Kolmoisvoitto suli, Lappi ajoi itselleen työpaikan

Kuva: Pertti Knuuttila
Kartturi Janne Ferm punnersi, Toyota lepäsi ja Esapekka Lappi hyppi tasajalkaa ennen rallin viimeistä erikoiskoetta ja ajoa ensimmäiseen voittoon. Silti erilainen värinä ja jännitys hiipi autoon ennen starttia.

Esapekka Lapin voitto ei ollut mikään yllätys niille, jotka hänen kehitystään ovat seuranneet. Uransa neljännessä WRC-startissa kotikisan voittoon tulokastallin autolla on teko, johon eivät Lappi ja kartturi Janne Ferm itsekään uskoneet.

– En voinut kuvitellakaan voittoa, podiumia pidin mahdollisena, sanoi viimeisen erikoiskokeen jännityksestä selvinnyt Lappi maalissa.

– Nyt kyllä tuntuu perkeleen hyvältä, kuittasi koko viikonlopun groteskia kieltä itseään kohti viljellyt Lappi.

Lappi veti kisaansa yhteen toteamalla kisan alkaneen ”päin persettä”. Tällä hän tarkoitti torstain Harjun avausta ja perjantai-aamun erikoiskokeita. Kuitenkin nopeasti nähtyään muiden ajoista ja ajolinjoista, kuinka paljon WRC-autolla voi Jyväskylässä leikata, hän sopeutui nopeasti ja alkoi paukuttamaan pohja-aikoja, ja siirtyi kisan johtoon.

Suomalaiskuskien neloisvoitto haaveet alkoivat sulamaan Jari-Matti Latvalan ECU:n (tietokoneboksi) hajottua lauantaina. Näin Lapin ja tallitoveri Latvalan yhteenotto iltapäivän ratkaisupätkillä lenkillä jäi näkemättä ja arvoitukseksi.

– Lauantai-aamuna ei pystytty vastaamaan Jari-Matin vauhtiin. En tiedä olisiko iltapäivällä, arvioi pieksämäkeläinen Lappi. – Tänään olin tyhmä kun sitten rikoin takavanteen, ruoski Lappi toiseksi viimeisen erikoiskokeen virhettään. Teemu Sunisen podiumhaave kaatui rajuun, mutta onnekkaaseen ulosajoon kisan toiseksi viimeisellä erikoiskokeella – lopputulos kuitenkin hienosti neljäs.

Toyotan ja Lapin taustalla työskennellyt Lasse Lammen mielestä voittajan erottaa muista yksi oleellinen ominaisuus: – Esapekka antaa auton tehdä työt, kiteyttää Lampi. Lappi itse vahvisti, ettei autoa tarvinnut muutella viikonlopun aikana.

– Lähdettiin jo perjantaina korkeammalla autolla. Ei ollut tarvetta ruuvailla autoa toiseen kertaan ajettaville erikoiskokeelle korkeammaksi. Kyllä yhteensä 600 kilometrin testissä auto saatiin valmiiksi ajamista varten. Kaikki toimi, virnisteli 28-vuotias Lappi.

Kuin samasta suusta kuvailee Lappia tallipäällikkö Tommi Mäkinen.

–Tiesin, että mahdollisuudet on, potentiaalia. Ehkä olin lähimpänä sitä tietoa, että EP voi tehdä jymy-yllätyksen, sanoi Mäkinen.

– Esapekka on sellainen, että se ei kauaa tätä märehdi. Se nollaa ja lähtee Saksaan, tiesi Mäkinen voittajansa tyylin. Kahden viikon päästärallin MM-sarja jatkuu Saksan vaativilla asvaltti- ja betoniteillä. Tärkeänä Mäkinen piti voitossa myös sitä oppia, että nyt Lappi tietää, miten WRC-autolla kestää vetää.

– Esapekan kanssa on optio ensi kaudesta ja luulen, että se tullaan käyttämään, vahvisti Mäkinen Lapin jatkon Toyotalla.

Lapin manageri, norjalainen Erik Veiby vakuutti, että nyt on nähty vasta alku.

– Esapekka on kilpailija, sanoi Veiby. – Kun teimme sopimuksen viime syksynä, sanoin Tommille, että saat timantin, pidä siitä hyvää huolta. Managerin mielestä Esapekka olisi voinut nousta WRC:n rattiin jo 2-3 vuotta sitten, mutta se ei ollut mahdollista, koska yksinkertaisesti vapaita kuskipaikkoja ei ollut.

– Nyt on edetty maltilla, yksi tikapuun askelma kerrallaan. Toyota on hyvä paikka jatkoon Esapekalle. Tiimi on lähellä hänen kotiaan ja Tommi on luonut hyvän perhetiimin. Tietenkin jatko vaatii vielä virallisen vahvistuksen ja allekirjoitukset, kertoi Veiby.

Jyskälässä rallin MM-sarjan johtopaikalle vaihtui belgialainen, Hyundain Thierry Neuville, tosin nyt tasapisteissä Sebastien Ogierin kanssa. Kisan kakkoseksi ajoi walesilainen 28-vuotias Elfyn Evans, joka onnistui torppaamaan Toyotan kaksoisvoiton, ja pudottamaan Juho Hännisen kolmanneksi.

Jotenkin rallista jäi tunne, että vieraille tuli löysät. Huoltoparkki oli sisustettu kivitalon kokoisilla Toyotan lakanoilla ja tervetulotoivotuksilla ”Minun kotiteille”. Olihan ne Toyotan lakanat vähän suurelliset. Mutta harvoin, jos koskaan on kisoja pelkillä lakanoilla voitettu. Sama tunne tuli Saksassakin kun Volkswagen aloitti MM-sarjassa. Kyllä, selitys löytyy Toyotan hyvällä valmistautumisella, tiimityöllä ja nälkäisillä kuljettajilla.

Pertti Knuuttila, Jyväskylä

 

Jokereilla on millä mällätä

Juuri nyt kotoinen jalkapallomme on kihelmöivässä vaiheessa, vaikka Klubi onkin jo kuorinut kirsikat kakusta tuplasti. Ketkä vievät hopeat ja pronssit? Kuka tippuu ja kuka karsii? Ja kuka nousee pääsarjaan? Siinä purtavaa. Vajaan parin viikon kuluttua kaikki on plakkarissa.

Kuopio ja Tampere ovat tasakakkosia pistein 50. KuPS kohtaa vielä Jyväskylän kotonaan ja Kemin vieraissa. Ilveksellä vastassa Kemi kotona ja Maarianhamina Ahvenanmaalla. Ei mikään peli etukäteen kirkossa kuulutettu.

Kemi on neljän pisteen plussalla (32) kohtaamassa Ilveksen Tampereella ja Kuopion kotonaan. Helsingin IFK (28) kohtaa puolestaan Seinäjoen kotonaan ja Lahden vieraissa. Jumbo Jyväskylä (23) on vaikean pulman edessä. Vielä vastassa uopio ja Vaasa.

Nousijakamppailussa Turku ja Espoon Honka. Lopputaistoissa hämmästytti Hongan 10–0-voitto Oulussa tarpeellisen maalisuhteensa parantamiseen. Ei kuulemma ollut sopua.

Lätkässä on myös odotettavaa. Seurat pääsevät vähä kerrallaan hitsaamaan miehistöjään yhteistyöltään sujuviksi. Mestari Tappara on ailahdellut. Helsingin IFK ei ole edes isolla rahalla kyennyt odotuksiin.

TPS on keulilla, mutta liiga on vasta nuori.

***

Jokaisella pelillä on sääntönsä, joiden noudattamista valvovat erotuomarit pilli suussa. Varsinkin jääkiekossa on tapahtunut ylilyöntejä. Nuoret kehittyvät nykyään voimassa ja koossa. Tätä ruumiillista kehitystä käytetään usein väärin hyväksi.

Urheilun tarkoitus on edistää fyysistä kuntoa ja terveyttä. Ei suinkaan taklata vastustajia sairastuville. Onneksi päättäjät ovat ryhtyneet rikkojia vastaan rankkoihin toimiin tuomitsemalla heidät eri pituisiin pelikieltoihin.

Myös koripallossa, jota aikanaan pidettiin vähemmän fyysisenä lajina, voiman käyttö on lisääntynyt. Siitä kertovat potilaslistat.

Nyrkkeilyn olemassaoloa puolustetaan jalon itsepuolustuksen taitamisella, mutta tosiasiassa pugilistiyleisö janoaa verta ja tyrmäyksiä. Ristiriitaista urheilun perimmäisen tarkoitusperän suhteen. Olen jo aikaisemmin suositellut Robert Heleniukselle hanskojen naulaamista seinään ja siksi odottelen kauhulla Cardiffin ottelun lopputulosta maailman huippua vastaan.

Lojuuko Robbe tajuttomana yhtä pitkän tovin kanveesilla kuin viimeksi kohdatessaan lähes alokasiskijän, jonka hanskassa oli ruutia ja terästä?

***

Joka paikan besserwisser Hjallis Harkimo on luonnehtinut työväen ja ruotsinkielisten urheiluliittoja Suomessa turhiksi vaatien näiltä valtionavun tukahduttamista. Eli kokoomuslaista valtaa pitää entisestään kauhoa lisää.

TUL:n entinen puheenjohtaja Matti Ahde puolestaan arvostelee sitä, ettei urheilussamme anneta kaikkien kukkien kukkia eikä edistää valinnanvapaudella Suomen urheilua.

Politiikassa kokoomus vaatii valinnanvapauden nimissä terveysrahoja rikkaille firmoille, mutta urheilussa monopolia rahojen jaon suhteen. Tarkoitus pyhittää keinot.

Jääkiekossa Harkimon Jokerit on kyllä tehnyt maineikasta urheilutulosta pelatessaan KHL- sarjassa ennätyspitkän voitollisen sarjan. Mutta taloudellisesti Harkimon puulaaki on menettänyt kolmen viime kauden aikana yli 35 miljoonaa euroa. Kenen rahoja?

***

Urheilussa mukanaoleminen on erinomainen opinahjo ja ponnahduslauta politiikkaan. Meiltäpä vaikka presidentti Kekkonen, Tarja Halonen ja Sauli Niinistö. Sekä lukuisat ministerit ja kansanedustajat. Yksityiseltä johtamispuolelta löytyy vieläkin enemmän miehiä ja naisia.

Urheilu kasvattaa sosiaaliseen kanssakäymiseen. Ja sitä yhteiskunta todella kaipaakin.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Suomalainen nettosi 1 800 000€, Hjallis Harkimo haukkuu urheilutoimittajat: ”Ovat ihan pihalla. He eivät ymmärrä lajista mitään.”

Kuva: Lehtikuva

Kokoomuksen kansanedustaja, jääkiekkomies Harry Harkimo antaa palaa uudessa blogikirjoituksessaan. Hän ei osoita arvostusta suomalaisia urheilutoimittajia kohtaan, jotka eivät hänen mukaansa ymmärrä suosittua e-sportsia, elektronista urheilua.

”Minäpä annan lajista pari lukua. Siitä on kiinnostunut 415 000 yli 18-vuotiasta suomalaista. 18–29-vuotiaiden keskuudessa se on toiseksi suosituin laji jääkiekon jälkeen. Amerikassa se on yhtä suosittua kuin jääkiekko.
Maailmanlaajuisesti elektronista urheilua seuraa 323 miljoonaa fania – 36 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.”

Suosituin peli on Harkimon mukaan League of Legends: sillä on maailmalla 105 miljoonaa viikoittaista pelaajaa.

”Suurin ongelma lajin kannalta kuitenkin on, että urheilutoimittajat ovat ihan pihalla. He eivät ymmärrä lajista mitään. Nyt kannattaisi kiireen vilkkaa alkaa opiskella lajia. Suomalainen Lasse Urpalainen tienasi äskettäin 1,8 miljoonaa euroa.”

Harkimo kehottaa suhtautumaan asiaan vakavasti.

”Tosin pelkään, että kestää kyllä kauan, ennen kuin meidän keihäs- ja hiihtoniilot tajuavat, mistä on kysymys.”

AVAINSANAT

”Vieläkin tekee pahaa” – Paavo Arhinmäki ”juhlapäivänä”: Näihin 10 sekuntiin tiivistyy koko suomalaisen jalkapalloilun yli satavuotinen historia

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Suomi johtaa ratkaisevaa karsintaottelua Unkaria vastaan. Sitten tapahtuu jotain, jotain käsittämätöntä.

Vasemmistoliiton kansanedustaja, entinen urheiluministeri Paavo Arhinmäki palaa Facebook-päivityksessään päivälleen 20 vuoden takaiseen kirvelevään pettymykseen, joka ei hevin unohdu suomalaisen maajoukkuejalkapalloilun seuraajilta.

11.10. 1997 pelattiin ratkaiseva MM-karsintaottelu Suomen ja Unkarin välillä Helsingin olympiastadionilla. Suomi tarvitsi jatkokarsintapaikkaan voiton vieraista, joille puolestaan riitti tasapelikin.

Suomi oli mennyt toisella jaksolla johtoon Antti Sumialan osumalla.

Helsingin kaatosateessa näytti aivan viime sekunneille siltä, että unelmasta voi tulla totta.

Kunnes.

Arhinmäki kuvailee ottelun lopputulosta ja sen dramaattista huipennusta Suomen jalkapallohistorian pahimmaksi pettymykseksi.

”Vieläkin tekee pahaa katsoa video. Toisaalta tämä on myös hyvin kuvaava video. Tässä tiivistyy kymmeneen sekuntiin koko suomalaisen jalkapalloilun yli satavuotinen historia.”

Keskustelua aiheesta

Messi pelasti Argentiinan kisoihin – hattutemppu ratkaisuottelussa

Kuva: Lehtikuva-AFP

Argentiina on varmistanut paikkansa vuoden 2018 jalkapallon MM-kisoissa ottamalla 3–1-voiton Ecuadorista. Voiton Argentiinalle toi supertähti Lionel Messi, joka teki hattutempun.

Ottelu avausmaalin teki Ecuadorin Romario Ibarra, joka iski pallon maaliin heti 38. sekunnin kohdalla. Messi tasoitti kuitenkin tilanteen 1–1:een 12. minuutin kohdalla ja vei Argentiinan 2–1-johtoon 20. minuutin kohdalla. Kolmannen kerran Messi iski pallon maaliin, kun ottelua oli pelattu 62. minuuttia.

Lisäksi paikkansa MM-kisoissa ovat varmistaneet Uruguay ja Kolumbia. Uruguay otti paikallista aikaa tiistaina pelatussa ottelussa 4–2-voiton Boliviasta, kun taas Kolumbia pelasi 1–1-tasapelin Perun kanssa Limassa.

Vuoden 2018 jalkapallon MM-kisat pelataan Venäjällä.

F1: Hamilton vahvistaa asemiaan, Bottas 4. Räikkönen 5.

Kuva: AFP PHOTO Kiyoshi Ota
Mercedeksen Lewis Hamilton on lähellä koko MM-sarjan voittoa.

Mercedeksen Lewis Hamilton on karannut tuntuvaan johtoon formula ykkösten MM-sarjassa. Paalulta startanut Hamilton voitti Japanin grand prix’n ja johtaa kisan alussa keskeyttänyttä Ferrarin Sebastian Vetteliä 59 pisteellä.

MM-sarjasta on ajamatta enää neljä kisaa. Voittamalla ne kaikki saa sata pistettä.

Hamiltonin tallikaveri Valtteri Bottas oli Suzukassa neljäs, Ferrarin Kimi Räikkönen viides.

Keskustelua aiheesta