Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

D-analyysit

Kolmen suuren paluu on juuri nyt totta, kun bensan hinnalla tunaroineet perussuomalaiset floppasivat

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Pääkirjoitukset

Rane Aunimo

Kirjoittaja on Demokraatin toimituspäällikkö.

Syytä hymyyn. Petteri Orpo, Sanna Marin ja Annika Saarikko vaikuttivat tyytyväisiltä aluevaalien menestykseen.

Historian ensimmäiset aluevaalit käytiin jännittävämmissä tunnelmissa kuin useimmat osasivat ennustaa. Ainakin hetken aikaa. Keskustan nousu jopa piikkipaikalle iltayhdeksän jälkeen näkyi kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orponkin pingottuneessa ilmeessä, kun puoluejohtajat odottivat Ylen vaaliennusteen tuloa puoli kymmenen jälkeen.

Rane Aunimo

Demokraatti

Turhaan Orpoa jännitti, sillä jo aiemmin kuullut tiedot äänestysaktiivisuudesta suurissa kaupungeissa kertoivat jo varmasti, että kokoomus nousee keskustan ohi aluevaalien ykköseksi, kunhan ääntenlasku etenee riittävän pitkälle. Aivan puhtaalla pelillä voitto ei tullut, kun kokoomus haksahti loppusuoralla vääristelevään Pinokkio-teemaiseen mainontaan hallitusta ja SDP:täkin vastaan.

Monella suulla illan aikana todettu ”kolmen suuren paluu” on aluevaalien tasolla totta. Niin sanotut vanhat puolueet ja perinteiset valtapuolueet pystyivät parhaiten puhuttelemaan kansalaisia vaaleissa, joissa äänestysprosentti jäi alle 50:een. Pahimmat ennusteet äänestysprosentista eivät onneksi toteutuneet, ja tammikuun loppukiri toi sentään jonkun tolkun osallistumiseen. Vaalien ajankohta, korona ja kenties vaalien erityinen luonnekin selittävät äänestysaktiivisuutta tai sen puutetta.

Milloin SDP:n, milloin keskustan on povattu kuihtuvan poliittiselta kartalta pois marginaaliin.

SDP SELÄTTI kirkkaasti aluevaaligallupit yli 19 % ääniosuudella. Osuus on suurempi kuin eduskuntavaaleissa 2019 ja kuntavaaleissa 2021. Puolue on vaalien kakkonen ja suurin neljällä hyvinvointialueella 21:stä. Paikkoja SDP sai kolmanneksi eniten. HUSin entinen toimitusjohtaja, kansanedustaja Aki Lindén (sd.) oli pitkään kiinni vaalien ääniharavan tittelissä, mutta taipui kalkkiviivoilla vasemmistoliiton Li Anderssonille. SDP teki näköisensä kampanjan, jossa ei parjattu muita, vaan pyrittiin selventämään, mitä SDP haluaa uusilla hyvinvointialueilla aikaansaada. Ei ehkä kaikkein trendikkäintä, mutta asiallisesti ryhdikästä ja kilpailijoitakin kunnioittavaa.

Samaa ei voi sanoa kaikista. Perussuomalaiset iski ääntenkalastelun markkinoille vaatimalla bensan hinnan korottajia pihalle kirosanojen höystämänä. Surkea tulos alitti kuntavaalienkin pettymyksen, eikä aiheuta riemunkiljahduksia uudessa puheenjohtajassa Riikka Purrassa, joka tyylilleen uskollisesti näki tappion syyt muualla kuin peilissä. Purralle ei hyvä heilu, elleivät eduskuntavaalit nosta lukemia merkittävästi.

Keskusta on ottanut kaksista peräkkäisistä vaaleista vähintäänkin torjuntavoiton ja nyt enemmänkin, minkä soisi rauhoittavan puolueen tilaa myös maan hallitustasolla. Milloin SDP:n, milloin keskustan on povattu kuihtuvan poliittiselta kartalta pois marginaaliin, kun vihreät syö tilan SDP:ltä ja perussuomalaiset keskustalta. Juuri nyt tai jälleen kerran siitä ei näy merkkiäkään. Pikemminkin päinvastoin, kun vihreät jumittui vain hieman yli 7 prosenttiin vasemmistoliitonkin taakse.

Vaalityö on valmis ja tulos taululla, mutta työ hyvinvointialueilla vasta alkamassa. Suomella on aluevaaleissa keskustanvihreä pohjoinen ja keskinen maa sekä sininen ja punainen etelä kahdella RKP:n rannikkoalueella maustettuna.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE