tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Kolmoisvoitto suli, Lappi ajoi itselleen työpaikan

Kuva: Pertti Knuuttila
Kartturi Janne Ferm punnersi, Toyota lepäsi ja Esapekka Lappi hyppi tasajalkaa ennen rallin viimeistä erikoiskoetta ja ajoa ensimmäiseen voittoon. Silti erilainen värinä ja jännitys hiipi autoon ennen starttia.

Esapekka Lapin voitto ei ollut mikään yllätys niille, jotka hänen kehitystään ovat seuranneet. Uransa neljännessä WRC-startissa kotikisan voittoon tulokastallin autolla on teko, johon eivät Lappi ja kartturi Janne Ferm itsekään uskoneet.

– En voinut kuvitellakaan voittoa, podiumia pidin mahdollisena, sanoi viimeisen erikoiskokeen jännityksestä selvinnyt Lappi maalissa.

– Nyt kyllä tuntuu perkeleen hyvältä, kuittasi koko viikonlopun groteskia kieltä itseään kohti viljellyt Lappi.

Lappi veti kisaansa yhteen toteamalla kisan alkaneen ”päin persettä”. Tällä hän tarkoitti torstain Harjun avausta ja perjantai-aamun erikoiskokeita. Kuitenkin nopeasti nähtyään muiden ajoista ja ajolinjoista, kuinka paljon WRC-autolla voi Jyväskylässä leikata, hän sopeutui nopeasti ja alkoi paukuttamaan pohja-aikoja, ja siirtyi kisan johtoon.

Suomalaiskuskien neloisvoitto haaveet alkoivat sulamaan Jari-Matti Latvalan ECU:n (tietokoneboksi) hajottua lauantaina. Näin Lapin ja tallitoveri Latvalan yhteenotto iltapäivän ratkaisupätkillä lenkillä jäi näkemättä ja arvoitukseksi.

– Lauantai-aamuna ei pystytty vastaamaan Jari-Matin vauhtiin. En tiedä olisiko iltapäivällä, arvioi pieksämäkeläinen Lappi. – Tänään olin tyhmä kun sitten rikoin takavanteen, ruoski Lappi toiseksi viimeisen erikoiskokeen virhettään. Teemu Sunisen podiumhaave kaatui rajuun, mutta onnekkaaseen ulosajoon kisan toiseksi viimeisellä erikoiskokeella – lopputulos kuitenkin hienosti neljäs.

Toyotan ja Lapin taustalla työskennellyt Lasse Lammen mielestä voittajan erottaa muista yksi oleellinen ominaisuus: – Esapekka antaa auton tehdä työt, kiteyttää Lampi. Lappi itse vahvisti, ettei autoa tarvinnut muutella viikonlopun aikana.

– Lähdettiin jo perjantaina korkeammalla autolla. Ei ollut tarvetta ruuvailla autoa toiseen kertaan ajettaville erikoiskokeelle korkeammaksi. Kyllä yhteensä 600 kilometrin testissä auto saatiin valmiiksi ajamista varten. Kaikki toimi, virnisteli 28-vuotias Lappi.

Kuin samasta suusta kuvailee Lappia tallipäällikkö Tommi Mäkinen.

–Tiesin, että mahdollisuudet on, potentiaalia. Ehkä olin lähimpänä sitä tietoa, että EP voi tehdä jymy-yllätyksen, sanoi Mäkinen.

– Esapekka on sellainen, että se ei kauaa tätä märehdi. Se nollaa ja lähtee Saksaan, tiesi Mäkinen voittajansa tyylin. Kahden viikon päästärallin MM-sarja jatkuu Saksan vaativilla asvaltti- ja betoniteillä. Tärkeänä Mäkinen piti voitossa myös sitä oppia, että nyt Lappi tietää, miten WRC-autolla kestää vetää.

– Esapekan kanssa on optio ensi kaudesta ja luulen, että se tullaan käyttämään, vahvisti Mäkinen Lapin jatkon Toyotalla.

Lapin manageri, norjalainen Erik Veiby vakuutti, että nyt on nähty vasta alku.

– Esapekka on kilpailija, sanoi Veiby. – Kun teimme sopimuksen viime syksynä, sanoin Tommille, että saat timantin, pidä siitä hyvää huolta. Managerin mielestä Esapekka olisi voinut nousta WRC:n rattiin jo 2-3 vuotta sitten, mutta se ei ollut mahdollista, koska yksinkertaisesti vapaita kuskipaikkoja ei ollut.

– Nyt on edetty maltilla, yksi tikapuun askelma kerrallaan. Toyota on hyvä paikka jatkoon Esapekalle. Tiimi on lähellä hänen kotiaan ja Tommi on luonut hyvän perhetiimin. Tietenkin jatko vaatii vielä virallisen vahvistuksen ja allekirjoitukset, kertoi Veiby.

Jyskälässä rallin MM-sarjan johtopaikalle vaihtui belgialainen, Hyundain Thierry Neuville, tosin nyt tasapisteissä Sebastien Ogierin kanssa. Kisan kakkoseksi ajoi walesilainen 28-vuotias Elfyn Evans, joka onnistui torppaamaan Toyotan kaksoisvoiton, ja pudottamaan Juho Hännisen kolmanneksi.

Jotenkin rallista jäi tunne, että vieraille tuli löysät. Huoltoparkki oli sisustettu kivitalon kokoisilla Toyotan lakanoilla ja tervetulotoivotuksilla ”Minun kotiteille”. Olihan ne Toyotan lakanat vähän suurelliset. Mutta harvoin, jos koskaan on kisoja pelkillä lakanoilla voitettu. Sama tunne tuli Saksassakin kun Volkswagen aloitti MM-sarjassa. Kyllä, selitys löytyy Toyotan hyvällä valmistautumisella, tiimityöllä ja nälkäisillä kuljettajilla.

Pertti Knuuttila, Jyväskylä

 

IS: Miljonääriomistaja vahvistaa karun kohtalon: ”Joudumme luopumaan naisten urheilutoiminnasta”

Kuva: Lehtikuva

Talousvaikeuksiensa vuoksi kesän aikana otsikoissa ollut palloiluseura Espoo United on sysäämässä pois naisten koripallo- ja jääkiekkojoukkueet, Ilta-Sanomat uutisoi.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Espoo United toimii kaudella 2017–2018 enää miesten koripallossa ja jääkiekossa. Espoo Unitedin perustaja ja omistaja Jussi Salonoja on vahvistanut tiedon.

– Unitedin ensimmäinen toimintavuosi oli urheilullisesti suuri menestys, mutta vastaavasti taloudellisesti niin raskas, että joudumme luopumaan naisten urheilutoiminnasta, Salonoja kertoi Ilta-Sanomille.

Ilta-Sanomien mukaan naisten koripallojoukkue siirtyy Tapiolan Hongalle. Salonojan mukaan naisten jääkiekkojoukkue saattaa jatkossa joutua itse pyörittämään toimintaansa.

Naisten joukkueiden urheilullinen menestys oli viime kaudella erinomainen. Jääkiekkonaiset sijoittuivat naisten SM-sarjassa toiseksi, ja SM-hopeaa saavutti myös naisten Korisliigassa pelannut joukkue.

Espoo Unitedin miesten jääkiekkojoukkue sijoittui Mestiksessä kolmanneksi, ja koripallojoukkue nousi miesten Korisliigaan.

Keskustelua aiheesta

Mo Farah juoksee jatkossa eri nimellä: ”Minun täytyy unohtaa se, mitä olen saavuttanut ja tehnyt ”

Kuva: Lehtikuva

Brittijuoksija Mo Farah haluaa tulla tunnetuksi nimellä Mohamed, kun hän keskittyy jatkossa maantiejuoksuihin. Farah päätti uransa ratajuoksujen osalta yleisurheilun MM-kilpailuissa Lontoossa.

– Nimeni maantiejuoksuissa on Mohamed. Minusta tuntuu, että Mo on tehnyt tehtävänsä. Minun täytyy unohtaa se, mitä olen saavuttanut ja tehnyt (radalla), Farah kertoi.

Farah, 34, saavutti Lontoossa kultaa 10 000 metrillä ja hopeaa 5 000 metrillä. Somalialaissyntyinen urheilija voitti urallaan ratamatkoilla neljä olympiakultaa ja kuusi maailmanmestaruutta. Hänen valmentajaansa Alberto Salazaria on epäilty dopingrikkeistä.

– Voitte kirjoittaa, mitä haluatte. Fakta on, että olen saavuttanut kaiken kovalla työllä ja omistautumisella, Farah sanoi sunnuntaina.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Olen nähnyt liian monien ihmisten palaavan ja häpäisevän itsensä. En aio olla yksi heistä.”

Kuva: Lehtikuva

Usain Boltin juoksu-ura päättyi Lontoon MM-kisoissa pettymykseen, mutta kaikkien aikojen pikajuoksija sanoi ettei kadu viimeistä kauttaan.

– Ei. Fanit halusivat nähdä minun kilpailevan vielä yhden vuoden. Ilman heitä en olisi saavuttanut kaikkea tätä vuosien mittaan. Jos pystyin järjestämään show’n faneille, se sopii minulle. Enempää en halunnut, Bolt sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Jamaikalaisen on kerrottu miettineen lopettamista jo viime syksyyn, mutta hän palasi vielä täksi kaudeksi.

– Yhdet mestaruuskisat eivät muuta sitä mitä olen tehnyt. Kun olin hävinnyt sata metriä, joku sanoi minulle, että (nyrkkeilijä) Muhammad Alikin hävisi viimeisen ottelunsa, joten älä huolehdi. Olen antanut näyttöni urani aikana, joten viimeisen kisan häviäminen ei muuta sitä mitä tein lajille, Bolt sanoi.

Bolt on nauttinut menestyksestä, mutta ei sen vaatimasta harjoittelusta.

– Odotan vapautta. Koko elämäni on ollut yleisurheilua siitä lähtien kun olin 10-vuotias. Se on kaikki mitä tiedän. Haluan pitää hauskaa ja rentoutua, Bolt sanoi ja vannoi, ettei yritä paluuta.

– Olen nähnyt liian monien ihmisten palaavan ja häpäisevän itsensä. En aio olla yksi heistä.

Bolt on siitä harvinainen huippupikajuoksija, ettei hän ole koskaan jäänyt kiinni dopingista.

– Minulla on aina ollut tiukka kanta dopingiin. Olen sanonut, että huijaavien urheilijoiden pitäisi saada elinikäiset kilpailukiellot. Laji on nyt tekemässä paluuta ja meidän täytyy tehdä kaikkemme pitääksemme sen maineen hyvänä. Olen osoittanut että menestyä voi ilman dopingia, ja toivon että nuoret urheilijat ottavat siitä opikseen, Bolt sanoi.

AVAINSANAT

Olympiavoittajan rohkea veikkaus illan keihäsfinaaliin: ”Odotan, että mitsku tulee”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Atlantan vuoden 1996 kisojen olympiavoittaja Heli Rantanen täräyttää rohkean veikkauksen illalla heitettävästä Lontoon MM-kisojen keihäsfinaalista.

– Kaksi saksalaista ja Tero Pitkämäki, Rantanen julistaa mitaliveikkauksensa.

– Olympiavoittaja Thomas Röhler on ennakkosuosikki, mutta saa nähdä käyttikö maailmantilaston kärkimies Johannes Vetter kaikki paukkunsa jo karsintapäivänä. Tero sai karsinnassa juoksunsa kulkemaan ja, mikä tärkeintä, hän sai itseluottamuksensa siitä ihan tappiin.

Pitkämäki lähti Lontooseen varovaisin tavoittein keskikesän vaikeuksien jälkeen. Kuntokäyrä rojahti jyrkkään laskuun, kun hän erehtyi harjoittelemaan sairaana. Viimeiset kilpailut ennen MM-kisoja olivat vaisuja.

Tero sai karsinnassa juoksunsa kulkemaan.

Lontoon MM-kisojen karsinnassa Pitkämäki yllätti itsensä, valmentajansa Hannu Kankaan ja ainakin useimmat asiantuntijat.

– Tero sai karsinnassa juoksunsa kulkemaan. Se oli se suuri ero edellisiin kilpailuihin. Juoksu näytti helpolta, se vei eteenpäin ja hänelle jäi tilaa toimia vetovaiheessa, Rantanen ihastelee Pitkämäen täyskäännöstä.

– Odotan, että mitsku tulee.

Rantanen on sulatellut torstaina heitettyä karsintaa huolella. Hänelle jäi tunne, että Lontoon mondo saattaa auttaa vauhtiheittäjiä.

– Eri mondo-pinnoitteilla on valtavat erot. Karsinnasta päättelen, että Lontoon heittopaikan alusta sopii nopeille heittäjille. Rata näytti vievän vauhdinjuoksua. Terokin juoksi ihan eri tavalla kuin edelliskisoissa.

Rantanen alkaa jännittää ystäviensä kanssa kilpailua illan pimetessä.

– En ole vielä katsonut, moneltas se finaali oikein alkaa?

Miesten keihäänheiton loppukilpailu alkaa kello 22.15 Suomen aikaa.

Käänne: Leijonien päävalmentaja ei halua jatkosopimusta – ”Kunnioitamme Marjamäen päätöstä”

Kuva: Lehtikuva

Miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja vaihtuu kauden 2017–18 jälkeen, kertoo Jääkiekkoliitto.

Liiton mukaan Leijonien nykyinen päävalmentaja Lauri Marjamäki on päättänyt, ettei hän käytä sopimukseensa kirjattua optiota kolmannesta kaudesta. Näin Marjamäen pesti Leijonien päävalmentajana päättyy ensi vuoden MM-kisojen jälkeen.

Jääkiekkoliiton puheenjohtajan Harri Nummelan mukaan liitto oli valmis jatkamaan Marjamäen sopimusta.

– Kunnioitamme Marjamäen päätöstä. Uuden päävalmentajan kartoitus on käynnistynyt, ja asiasta kerrotaan lisää heti, kun kerrottavaa on, Nummela totesi.

Marjamäki sai viime kaudella kosolti kritiikkiä työstään sekä World Cupissa että MM-kisoissa. Hän aloitti Leijonien päävalmentajana viime vuoden keväällä Kari Jalosen pestin päätyttyä.

Aiemmin tänään MTV kertoi omiin tietoihinsa perustuen, että Marjamäki olisi ollut valmis jatkamaan Leijonissa alkavan kauden jälkeen. Jääkiekkoliiton tiedonannon mukaan nämä tiedot eivät siis pidä paikkaansa.

Leijonien tuleva kausi alkaa marraskuussa Helsingissä pelattavalla maajoukkueturnauksella. EHT-turnausten lisäksi ensi kauden ohjelmassa ovat olympialaiset ja tuttuun tapaan MM-kisat.

Keskustelua aiheesta