Teatteri & Tanssi

KOM-teatterin elämysparodia naurattaa kahelilla tuoteperheellä

Marko Mäkinen
Emmi Parviainen, Vilma Melasniemi, Niko Saarela ja Juho Milonoff tekevät KOM-teatterin uutuudessa parodiaa elämysteollisuudesta.
Marko Mäkinen
Emmi Parviainen, Vilma Melasniemi, Niko Saarela ja Juho Milonoff tekevät KOM-teatterin uutuudessa parodiaa elämysteollisuudesta.
Marko Mäkinen
Emmi Parviainen, Vilma Melasniemi, Niko Saarela ja Juho Milonoff tekevät KOM-teatterin uutuudessa parodiaa elämysteollisuudesta.

Elämysteollisuuden aikakautena on mahdollista ostaa miltei mitä vain. KOM-teatterin MyBaby-näytelmän ohjaaja ja toinen käsikirjoittajista Hilkka-Liisa Iivanainen kertoo käsiohjelmassa, miten on lähes neljäkymppisenä alkanut pohtia, voisiko perheen ja lapsen hankkia palveluna tai paketoituna kokemuksena.  Yhtenä esimerkkinä Iivanainen käyttää Airbnb:n Trips-toimintaa, jossa sovelluksen kautta voi tilata tapaamisen elämysisännän, esimerkiksi pariisilaisen pienpanimon omistajan kanssa.

TEATTERI

KOM-teatteri

Salla Viikka ja Hilkka-Liisa Iivanainen: MyBaby

Ohjaus Hilkka-Liisa Iivanainen – Lavastus Milja Aho – Pukusuunnittelu Siru Kosonen – Valo- ja videosuunnittelu Tomi Suovankoski – Äänisuunnittelu Jani Rapo – Rooleissa Eeva Soivio, Emmi Parviainen, Juho Milonoff, Johannes Holopainen, Vilma Melasniemi, Niko Saarela ja äänenä Lauri Maijala

Salla Viikan ja Iivanaisen KOM-teatterille käsikirjoittama MyBaby parodioi tätä uutta elämäntapaa:  on elämysisäntiä, jaettua kokemusta, alustataloutta. Tulevaisuuteen sijoittuvassa esityksessä kodin älykeskuksessa palvelee hologrammihahmo Fabio (äänenä Lauri Maijala). Kuusi valopäätä jatkokehittävät MyMom-palvelua Glowheadziksi nimetyssä start up -firmassaan.

Perinteisen elämänkulun mukaan nelikymppisellä kuuluisi olla perhe. Siihen perinteeseen ja lisääntymistarpeen tyydyttämiseen nojaa tuoteperheen uusi tulokas, MyBaby, joka nostaa inhimillisen perustarpeen omiin sfääreihinsä.
Jaettua kokemusta kehitetään oikein urakalla. Kerätään ”eksperiensee” lapsena olemisesta. Tungetaan rakkausnieluun kaikkea, minkä voisi rahalla ostaa. 21 päivän 13 tunnin ja 15 minuutin kokemustutkimusretkellä taannutaan taaperoiksi.

Johdatus naurunremakoita tuottavaan järjettömään hullutteluun on hieman pitkäsanainen. Siihen tarina etenee kertojien kautta. Mutta kun päästään olennaiseen, aukeavat nauruhanat. Jotta MyBabya voisi myydä uskottavasti, täytyy tietää, mitä myy. Ja niin käyttäjäkokemusjohtaja Heta (Vilma Melasniemi) kehittää supistuksia aiheuttavan laitteen, jonka avulla tiimi pääsee kokemaan synnytystuskat. Firmaan värvätään ensimmäinen MyBaby, jonka palvelumuotoilujohtaja Milla Viskari (Eeva Soivio) ottaa koekäyttöön. MyBaby on lähes viisikymppinen työtön näyttelijä Jesse (Niko Saarela).

Näytelmän perusristiriidan järjettömyys kirkastuu, kun rakkauden, läheisyyden ja huolehtimishalun tyydyttämisen tuotteistaminen saa yhä uusia ulottuvuuksia. Esitys nousee pöljäilyn ja kohellushuumorin huippua kohti. Kokemustalouden kauppatavaraksi käy mikä vain. KOM-teatterissa MyBaby on kreisikomedia, jonka onnistumisen takaa teatterin ensemble.

Mutta ei MyBaby sittenkään niin erikoislaatuinen ajatus ja palvelu ole. Adult baby -maailmassa se voi olla ihan arkea. Todellisuus on taas sepitettä edellä.

Terhi Tarvainen

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat