Kommentti: Kalmarin saunasta alkanut saaga päättyy Jyväskylän Paviljonkiin

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Puheenjohtajaehdokas Jussi Halla-aho (oik.) ja perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Samuli Voutila perussuomalaisten puoluekokouksessa Jyväskylässä

Saarijärveläisessä saunassa syntynyt perussuomalaiset on lauantaina historiansa vakavimman paikan edessä. Kalmarin saunan lauteilla puoluetta perustanut SMP-veteraani Timo Soini lopettaa uransa perussuomalaisten puheenjohtajana.

Kaksikymmentä vuotta puoluejohdossa istunut Soini on ollut virallinen perussuomalainen ja puolueensa ehdoton auktoriteetti. Yksi puhe Jyväskylän Paviljongissa, 75 kilometriä Kalmarin saunasta etelään, ja saaga on ohitse.

Uudeksi puheenjohtajaksi on kaksi mahdollista vaihtoehtoa, molemmat suurin piirtein yhtä todennäköisiä, jyrkän maahanmuuttovastaisena pidetty europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ja hänen salonkikelpoinen nuiva toverinsa kulttuuriministeri Sampo Terho.

Maisterisjätkä-kirjassaan Soini tulkitsi hillinneensä radikaalia, maahanmuuttovastaista liikehdintää ottamalla heidät mukaan perussuomalaisiin. Näin toimiessaan Soini on luonut Suomeen hallituspuolueen, joka on vuoden 2015 eduskuntavaalien tuloksen perusteella maan toiseksi suurin.

Samalla Soini on leikkinyt tulella. Jos Halla-aho valitaan lauantaina puheenjohtajaksi, on mahdollista, että Soini on tullut pian polttaneeksi koko talon.

Puheenjohtaja Halla-aho olisi vaikea pala erityisesti suurten kaupunkien ykköpuolueelle kokoomukselle.

Jyväskylän puoluekokous on merkittävä myös Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kannalta. Hallitus, jossa perussuomalaiset istuu, voi kaatua. Jussi Halla-aho ei ole ollut varauksettoman innoissaan hallitusyhteistyöstä. Sampo Terho, eliitittömän puolueen ”eliitin” ehdokas, olisi turvallisempi vaihtoehto. Myös hän luultavasti vaatisi hallituksen maahanmuuttopolitiikkaan kiristyksiä. Hän on myös nostanut esiin suomalaista politiikkaa kuohuttaneen vaihtoehdon EU-kansanäänestyksestä.

Puheenjohtaja Halla-aho olisi vaikea pala erityisesti suurten kaupunkien ykköpuolueelle kokoomukselle. Helsingissä kokoomus kamppailee kaupungin herruudesta vihreiden kanssa. Kaupunkiliberaaleille kokoomuslaisille samassa kuvassa Halla-ahon kanssa poseeraava kokoomusjohtaja Orpo olisi todennäköisesti myrkkyä.

Hallituksen kaatuminen jättäisi ikävän sivumaun Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhliin.

Jos hallitus kaatuisi, saattaisi kaatua myös lähihistorian kunnianhimoisin hallintoreformi sote- ja maakuntauudistus. Jo toiseen kertaan kaatuva sote ei ainakaan lisäisi kansalaisten luottamusta poliittiseen päätöksentekoon. Hallituksen kaatuminen jättäisi ikävän sivumaun myös Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhliin.

Uhkat ja mahdollisuudet alkavat toteutua muutaman tunnin kuluessa, kun Jyväskylään kokoontuneet pari tuhatta perussuomalaista aloittaa kokoustamisen. Osanottajamäärä saattaa hätyytellä keskustapuolueen kokousten lukemia. Keskustan on sanottu neljän tuhannen edustajan ennätyksellään olleen Kiinan kommunistisen puolueen kokouksen jälkeen maailman toiseksi suurin puoluekokous.

Jyväskylään on tulossa lämmin päivä.

Keskustelua aiheesta

ANC:n Jacob Zuman seuraaja selvillä tänään – ex-vaimoko?

Kuva: AFP PHOT/ Mujahid Safodien
Presidentti, luopuva puheenjohtaja Jacob Zuma kuunteli eilen ANC:n 54. puoluekokouksen edustajien puheita.

Etelä-Afrikassa valtapuolue ANC on aloittanut johtajavaalin ääntenlaskun. Puolue valitsee seuraajaa nykyiselle puoluejohtajalle, presidentti Jacob Zumalle. Puolue kertoo, että lähes 5 000 äänioikeutettua on äänestänyt suljetussa lippuäänestyksessä. Tulosten odotetaan olevan selvillä myöhemmin tänään.

Zuma on tukenut seuraajakseen ex-vaimoaan Nkosazana Dlamini-Zumaa. Toinen vahva ehdokas on varapresidentti Cyril Ramaphosa.

Alun perin äänestyksen piti olla jo eilen, mutta sen aloitus viivästyi, kun puolueella oli erimielisyyksiä siitä, ketkä edustajista olivat äänestyskelpoisia.

STT-AFP, Johannesburg

 

”Seksuaaliseen häirintään on aina puututtava vakavasti” – työmarkkinakeskusjärjestöiltä viesti työpaikoille

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Kaikki työmarkkinakeskusjärjestöt antavat vakavan viestin jokaiselle työpaikoille. Ne kehottavat nollatoleranssiin seksuaalisessa häirinnässä.

– Jokainen häirintäteko on liikaa. Seksuaalista häirintää koskeva lainsäädäntö antaa jo laajat mahdollisuudet puuttua häirintään. Nyt tarvitaankin ennen kaikkea asennemuutosta, järjestöt painottavat yhteisessä kannanotossaan.

Seksuaaliseen häirintään on järjestöjen mielestä puututtava aina vakavasti.

– Kaikkien osapuolten on tunnettava vastuunsa häirinnän ehkäisemisessä ja siihen puuttumisessa työpaikalla.

Työmarkkinakeskusjärjestöt huomauttavat, että häirintävapaan työilmapiirin luomiseen voidaan vaikuttaa työpaikoilla monin tavoin. Esimerkiksi kyselyllä voidaan kartoittaa henkilöstön kokemuksia syrjinnästä ja häirinnästä ja laatia työpaikalle menettelytapaohjeet mahdollisten tapausten selvittämiseen.

– Häirintävapaalla työpaikalla on positiivinen vaikutus työntekijöiden ja työnantajan väliseen luottamukseen sekä yleisemmin työhyvinvointiin. Työntekijöiden työhyvinvointi näkyy muun muassa tuottavuudessa, asiakastyytyväisyydessä ja työpaikan imagossa, järjestöt korostavat.

AKT saartaa kuljetusyrityksiä satamiin

Kuva: Kari Hulkko
Tietyt rekat eivät täyty satamissa, jotka ovat AKT:n saarrossa.

AKT:n hallitus on tänään päättänyt  asettaa saartoon 10 yritystä Hamina-Kotkan ja Helsingin Vuosaaren satamissa. Saartoon joutuvat seuraavat yritykset: Kuljetus Virtanen & Tenhu Oy, Trans Bros Oy, R.J.N. –Trans  Oy, Hämeen Rahtipalvelu Oy, Prozero Oy, Omega-Trans Oy, Crofin Oy, Rekkapalvelut Oy, P. Pykäläinen Ky, L T Pykäläinen

Saarron aikana kyseisiä yrityksiä ei palvella.

– On yrityksiä, jotka teettävät jatkuvasti töitä halvemmilla ehdoilla. Osa jättää haittalisiä sekä pekkasvapaita maksamatta. Nämä kymmenen yritystä kuuluvat siihen koriin, liittosihteeri Arto Sorvali AKT:stä kommentoi Ylelle.

Saarto alkaa maanantaina 18.12. kello 06.00 ja päättyy tiistaina 19.12. klo 06.00.

 

 

 

Keskustelua aiheesta

Hallitus käsittelee tietovuotoa – Sipilä: ”Pitää miettiä onko tästä syntynyt jotakin vahinkoa”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallitus käsittelee tiistaina Helsingin Sanomille tehtyä tietovuotoa, jota Keskusrikospoliisi tutkii Puolustusvoimien pyynnöstä.  Asia tulee Sipilän mukaan tiedoksi myös tasavallan presidentillä vahvistettuun ulko- ja turvallisuuspoliittiseen ministerivaliokuntaan eli niin sanottuun tp-utvaan.

Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina Puolustusvoimien Viestikoelaitosta koskevan jutun, joka sisälsi lehdelle vuodettua salassa pidettävää materiaalia.

– Tämä on vakava asia. Kyllä meidän lainsäädäntö on tässä asiassa käsittääkseni hyvin selkeä. Tiedon luovuttaminen, levittäminen ja julkaiseminen on rangaistavaa ja siitä näkökulmasta nyt asiaa käsitellään ja poliisi tutkii. Hallitus käsittelee tätä huomenna ja saa tästä raportin, Sipilä sanoi.

Mahdollisia lainsäädännöllisiä muutoksia Sipilä ei halunnut arvioida ennen poliisitutkinnan valmistumista.

– Lähinnä meidän pitää nyt miettiä onko tästä syntynyt jotakin vahinkoa. Pitää arvioida mistä vuoto on syntynyt. Aina täytyy lopulta arvioida myös sitä onko lainsäädäntö ajantasalla. Uskon kyllä, että lainsäädäntö on ajantasalla.

Sipilä ei usko, että vuodolla olisi vaikutusta tiedustelulain käsittelyyn.

”Eikä tässä vielä kaikki: lisää työttömien kuritusta tulossa” – sd-kansanedustaja ei mene halpaan nokkelista sanankäänteistä

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Eduskunta käsittelee tänään ja huomenna paljon kritisoitua työttömien aktiivimallia joko hyväksymällä tai hylkäämällä sen.

Työttömien keskusjärjestön puheenjohtajan, kansanedustaja Satu Taavitsaisen (sd.) mukaan Juha Sipilän (kesk.) hallitus on piilottanut positiivisen aktiivi-sanan taakse negatiivisen asian: työttömiä kurittavan aktiivimallin. Taavitsainen sanoo sitä kohtuuttomaksi ja epäoikeudenmukaiseksi ja se pitäisi hänen mielestään hylätä.

– Hallitus yrittää luoda positiivista mielikuvaa nokkelilla sanankäänteillä. Todellisuudessa kyse on työttömyysturvan leikkaamisesta, hän perustelee.

Taavitsainen ihmettelee, että vaikka lähes koko oppositio vastustaa aktiivimallia, hallituspuolueet eivät ole muuttaneet esitystään valiokuntakäsittelyssä.

Hän varoittaa, että lisää lunta tupaan on tulossa ensi keväänä.

– Eikä tässä vielä kaikki: työministeri Jari Lindström (sin.) valmistelee parhaillaan lisää työttömiin kohdistuvaa kuritusta. Ensi keväänä on tulossa aktiivisen työnhaun malli, joka edellyttää, että työttömän pitää kolmen kuukauden aikana hakea vähintään 12:ta työpaikkaa ja raportoida joka viikko netissä sähköisesti karenssien uhalla.

Vaalikoppiin pitää jokaisen raahautua ”vaikka pää kainalossa”.

Taavitsainen pitää myös tätä aktiivimallin toista esitystä erittäin huolestuttavana. Hän uskoo, että eduskunnan toiminta näyttää kansalaisten silmissä hahmottumattomalta.

– Ja meitä, jotka olemme työttömiä puolustaneet, moititaan. Parannettavaa tiedottamisessa siis riittää.

SDP:n kansanedustaja muistuttaa vaalien ja niissä äänestämisen tärkeydestä. Ahkerimmin vaaleissa äänestävät korkeasti koulutetut ja hyvätuloiset. Työttömät, nuoret ja työväestö jättävät helposti äänestämättä.

– Tämä on todella harmi, koska viime vaalien jälkeen juuri heille Sipilän porvarihallitus on jakanut kurjuutta. Työttömät, nuoret ja työväestö eivät saaneet ministereiksi heidän puolellaan olevia, koska eivät äänestäneet.

Taavitsainen varoittaa, että harjoitettu politiikka vinoutuu, kun osa ihmisistä nukkuu vaalien yli.

– Tällöin äänestävien vaikutusmahdollisuudet kasvavat ja he saavat mieluisensa päättäjät ja mieluisiaan päätöksiä. Vaalikoppiin pitää tulevaisuudessa jokaisen raahautua ”vaikka pää kainalossa”.