Kolmoisvoitto suli, Lappi ajoi itselleen työpaikan

Kuva: Pertti Knuuttila
Kartturi Janne Ferm punnersi, Toyota lepäsi ja Esapekka Lappi hyppi tasajalkaa ennen rallin viimeistä erikoiskoetta ja ajoa ensimmäiseen voittoon. Silti erilainen värinä ja jännitys hiipi autoon ennen starttia.

Esapekka Lapin voitto ei ollut mikään yllätys niille, jotka hänen kehitystään ovat seuranneet. Uransa neljännessä WRC-startissa kotikisan voittoon tulokastallin autolla on teko, johon eivät Lappi ja kartturi Janne Ferm itsekään uskoneet.

– En voinut kuvitellakaan voittoa, podiumia pidin mahdollisena, sanoi viimeisen erikoiskokeen jännityksestä selvinnyt Lappi maalissa.

– Nyt kyllä tuntuu perkeleen hyvältä, kuittasi koko viikonlopun groteskia kieltä itseään kohti viljellyt Lappi.

Lappi veti kisaansa yhteen toteamalla kisan alkaneen ”päin persettä”. Tällä hän tarkoitti torstain Harjun avausta ja perjantai-aamun erikoiskokeita. Kuitenkin nopeasti nähtyään muiden ajoista ja ajolinjoista, kuinka paljon WRC-autolla voi Jyväskylässä leikata, hän sopeutui nopeasti ja alkoi paukuttamaan pohja-aikoja, ja siirtyi kisan johtoon.

Suomalaiskuskien neloisvoitto haaveet alkoivat sulamaan Jari-Matti Latvalan ECU:n (tietokoneboksi) hajottua lauantaina. Näin Lapin ja tallitoveri Latvalan yhteenotto iltapäivän ratkaisupätkillä lenkillä jäi näkemättä ja arvoitukseksi.

– Lauantai-aamuna ei pystytty vastaamaan Jari-Matin vauhtiin. En tiedä olisiko iltapäivällä, arvioi pieksämäkeläinen Lappi. – Tänään olin tyhmä kun sitten rikoin takavanteen, ruoski Lappi toiseksi viimeisen erikoiskokeen virhettään. Teemu Sunisen podiumhaave kaatui rajuun, mutta onnekkaaseen ulosajoon kisan toiseksi viimeisellä erikoiskokeella – lopputulos kuitenkin hienosti neljäs.

Toyotan ja Lapin taustalla työskennellyt Lasse Lammen mielestä voittajan erottaa muista yksi oleellinen ominaisuus: – Esapekka antaa auton tehdä työt, kiteyttää Lampi. Lappi itse vahvisti, ettei autoa tarvinnut muutella viikonlopun aikana.

– Lähdettiin jo perjantaina korkeammalla autolla. Ei ollut tarvetta ruuvailla autoa toiseen kertaan ajettaville erikoiskokeelle korkeammaksi. Kyllä yhteensä 600 kilometrin testissä auto saatiin valmiiksi ajamista varten. Kaikki toimi, virnisteli 28-vuotias Lappi.

Kuin samasta suusta kuvailee Lappia tallipäällikkö Tommi Mäkinen.

–Tiesin, että mahdollisuudet on, potentiaalia. Ehkä olin lähimpänä sitä tietoa, että EP voi tehdä jymy-yllätyksen, sanoi Mäkinen.

– Esapekka on sellainen, että se ei kauaa tätä märehdi. Se nollaa ja lähtee Saksaan, tiesi Mäkinen voittajansa tyylin. Kahden viikon päästärallin MM-sarja jatkuu Saksan vaativilla asvaltti- ja betoniteillä. Tärkeänä Mäkinen piti voitossa myös sitä oppia, että nyt Lappi tietää, miten WRC-autolla kestää vetää.

– Esapekan kanssa on optio ensi kaudesta ja luulen, että se tullaan käyttämään, vahvisti Mäkinen Lapin jatkon Toyotalla.

Lapin manageri, norjalainen Erik Veiby vakuutti, että nyt on nähty vasta alku.

– Esapekka on kilpailija, sanoi Veiby. – Kun teimme sopimuksen viime syksynä, sanoin Tommille, että saat timantin, pidä siitä hyvää huolta. Managerin mielestä Esapekka olisi voinut nousta WRC:n rattiin jo 2-3 vuotta sitten, mutta se ei ollut mahdollista, koska yksinkertaisesti vapaita kuskipaikkoja ei ollut.

– Nyt on edetty maltilla, yksi tikapuun askelma kerrallaan. Toyota on hyvä paikka jatkoon Esapekalle. Tiimi on lähellä hänen kotiaan ja Tommi on luonut hyvän perhetiimin. Tietenkin jatko vaatii vielä virallisen vahvistuksen ja allekirjoitukset, kertoi Veiby.

Jyskälässä rallin MM-sarjan johtopaikalle vaihtui belgialainen, Hyundain Thierry Neuville, tosin nyt tasapisteissä Sebastien Ogierin kanssa. Kisan kakkoseksi ajoi walesilainen 28-vuotias Elfyn Evans, joka onnistui torppaamaan Toyotan kaksoisvoiton, ja pudottamaan Juho Hännisen kolmanneksi.

Jotenkin rallista jäi tunne, että vieraille tuli löysät. Huoltoparkki oli sisustettu kivitalon kokoisilla Toyotan lakanoilla ja tervetulotoivotuksilla ”Minun kotiteille”. Olihan ne Toyotan lakanat vähän suurelliset. Mutta harvoin, jos koskaan on kisoja pelkillä lakanoilla voitettu. Sama tunne tuli Saksassakin kun Volkswagen aloitti MM-sarjassa. Kyllä, selitys löytyy Toyotan hyvällä valmistautumisella, tiimityöllä ja nälkäisillä kuljettajilla.

Pertti Knuuttila, Jyväskylä

 

Laukkanen rouhaisi hopeaa Kööpenhaminan EM-uinneissa

Kuva: LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen
Jenna Laukkanen nappasi hopeaa Kööenhaminassa.

Mestaruutta puolustanut Jenna Laukkanen taisteli 50 metrin rintauinnissa hopeaa lyhyen radan EM-kisoissa Kööpenhaminassa. Laukkasen hopea-aika 29,54 on matkan Suomen ennätys. Laukkasen entinen SE-aika oli 29,71.
Kilpailun voitti Liettuan Ruta Meilutyte ajalla 29,36. Ruotsin Sophie Hansson otti pronssin ajalla 29,77.

STT, Kööpenhamina

Suomelle hyviä uutisia: KHL päästämässä tähtensä olympialaisiin

Kuva: Lehtikuva

Jääkiekkoliiga KHL sallii pelaajiensa osallistumisen helmikuisiin Pyeongchangin talviolympialaisiin, kirjoittaa venäläisjulkaisu R-Sport. Julkisuudessa liikkui aiemmin tietoja, joiden mukaan KHL saattaisi harkita olympiaboikottia vastatoimena Venäjän sulkemiselle olympialaisista.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK linjasi viime viikolla, että venäläisurheilijat voivat pyrkiä Etelä-Korean kisoihin ainoastaan niin sanotun neutraalin lipun alla.

Tiistaina Venäjän olympiakomitea ilmoitti tukevansa maansa urheilijoita, jotka haluavat ottaa osaa talviolympialaisiin neutraalin lipun alla.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Brittien tähtipyöräilijä doping-kohun keskellä

Kuva: Lehtikuva

Pyöräilijätähti Chris Froomea epäillään doping-sääntöjen rikkomisesta. Kansainvälinen pyöräilyliitto UCI kertoo nettisivuillaan, että Froomen epäillään rikkoneen doping-sääntöjä syyskuussa Espanjan ympäriajon Vueltan yhteydessä.

UCI:n mukaan brittipyöräilijä Froomen näytteestä olisi löytynyt sääntöjenvastainen määrä salbutamoli-lääkeainetta. UCI:n mukaan Froomen doping-testin A- ja B-näyte on analysoitu.

Sky Sportsin nettisivujen mukaan Froomen edustama pyöräilytalli on kertonut, että epäilyihin johtanutta lääkeainetta olisi käytetty Froomen akuuttien astmaoireiden hoitoon.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Venäjältä tukea venäläisten huippujen olympiahaaveille

Kuva: Thinkstock

Venäjän olympiakomitea tukee venäläisurheilijoita, jotka haluavat ottaa osaa talviolympialaisiin neutraalin lipun alla. Näin kertovat venäläiset uutistoimistot Ria Novosti ja Tass. Niiden mukaan päätös oli yksimielinen.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK linjasi hiljattain, että venäläisurheilijat voivat pyrkiä talviolympialaisiin ainoastaan niin sanotun neutraalin lipun alla. KOK:n linjaus liittyy Venäjällä vellovaan doping-skandaaliin.

Muita rangaistakoon, Suomea ei: urheilujohtajat iloitsevat ja vaativat Venäjälle pannaa

Urheilun iloa ja pettymystä sekä olympiapohdintaa mahtui viime viikonloppuun. Kaisa Mäkäräinen oli riemun aiheemme. Maailmancupin kärkisija tuli. Krista Pärmäkoski on talvikisoja ajatellen suurin mitalitoivomme. Iivo Niskanen on arvoitus. Missä muut miessuksijamme? Mika Poutala on pulpahtanut jälleen pinalle. Jääkiekossa odotukset ovat KOK:n ja muiden pomojen pöydillä.

***

Eikö etiikalla ole enää mitään etiikkaa? Oikeudessa urheilun lahjustuomion saanut Harri Syväsalmi (kokoomus) on äänekkäin riemunkiljahtelija, kun doping-Venäjä suljetaan olympiakisojen ulkopuolelle.

Sitä paitsi tämä sama henkilö on valittu kokoomuslaisen puoluetoverinsa, ministerin, toimesta urheilumme eettisen keskuksen pääsihteeriksi.

On meillä muitakin kummallisuuksia, kun oikeuskanslerina aloittaa perustuslain vastaisia lakiehdotuksia tehnyt juristi ja valtakunnansyyttäjän toimet ovat käräjillä.

Tämä maan tapa horjuttaa kansalaistemme oikeudentajua. Suomen edustajien dopingasioissa tulisi kulkea sordino päällä suu supussa varsinkin MM-hiihtojemme suuressa mokailussa.

***

Ei suinkaan ole ensi kerta kun kansainvälinen politiikka näyttelee suurta boikottiroolia olympiakisoissa. 1976 Etelä-Afrikka suljettiin rasismin vuoksi ulos. 1980 USA liittolaisineen jäi pois Moskovasta ja Venäjä vastavuoroisesti Los Angelesista. Politiikka ja urheilu ovat aina kuuluneet yhteen. Niin hyvässä kuin pahassakin.

Jos käy niin, ettei Venäjän jääkiekkojoukkue pääse talvikisoihin, on mahdollista, etteivät KHL-pelaajatkaan pääse edustamaan omia maitaan. Suomelle tämä olisi katastrofi. Jo nyt Pohjois-Amerikan NHL ei päästä omien seuraetujensa, siis rahan, vuoksi parhaitaan olympiakisoihin. Jos KHL tekee samoin, mitä jää jäljelle. Tynkäkisat, joita ei kukaan arvosta. Urheilullisuus kärsii yksipuolisesti. Tosin ihmisten muisti on lyhyt. Oli poissa tai mukana kuka tahansa niin olympialaakeroidut voittajat löytyvät aina tilastoista.

Noista Montrealin 1976 kisoista Suomen muistissa on tasavallan presidentti UKK:n julkinen paheksumisensa joukkueemme johtajalle Yrjö Kokolle tämän puheesta Etelä-Afrikkaa koskien. Siihen aikaan UKK käytti Suomea vahingoittaneista henkilöistä nimeä Saatanan tunarit.

***

KOK:n päätös sulkea Venäjä ulos kansainvälisestä olympiayhteistyöstä perustuu vuosien takaisiin rikkomuksiin. Rakentavan olympiahengen mukaista olisi keksittävä luotettavat ennaltaehkäisykeinot, joita käyttämällä vain puhtaat urheilijat ovat lähtöviivoilla. Hieman samaan tapaan ehkä kuin autoilijoille puhallustesti.

Hieman hämmästyttää, tai ei oikeastaan niinkään hämmästytä oikeistolaisen ryssävihan tuntien, että monet suomalaiset urheilujohtajat iloitsevat ja vaativat Venäjälle pannaa, vaikka samalla ummistetaan
silmät Suomen omilta häpeällisiltä dopingskandaaleilta.

 

Keskustelua aiheesta