Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kommentti: Aktiivinen työväki tekee paluumuuttoa SDP:hen – persuvaje melkein täyttynyt

Puheenjohtajaehdokkaat Timo Harakka (vas.), Tytti Tuppurainen ja Antti Rinne lavalla SDP:n puheenjohtajaehdokkaiden maakuntakiertueen avajaisissa Kuopiossa 7. tammikuuta 2017.

Kun seuraa julkista keskustelua SDP:n kannatuksesta ja sen rakenteesta, pääsee helposti käsitykseen, että joillekin keskustelijoille mikään ei riitä. Haikaillaan takaisin 25 prosentin kannatuslukuihin. Ei muisteta, että noiden kannatuslukujen aikoina suuria puolueita oli kolme. Veikko Vennamon SMP yritti joukkoon, mutta lento päättyi lopulta puolueille harvinaiseen ja noloon mahalaskuun – konkurssiin.

Vahvimmaksi syylliseksi voi helposti nimetä pääministeri Kalevi Sorsan (sd.). Hän kun keksi ottaa SMP:n hallitukseen ja siitä alkoi alamäki.

SMP:n ja Vennamon lento rokotti lähinnä keskustapuoluetta. Muihin puolueisiin SMP ei juurikaan vaikuttanut.

Timo Soinin perussuomalaiset on toista maata. Hän on puolueineen onnistunut kiilaamaan jo kahdesti suurten puolueiden joukkoon. Ja kun jaettavana on 100 prosenttia annetuista äänistä tai gallupissa kantansa ilmaisseista, on 25 prosentin kannatusosuuden saavuttaminen todella kovan työn takana. Mahdotonta se ei tietenkään ole, mutta vaatisi miltä tahansa puolueelta liki epäinhimillistä suoritusta.

Alamäki alkaa noususta

SDP:n suurimmat kannatusluvut nähtiin 1990-luvulla, kun puolue oli Paavo Lipposen johdolla oppositiossa. Suurvoitolla tuli 63 kansanedustajaa, mutta se piti sisällään tuhon siemenen. Lipponen otti hallitusvallan Esko Ahon (kesk.) jälkeen suuriin kouriinsa ja joutui tekemään leikkauksia, joista likikään kaikki eivät pitäneet.

Kannattajia alkoi virrata pois.Lyhyitä poikkeuksia lukuunottamatta lasku on jatkunut vuodesta 2003. Pohja saavutettiin 2015 vaaleissa, joissa SDP tipahti neljänneksi suurimmaksi.

Lisää aiheesta

Kannatuksen surkeuteen oli selkeä syy: parhaassa työiässä olevat kaikkosivat puolueesta Timo Soinin huomaan. Paljon väkeä myös jäi kotiin ja muihinkin puolueisiin väkeä virtasi. TNS Gallupin lukujen mukaan 35-49-vuotiaista enää 12,5 prosenttia äänesti SDP:tä vuonna 2015.

Paluumuutto on alkanut

Mutta se mikä tulee alas, tulee ylös – joskus. Paluumuutto on alkanut ja jatkunut. SDP:n nousu alkoi jo viime vuonna, jolloin TNS Gallupin lukujen mukaan paljon keskustelun kohteena olleesta ikäryhmästä 35-49 jo 16,4 prosenttia ilmoitti äänestävänsä SDP:tä. Nousu on jatkunut, jopa kiivaana. Tämän vuoden aivan tuoreimmat luvut lupaavat SDP:lle jo 18,8 prosentin kannatusta ikäryhmässä 35-49 vuotta.

SDP:n kannattajaryhmästä suurin on silti yhä ikäryhmä 65+, mutta tässäkin väestönosassa SDP koki kolauksen vuonna 2015, jolloin kannatus tipahti 26,9 prosenttiin. Korjausliikkeen SDP sai tehtyä vuonna viime vuonna, jolloin 65+ kannatus nousi jo 29 prosenttiin.
SDP:n kannatus on noussut tasaisesti kaikissa ikäryhmissä. Jopa kaikkein nuorimmassa äänestäjäkunnassa 18-24 vuotiaissa SDP:n kannatus on noussut viidellä prosenttiyksiköllä.

Melkein yhtä suosittu virsi kuin alle 50-vuotiaiden heikko kannatusosuus, on ollut nuorten heikko kannatus. Vuoden 2015 vaaleissa kannatusosuus 18–24-vuotiaissa olikin huono, vain 8,1 prosenttia, mutta nousi jo seuraavana vuonna 13,4 prosenttiin ja on tuostakin noussut 13,6 prosenttiin vuoden ensimmäisinä viikkoina. Tuossakaan ei ole uutta, sillä pitkään on ollut niin, että aivan nuorimmat kannattajat ovat huidelleet missä sattuu. Sitten kun vakiinnutaan, mennään töihin ja liitytään liittoon, alkaa myös politiikka ja SDP hiljalleen kiinnostaa.

50-64-vuotiaiden keskuudessa SDP:n kannatus onkin sitten jo alkuvuodesta 2017 25,2 prosenttia ja viime vuonna peräti 26,5 prosenttia.

On myös toinen porukka, jossa SDP:n kannatus ylitti loppuvuodesta 2016 maagisen 25 prosentin rajan. Ja se on työväestö, jossa SDP:n kannatus oli ylivoimainen syksyllä 2016, 25,8 prosenttia.

Lähde: TNS:n gallupmittaukset 2015, 2016 ja 2017

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE