D-analyysit

Kommentti: Jos et saa töitä, sinun on pakko, terveisin hallitus – Ahdistaako? Ole hiljaa

Toimituksen kommentit

Simo Alastalo

Toimittaja-tuottaja

Toimituksen kommentit

Simo Alastalo

Toimittaja-tuottaja

Toimituksen kommentit

Simo Alastalo

Toimittaja-tuottaja

Hallitus pisti pystyyn Tanskasta imitoidun työttömyysturvan aktiivimallin ja solvelsi sitä vähä-älyisesti muun muassa asukastiheydeltään, työvoimapalveluiltaan ja elinkeinorakenteeltaan suuresti Tanskasta poikkeavaan Suomeen. Parjattu suomalainen lainvalmistelu osoitti jälleen voimansa, edes peruskoulun kartastoa ei ollut vilkaistu. Lopputulos on työttömien ihmisten näkökulmasta kuin Kafkan romaanista.

Aktiivisuutta pitää osoittaa osallistumalla palveluihin, joita ei paikoin ole olemassakaan. Jos työtön ei saa hakemisesta huolimatta töitä, joita ei ole tarjolla, hän saa rangaistuksen.

Tämän kaiken pitäisi tuntua työttömästä hyvältä. Jos ei tunnu, pitäisi ymmärtää olla hiljaa. Kaikki eivät ymmärrä.

Runsaasti työttömiltä palautetta saanut SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi Aamulehden haastattelussa saamastaan yhteydenotosta. Rinteelle tunteistaan kertonut ihminen kuvasi kokeneensa kuin hänet pakotettaisin polvilleen ja hänelle annettaisiin niskalaukaus.

Ehkä Elon kannattaisi kansanedustajana tehdä lakiesitys köyhien julkisen tunneilmaisun kieltämiseksi.

Syntyi meteli, jossa hoettiin sanaa tunnepopulismi, ikään kuin politiikka ja tunteet olisi yhdistelmänä keksitty satavuotiaassa Suomessa.

Ongelma ei ollut Rinteen lainaamassa niskalaukaus-kielikuvassa vaan tunteessa, joka oli tällä kertaa hyväosaisille kiusallinen. Ei ole kiva juoda töölöläisellä sohvalla baroloa, kun työttömät puhuvat tunteistaan. Hyvä viini menee pilalle.

Kansanedustaja Simon Elo (s.) ehti jo vaatia Rinnettä pahoittelemaan niskalaukaus-ilmaisun käyttämistä. Miksi tyytyä Rinteeseen, tunnehan oli lähtöisin ainakin toistaiseksi äänioikeutetulta työttömältä. Ehkä Elon kannattaisi kansanedustajana tehdä lakiesitys köyhien julkisen tunneilmaisun kieltämiseksi, ihan varmuuden vuoksi.

Jos osa kansalaisista talutetaan kuopan reunalle (ilmaisu on metaforinen), he haluavat sieltä pois. Ei tämä ole sen korkeampaa matematiikkaa. Runsaat 100 000 suomalaista on suuttunut työttömien aktiivimallista ja vaatii sen perumista.

Kun olette kakoneet barolot pois keuhkoputkistanne, tehkää asialle jotakin ja lakatkaa itkemästä sitä kuinka mautonta on sanoa ääneen, että malli loukkaa köyhiä ihmisiä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat