan keskustelun.

— Tämä on heille vaikea aihepiiri, hän arvioi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE