Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

Kommentti: Hallitus sysäsi työttömät pimentoon ja vei rahat – missä menee kohtuuden raja?

Toimituksen kommentit

TOPI JUGA

Politiikan toimittaja

Tuhansia mielenosoittajia kokoontui SAK:n järjestämään aktiivimallin vastaiseen mielenilmaukseen helmikuun lopulla.

Tätä asiaa pitäisi kysyä vastuuministereiltä. Näin kokoomuksen sisäministeri Kai Mykkänen totesi hetki sitten keskustelun lomassa Ylen A-studiossa. Käsittelyssä oli työttömien aktiivimalli.

TOPI JUGA

Demokraatti

Malli nousi jälleen keskiviikkona päivänpolitiikan ykkösaiheeksi Aamulehden uutisoitua, että peräti 54 prosenttia Kelan peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea saavista ei ole täyttänyt aktiivimallin aktiivisuusehtoa.

Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että tukea leikataan 54 prosentilta heikoimmassa asemassa olevalta työttömältä. Lukuna tämä tarkoittaa noin 116 283 suomalaista.

Tämä ei pidä paikkaansa.

A-studion keskustelussa esiintyi myös väite, että aktiivimalli olisi aktivoinut 46 prosenttia peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea saavista työttömistä. Tämä ei pidä paikkaansa.

Kelan tilastoasiantuntija Heidi Kemppaisen mukaan ennen aktiivimallin voimaan astumista viime joulukuussa 40 prosenttia työttömistä työnhakijoista olisi täyttänyt aktiivisuusehdot. Näin ollen aktiivimallin vaikutus olisi vain 6 prosenttiyksikköä. Tämäkään ei ole koko totuus.

Demokraatin uutisesta selviää, että mallin vaikutus on todellisuudessa ollut vielä tätäkin pienempi. Joulukuun luvuissa ei näet ole mukana henkilöitä, jotka eivät ole työttömänä osoittaneet minkäänlaista aktiivisuutta. Kemppinen totesikin, että on aivan mahdotonta sanoa, onko aktiivimallilla ollut vaikutusta työttömien käyttäytymiseen vai ei.

Lisää aiheesta

Kun puhutaan hallituksen aktiivimallin aiheuttamista leikkauksista työttömien kukkaroon, puhutaan joidenkin kymmenien eurojen menetyksistä. Työttömälle tämä on iso summa.

Työttömän tilannetta vaikeuttaa myös rahan puute.

Mikä on kuitenkin merkittävämpää, on hallituksen mallin välittämä viesti. Tämä kiteytyy aktiivisuuden osoittamisen ehdoissa.

Laki astui voimaan vuoden alusta, sillä hallituksen mielestä sillä oli kiire. Ohjeet siitä, mitkä toimet täyttävät aktiivisuusehdot, saapuivat virkamiehille kuitenkin vasta maaliskuun lopulla, aivan ensimmäisen tarkastelujakson kalkkiviivoilla. TE-toimistot kuin työttömätkään eivät siis yksinkertaisesti voineet tietää, mitä heidän tulisi tehdä, jottei leikkuri osuisi heidän kohdalleen.

Jäi työttömän työnhakijan harkintakyvyn ja riskinoton varaan päättää, miten toimia. Tulokset ovat kovaa luettavaa. Kelan ennakkotietojen mukaan hallituksen jahkailun myötä yli 100 000 työttömän tukia leikataan keskeneräisin perustein.

Työttömän tilannetta vaikeuttaa myös rahan puute. Vaikka aktiivisuusehdot olisivatkin olleet tiedossa, kaikilla TE-toimistoilla ei olisi ollut mahdollisuutta tarjota aktiivisuuteen vaadittavia toimenpiteitä.

Hallituksen toiminta herättää aiheellisesti kysymyksen: toteutuvatko tässä edes kansalaisten perusoikeudet?

Kaikesta tästä huolimatta uudistuksen vastuuministeri, sinisten Pirkko Mattila ei ennättänyt tänäänkään kommentoimaan tilannetta millään tavoin. Ei A-studiossa, eikä muuallakaan. Hän lienee ollut jälleen savusaunassa. Näin oli ainakin asian laita joulukuussa, kun aktiivimallista esitettiin huolia eduskunnan täysistuntosalissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE