Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Komission läksytys osuu otolliseen saumaan – ”Tulee hallitusneuvottelijoille sopivana lahjana”

Euroopan komission odotetaan tänään antavan Suomelle varoituksen talouskurisääntöjen rikkomisesta. Euromaiden tulee täyttää kriteerit, jotka koskevat vuosittaista budjettialijäämää ja julkista velkaa.

Anna-Liisa Blomberg

Tampereen yliopiston kansantaloustieteen professori Matti Tuomala arvioi komission sormenheristyksen tulevan hallitusneuvottelijoiden kannalta otolliseen aikaan – melkein kuin tilauksesta.

Nyt voidaan sanoa, että meidän on pakko leikata.

– Varoitus tulee kyllä hallitusneuvottelijoille sopivana lahjana. Nyt voidaan sanoa, että meidän on pakko leikata, Tuomala kiteyttää.

Tuomala muistuttaa, että kaikki taloustieteilijät eivät ole samaa mieltä valtiovarainministeriön virkamiesjohdon kanssa siitä, millä tavoin lyhyen aikavälin finanssipolitiikkaa tulee hoitaa. Muun muassa Talouspolitiikan arviointineuvoston näkemyksen mukaan leikkaukset tulisi ajoittaa toisin.

– Syvennämme talouden alamäkeä edelleen, jos heti alamme tehdä ankaria leikkauksia. Edellinenkin hallitus harrasti aivan kohtuuttoman kireää finanssipolitiikkaa, Tuomala sanoo.

EMU puhuttaa

Tuomala osallistuu keskiviikkona SAK:n järjestämään seminaariin, jossa pohditaan talous- ja rahaliitto EMUn suuntaa tulevaisuudessa. Seminaarin otsikko ”EMUn kehittäminen – kohti syvempää integraatiota?” joutuisi heti Tuomalan käsittelyyn.

– Ottaisin siitä kysymysmerkin pois. Fiskaalista integraatiota täytyy lisätä.  Epätäydellisestä EMUsta puuttuvat rakenteet, jotka pystyisivät pitämään sen vakaana, Tuomala sanoo.

Seminaarissa sivutaan valtiovarainministeriön EMU-raporttia, jonka pohjalta hallitusneuvotteluja vetävä Juha Sipilä (kesk.) on ilmoittanut haluavansa uuden hallituksen etenevän.

Se on vähän kuin sanoisi jollekin kyläkunnalle, että palokuntaa ei tarvita, kun kukin pitää tulitikkunsa hyvin tallessa.

Raportin linja on päinvastainen kuin Tuomalan – raportin mukaan yhteisvastuun lisääminen ja integraatiokehitys ei ole oikea suunta.

– Raportti on minusta aika erikoinen, sillä siinä on vain hurskaita toiveita siitä, että jos kukin maa vain hoitaisi taloutensa hyvin, ei tällaisia rakenteita tarvita, Tuomala arvioi.

– Se on vähän kuin sanoisi jollekin kyläkunnalle, että palokuntaa ei tarvita, kun kukin pitää tulitikkunsa hyvin tallessa, hän jatkaa.

Keskustelu jäi panttivangiksi

Suomessa keskustelu EMUsta ja sen suunnasta on Tuomalan mukaan jäänyt ”populistien panttivangiksi”.  Tuomalan mielestä perussuomalaisten äänenpainot ovat vaikuttaneet siten, että muut eivät tohdi ottaa kunnolla kantaa.

– Euroopassahan demarit ovat olleet selvästi yhteisvastuuta ja fiskaalista integraatiota lisäävä taho, Tuomala huomauttaa.

Tuomalan mukaan on outoa, että eduskuntavaaleissa ei pohdittu talous- ja rahaliiton asioita.

– Vielä hupaisampaa on, että edes eurovaaleissa näistä asioista ei puhuttu. On omituisia vaaleja, kun tärkeimmät asiat sivuutetaan, Tuomala sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE