Politiikka

Kokoomustulkinta leikkauksista: ”Tällä hallituskaudella säästöjä toteutetaan hallitusti”

SDP:n kansanedustaja ja entinen opetusministeri Krista Kiuru hämmästeli kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin eilisiä kehuja opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle.

Kiuru ihmetteli, missä todellisuudessa valtiovarainministeri oikein elää.

– Grahn-Laasosen saavutuslistalla ovat muun muassa 1000 opettajan vähennykset peruskouluista tänä vuonna, neljänneksen leikkaus opintotukeen, megaluokan säästöt varhaiskasvatukseen ja korkeakoulutukseen sekä nuorisotakuun eli nuorten koulutukseen pääsyn alasajo. Lisäksi Grahn-Laasonen on antanut luvan säästöjen saamiseksi lopettaa jopa 17 000 aloituspaikkaa ammatillisesta koulutuksesta.

– Mikä tässä listassa on sellaista, mistä Stubb Grahn-Laasosta kiittää. Kokoomuksen tavoitteiden maaliin viemisestä, vai mistä, kysyi Kiuru.

Stubb puhui lauantaina kokoomuksen puheenjohtajapäivillä.

– Haluan myös sanoa, että kokoomus on se puolue, jolle sivistys on yhteiskunnan kivijalka ja sitä puolustamme. Kiitos Sanni Grahn-Laasoselle työstä, jota joka päivä teet sivistyksen, koulutuksen ja osaamisen puolesta.

Kokoomuksen kansanedustaja, sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Sanna Lauslahti pitää Kiurun syytöksiä sivistyksen tuhoamisesta täysin väärinä ja kohtuuttomina.  

Lauslahden mukaan Kiuru vääristelee tarkoituksellisesti lausuntojaan suomalaisesta sivistyksestä. 

– Tällä hallituskaudella säästöjä toteutetaan hallitusti, pääasiassa rakenteita ja toimintatapoja uudistamalla. Säästöjä voi tehdä myös osallistamalla kenttää, järjestämällä toimintaa järkevämmin ja keventämällä hallintoa, kuittaa Lauslahti.

– SDP:n hurskastelu koulutusleikkauksilla ja sivistyksen alasajolla on erikoista. SDP:n omiin toimintatapoihin kuuluivat perusrahoituksen leikkausten paikkaaminen erillisrahoituksilla. Varsinkin tästä toimintatavasta on tullut paljon negatiivista palautetta kuntakentältä.

Kiurun mukaan kokoomuksen hellimät sanaparret uudistamisesta ja kehittämisestä ovat pelkkää säästämistä verhoiltuna hienoon sanahelinään.

– Opetuksen säästöministeri Grahn-Laasosen toimet osoittavat, ettei kokoomus ole enää sivistyspuolue, Kiuru sanoi lauantaina.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat